ARAD. Concursul pentru șefia Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și-a scris astăzi ultimul capitol, și anume susținerea proiectelor de management de către cei patru candidați înscriși. Proiectele au fost prezentate în fața comisiei formate din Mihai Șeran, şef serviciu în cadrul Consiliului Judeţean (președintele comisiei), Monica Pele, managerul Spitalului de Psihiatrie de la Mocrea, conf.univ.dr. Andrei Anghelina, reprezentantul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Florea Tamaș, reprezentantul Asociației pentru Drepturile Pacientului, și secretara comisiei, Cristina Cristea.
Maria Dorina Blaj, registrator la Pneumologie și fost director administrativ al Județeanului, Diana Brânzei, medic la Unitatea de Primire Urgențe, Florina Ionescu, manager interimar al SCJU, și Ciprian Luca, fost manager al Spitalului de Psihiatrie din Ștei, s-au prezentat la susținerea lucrărilor validate, în prealabil, de comisia de examen.
Cerere de anulare
Audierea candidaților s-a făcut în ordine alfabetică, nu înainte de a se face referire la informațiile apărute în spaţiul public cu privire la proiectul depus de Ciprian Luca, proiect care ar fi fost copiat în măsură destul de mare dintr-un proiect depus de o altă persoană la un concurs similar organizat de Spitalul Județean din Târgu Mureș. Întrebat de comisie ce are de spus, Ciprian Luca a făcut următoarele precizări:
„În primul rând, am depus o cerere de anulare a concursului pentru că nu s-a asigurat protecția datelor personale. Nu este posibil să apar în presă cu numele, înainte de concurs, când erau doar câteva persoane care cunoșteau cui aparține fiecare lucrare. Consider că procedura de concurs a fost viciată. Este o totală lipsă de profesionalism. Pe urmă, nu există criterii de evaluare, punctaj, în anunțul de concurs. Pe de altă parte, nu există plagiat într-o lucrare de management – pentru că nu e lucrare de doctorat. Nu poți fi inovator într-un domeniu care se confruntă cu aceleași probleme peste tot.” Luca a încheiat prima intervenție adresându-se celor prezenți în sală, în mare parte personal medical: „Voi care lucrați în spital și sunteți astăzi aici, sper că sunteți în ziua liberă, nu în timpul serviciului, pentru că – dacă ar trebui să fiți pe secții și sunteți aici – aveți o problemă.”
Comisia a decis că nu există motiv pentru anularea concursului și a dat cuvântul primului candidat, Maria Dorina Blaj.
„Am plecat de jos…”
„… și știu cum e să fii și sus, și jos”. Așa și-a încheiat Maria Dorina Blaj prezentarea proiectului. Prima parte a intervenției sale a fost dedicată nemulțumirilor din ultima perioadă, legate de modul în care concursul de manager a fost prezentat în presă, dar și de faptul că, după părerea ei, nu s-a bucurat de susținerea tuturor colegilor săi: „Nu este firesc să susținem un candidat anume în detrimentul celorlalți. Sindicatul ar trebui să ajute orice persoană să acceadă în funcții, nicidecum un candidat anume. Sunt dezamăgită și de modul în care s-a prezentat în presă atât lucrarea mea, cât și acest concurs, la modul general. Cât privește spitalul, problemele sunt multiple, pentru că degeaba ai aparatură, dacă nu știi cum să vorbești cu pacientul. Sunt oameni de nădejde și competenți în spital, dar și la fel de multă răutate, pentru că sunt unii care cam bagă bățul prin gard.”
După prezentarea proiectului, candidata a răspuns la câteva întrebări din partea comisiei, din care două au pus-o în încurcătură: durata contractului de manager, și asta pentru că proiectul ei era făcut pe trei ani, deși contractul este de 4 ani, și decontarea cheltuielilor cu CAS, în funcție de numărul de zile de spitalizare, la care candidata a răspuns greșit.
