Dana Negru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad (DSP), Gheorghe Nini şi Călin Ardelean, medici penumologi, au ţinut o conferinţă “neagră” despre tuberculoză. Conform statisticilor pe anul 2009, judeţul Arad se situează pe locul opt în ţară cu peste 129 de cazuri la fiecare 100.000 de locuitori.
Cu toate acestea, numărul nu reprezintă concret arădenii infectaţi. „Dintre bolnavii de tuberculoză depistaţi pe raza judeţului, 10 la sută reprezintă persoane care vin din alte judeţe, în special din zona de sud a ţării. Este vorba despre oameni veniţi să lucreze în Arad, despre cazurile sociale şi persoanele fără adăpost”, a precizat Gheorghe Nini. Pentru a întări aceste afirmaţii, medicul a ţinut să precizeze că judeţul Olt este cap de listă pe ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de TBC.
Nu respectă tratamentul
Un alt aspect semnalat în prelegerile celor trei medici se referă la cazurile recidive, care anul trecut au atins cota 30. Potrivit Danei Negru, în principiu, recidiva se datorează nerespectării tratamentului. „La aproximativ două luni de la începerea administrării, tratamentul începe să îşi facă efectul. În unele cazuri, pacienţii au tendinţa de a renunţa la medicamente deoarece se simt bine. După o perioadă, însă, ajung să fie depistaţi din nou ca purtători activi ai virusului”, spune directorul DSP.
Puţini copii infectaţi
Dacă, în ceea ce priveşte adulţii, numărul persoanelor infectate este destul de mare, în privinţa copiilor lucrurile stau mai bine. În judeţul nostru există o incidenţă de 5,7 cazuri la 100.000 de locuitori, mult sub media pe ţară care se ridică la 30,6 cazuri. Cu toate acestea, pe raza judeţului Arad nu există niciun ftiziopediatru care să depisteze şi să trateze tuberculoza la copii. Singura soluţie este trimiterea pacienţilor minori la Timişoara, unde există personal specializat.
Avem fonduri
Cei trei medici care au prezentat situaţia tuberculozei în Arad spun că nu se pot plânge de lipsa fondurilor pentru tratamente. „Anul trecut nu a existat niciun medicament tuberculostatic pe care să nu îl avem pentru tratament. De la minister au fost primiţi aproximativ 100.000 de lei pentru supravegherea şi controlul bolnavilor, iar Casa de Asigurări deSănătate ne-a pus la dispoziţie fondurile necesare pentru tratarea bolnavilor”, spune doctorul Nini.
JA-A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!