ARAD. Județul Arad se numără printre cele patru județe care reprezintă „motorul economic” al ţării. Mai exact, Aradul este situat pe locul patru în ţară, la exporturi, după Bucureşti, Argeş şi Timiş. Aradul a reuşit chiar să surclaseze Braşovul, după ce în primele luni ale acestui an a reuşit să înregistreze o creştere a exporturilor.
Consiliul de Export al României, reunit de curând, a avut pe ordinea de zi „Analiza structurii exporturilor şi importurilor în primele luni ale acestui an”. Datele prevăzute în document nu pot decât să bucure arădenii, care pentru prima dată după mulţi ani se regăsesc pe un loc de cinste. Pentru că locul 4 în topul judeţelor nu este de lepădat. Dacă mai punem faptul că importurile nu sunt atât de însemnate, putem concluziona că economia judeţului Arad, cu o balanţă comercială pozitivă, stă foarte bine la acest capitol faţă de multe alte judeţe din România.
Conform unor surse din Ministerul Economiei, citate de Mediafax, pe primul loc în topul exporturilor se regăseşte Bucureştiul, cu 4,45 miliarde euro, în primul semestru al acestui an. Judeţul Argeş ocupă locul al doilea în top, cu exporturi în valoare de 2,6 miliarde euro.
Pe locul ale treilea se situează judeţul Timiş, cu 1,85 miliarde euro. Pe locul al patrulea, foarte aproape de Timişoara, se situează Aradul, cu exporturi de 1,17 miliarde euro. Valoarea acestora este în creştere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aradul este urmat de Braşov cu exporturi de 1,12 miliarde euro.
Excedent comercial
La nivelul Aradului s-a înregistrat, conform datelor statistice, un excedent comercial de 107.952.000 euro, adică s-au făcut mai multe exporturi decât importuri. „Exportul FOB realizat s-a ridicat la 1.170.637.000 euro, iar importul CIF de mărfuri la 1.062.685.000 euro”, au informat reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Statistică Arad.
Locul 7 la importuri
În ceea ce priveşte importurile, în top se regăsesc, în ordine, Bucureşti, Argeş, judeţul Ilfov, Timiş şi Prahova, Braşov, Arad, Constanţa, Bihor şi Sibiu.
Maşinile, pe primul loc
În structura exporturilor, o pondere însemnată au deţinut-o următoarele grupe de produse: mijloace de transport (31,3%), maşini, aparate şi echipamente electrice (24,3 %), metale comune şi articole din acestea (14,2%), materiile textile şi articole din acestea (8,9%) etc.
În structura importurilor, cea mai mare pondere au deţinut-o grupele de mărfuri: maşini, aparate şi echipamente electrice (29,2%), metale comune (24,6%), materiile textile şi articole din acestea (10,1%), mijloace de transport (10,0%) etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!