În acest context, regiunea Vest din care ar urma să facă parte şi Aradul nu este nici pe departe una fruntaşă, conform Comisiei Naţionale de Prognoză. Conform PIB-ului din fiecare regiune, Vestul a reuşit conrtra-performanţa de a se clasa pe locul doi în topul sărăciei.
Deşi în acest moment regiunile există doar la nivel de asociere, Aradul se află tot alături de Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, judeţe alături de care ar urma să formeze şi o regiune administrativ-teritorială. Chiar dacă atât Aradul cât şi Timişul sunt considerate judeţe puternice, cu potenţial economic crescut şi cu o dezvoltare pe mai multe paliere, Caraşul şi Hunedoara nu sunt la fel de bine-cotate. Luând doar exemplul Produsului Intern Brut, se pot observa diferenţele de dezvoltare dintre cele patru judeţe. Dacă Timişul conduce detaşat cu un PIB de 23.516,1 milioane lei, iar Aradul îi urmează cu PIB de peste 11 mii milioane lei, în cazul Caraşului şi Hunedoarei situaţia nu este atât de înfloritoare – 6 mii milioane lei PIB în cazul Caraş-Severinului, respectiv 9.800 milioane lei pentru Hunedoara.
Situaţia pare însă şi mai dramatică, în regiunea Vest, când vine vorba despre locurile de muncă şi rata şomajului. Conform aceloraşi date ale Comisiei Naţionale de Prognoză, în anul 2010 Aradul şi Timişul au avut rate ale şomajului relativ scăzute – 5,2 respectiv 3,7 procente, Caraşul şi Hunedoara au raportat valori de peste opt procente.
În ceea ce priveşte perspectivele de viitor, pentru acest an Comisia Naţională de Prognoză a preconizat un PIB mediu al judeţului de 6.732 euro/cap de locuitor, medie ce a fost ridicată de Arad şi Timiş cu PIB-uri prognozate de 6.511 euro respectiv 8.697 euro. Diferenţele între cele patru judeţe ar putea să fie ceva mai estompate în următorii ani, Comisia de Prognoză previzionând o dezvoltare mai accentuată a Hunedoarei.
Puncte forte şi pucte slabe
Potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, printre punctele slabe ale regiunii Vest se numără: lipsa unei autostrăzi, precum şi şomaj ridicat în judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara. Pe de altă parte, punctele forte ale Vestului sunt: aeroporturile internaţionale din Arad şi Timişoara, dar şi centrele de învăţământ superior recunoscute.
Afliere europeană
Regiunea Vest face parte din Euroregiunea Dunăre – Criş – Mureş – Tisa (DCMT), care implică cele patru judeţe ale Regiunii Vest, trei comitate din Ungaria şi regiunea autonomă Voivodina din Serbia.
Despre regiunea de dezvoltare
Regiunea Vest are o suprafaţă de 32.034 km2 (13,4 % din suprafaţa ţării) şi este compusă din 42 oraşe (din care 12 municipii) şi 276 comune (318 unităţi administrativ teritoriale), grupate în patru judeţe: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Regiunile de dezvoltare s-au constituit prin asociere benevolă de judeţe vecine.
Citiți principiile noastre de moderare aici!