Suntem pe locul al zecelea, deci destul de în faţă, într-un top al procentelor cu care s-a scumpit gigacaloria furnizată populaţiei. Un loc de frunte am spune, deloc de dorit pentru locuitorii acestei urbe. Poate singura mulţumire, dar şi aceasta prea mică, este faptul că Timişoara ne ia faţa, punctând cu o creşterea mai mare a gigacaloriei din 2008 şi până în prezent. Dacă am pune însă şi faptul că nu de mult Primăria Arad a propus iar aleşii au votat pentru tăierea tuturor subvenţiilor la căldură şi că arădenii plătesc acum peste 307 lei pe fiecare gigacalorie, topul s-ar modifica probabil substanţial iar motivele de minimă fericite ar dispărea total.
Topul amintit a fost realizat de cei de la Econtext şi vorbeşte de procentul cu care s-a scumpit gigacaloria în judeţele ţării de la debutul crizei – trimestrul III 2008 şi până în prezent.
Cu 30% mai scump
Clasamentul indică faptul că factura la căldura livrată populaţiei e tot mai scumpă, pe an ce trece. Şi nu cu câteva procente, ci, per general, cu peste 30% faţă de 2008. Cu alte cuvinte, energia termică livrată populaţiei s-a scumpit cu peste 30% la nivelul ţării, cu mult peste inflaţie. Potrivit Econtext, energia termică s-a scumpit în 33 de oraşe reşedinţă de judeţ, iar în alte trei a rămas neschimbată (Alba Iulia, Buzău, Vaslui). În doar două oraşe, gigacaloria s-a ieftinit (Botoşani şi Giurgiu). Cea mai mare scumpire a gigacaloriei a avut loc în Baia Mare (cu 101,1%), urmată de Focsani (82,4%) şi Oradea (79,5%). Aradul ocupă a zecea poziţie, cu un procent al scumpirii de 65,5%.
Tot pe zece
În topul celei mai scumpe gigacalorii din ţară, Aradul ocupa tot poziţia a zecea, cu cei 307 lei per gigacalorie percepuţi populaţiei. Doar că în calculul de atunci intra şi subvenţia astăzi dispărută.
Citiți principiile noastre de moderare aici!