Pe parcursul unei zile, turistul care a găsit de cuviință să se destindă în Podgoria Miniș-Măderat, dar nu numai, ci pe tot traseul „Drumului vinului”, poate să o facă, prin intermediul Centrului de informare turistică al județului Arad, care a lansat un proiect ambițios, de promovare a turismului arădean prin circuite culturale. Cu puțin timp înainte de lansarea oficială a pachetelor, Centrul de informare turistică și vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Claudia Boghicevici, au organizat o „simulare” de circuit, pentru a testa cele mai bune formule de alcătuire a circuitului, în așa fel încât turistul să beneficieze atât de absorbția de istorie pe care și-a propus-o, cât și de momente de destindere, de distracție. Și, har Domnului, are de unde alege.
Istorie, cultură, religie
Pe traseul „Drumului vinului” poate să viziteze mănăstirea Maria Radna, un adevărat focar de istorie, religie și arhitectură, cu un muzeu ultramodern, Cetatea și muzeul de la Șiria, Cetatea Ineului, poate să admire vestita „Săgeată verde” și muzeul tramvaielor de la Ghioroc și multe altele. La expoziția viei și vinului de la Miniș are ocazia să facă o comparație între utilajele ultramoderne, din inox, pe care le folosesc actualii producători de vinuri din vestita podgorie și cele pe care le foloseau românii pentru a produce vinul pe care emisarii Mariei Tereza veneau să-l ia și să-l ducă la curțile imperiale. Va constata, cu uimire, că prețul primit astăzi pe un litru de vin românesc, de o calitate incomparabilă cu cele din alte țări, este mai mic decât plata primită de un culegător de struguri de pe vremea Mariei Tereza.Va constata, pe viu, cât de actuală este zicerea lui Ioan Slavici: „ Odată numai pe an, e culesul viilor, treci din cramă în cramă și nimeni nu știe unde și cu cine se pomenește în zori de zi, căci oriunde sosești oamenii sunt bucuroși de oaspeți și cu plin te primesc. Oriunde ajungi, găsești ori îți faci prieteni”. Pe traseu, producătorii de vinuri te așteaptă cu degustări de vinuri profesioniste, ba chiar poți să participi, dacă optezi pentru această formulă, la provocări : să urci dealul, să culegi struguri, să îi duci la bază, să urmărești pe viu tot fluxul tehnologic. Unii dintre producători au pensiunile proprii, unde ai totul, de la cazare, friptane, grătare și alte bunătăți. Dacă nu ai chef să te deplasezi prea mult, ci doar să vizitezi câte obiective turistice dorești, după care să te relaxezi la piscină, sunt pensiunile care te așteaptă, cu sortimentele producătorilor de vinuri. Dacă alegi această variantă, ai avantajul că, pe „Drumul vinului” poți consuma și bere, băutură interzisă la cramele producătorilor!
Sugestii
Vicepreședintele CJA, Claudia Boghicevici, care este „sufletul” acestui proiect, este deschisă la sugestii și propuneri din partea arădenilor, pentru ca rezultatul să fie creșterea interesului pentru istoria județului prin turism. „Vineri, unul dintre producătorii de vinuri din Podgorie avea ca turiști două grupuri din Cehia, unul din Ungaria și unul din București. Oamenii s-au simțit extraordinar, au fost la cules de struguri, au beneficiat de degustări profesionale de vinuri de patru soiuri absolut deosebite, s-au delectat cu grătare la iarbă verde și cu alte bunătăți, s-au simțit extraordinar. Nu este păcat că nu a fost niciun grup din Arad? Dacă străinii ne apreciază la cel mai înalt nivel istoria, nu este păcat să nu facem și noi la fel ? Haideți să vedem ce putem face împreună, haideți să ne bucurăm de ceea ce avem, să nu căutăm în altă parte ceea ce este chiar în curtea noastră.Aștept sugestiile voastre, dragi arădeni, vom analiza cu maximă exigență variantele care credeți că sunt cele mai potrivite”, spune Claudia Boghicevici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!