Nici concluziile nu i-au ieșit foarte bine doamnei Blaj care, timp de aproape un minut, a încercat să găsească răspunsul în prezentare:
„După părerea mea, spitalizările de zi reprezintă o problemă pe care am putea să o rezolvăm, relația între pacient și personal ar fi o problemă, după părerea mea, cea mai mare, radioterapia, datorită faptului că suntem după simptomatologie pe primele locuri, parcarea. A, și o rețea informatică, pentru că nu avem specialiști. Eu, dacă am o problemă, prefer să sun la BB Computer, pentru că aici ori nu răspunde nimeni, ori nu se pricep.”
Medicul axat pe sponsorizări
Singurul medic dintre cei patru candidați la șefia Județeanului, Diana Brânzei, a avut, poate, cea mai elegantă și cursivă prezentare a proiectului de management, axându-se, în special pe problemele întâmpinate de către Unitatea de Primire Urgențe, în cadrul căreia și lucrează din 2007. Numărul mare de pacienți care vin în UPU, fără a prezenta neapărat o urgență, problemele de comunicare dintre cei implicați în actul medical, lipsa aparaturii adecvate care să deservească exclusiv urgențele, lipsa liniilor de gardă pe neurochirurgie și chirurgie plastică, feedback-ul pacientului, sunt doar câteva dintre aspectele care ar trebui îmbunătățite, în opinia medicului. O altă problemă este reprezentată de modul în care se fac achizițiile:
„Nu este o soluție să achiziționezi cel mai ieftin produs, sau un produs pentru care service-ul este foarte scump sau vine după o lună de zile. Pentru că, în loc să faci economie, de fapt generezi pierderi. Dacă vei cumpăra cele mai ieftine mănuși, calitatea lor e de cele mai multe ori îndoielnică. Se rup extrem de repede și în loc să folosim o pereche, folosim trei. Dacă aparatul nu poate fi reparat în timp scurt, la fel, se pierd bani.”
Deși bine structurat, proiectul nu include niciun fel de date financiare, pentru că, după cum spunea și candidata:
„Nu este domeniul meu de activitate, prin urmare va trebui să mă bazez pe o echipă, pentru că nici într-un caz nu m-am gândit că, în cazul în care voi câștiga, voi lucra de una singură.”
Întrebarea comisiei a venit exact pe segmentul financiar, Diana Brânzei subliniind că, deși nu se pricepe la acest domeniu, ar dori să atragă sponsorizări și să implice cât mai mulți voluntari în activitatea sa.
Cifre și termene
Cum era de așteptat, dată fiind pregătirea în domeniul financiar a actualului manager interimar, Florina Ionescu a venit cu un proiect bine structurat în care fiecare domeniu abordat a fost susținut de grafice, calcule, profit, cost-eficacitate, termene de executare și responsabili în fiecare etapă.
Candidata conduce spitalul de doi ani de zile, cunoaște bine problemele acestuia, astfel că și-a ales trei direcții în construcția proiectului: radioterapie pentru pacienții oncologici, spitalizarea de zi și îmbunătățirea condițiilor hoteliere.
Prezentat cursiv și la obiect – de altfel, Florina Ionescu a fost probabil singura care s-a încadrat în timpul alocat, fără divagații de la subiect –, proiectul nu a generat prea multe comentarii sau întrebări suplimentare. Pentru că s-a vorbit de cheltuieli necesare pentru implementarea propunerilor candidatei, comisia a dorit să știe care ar fi bugetul necesar de care spitalul ar avea nevoie pentru a se descurca în parametri normali.
„Cred că o creștere de 20-25 la sută față de suma actuală ar fi suficientă. Asta ar însemna un buget de 480 de milioane de lei”, a precizat managerul interimar.
„One man show”-ul lui Luca
A venit și rândul celui mai controversat candidat, acuzatul de plagiat, contestatarul concursului, Ciprian Luca. Plecând în dezavantaj, acesta a decis să arunce totul pe masă. N-a prea rămas subiect neatins de Luca, de la banii care vin de la CAS, la modul defectuos în care crede el că este condus spitalul, la lipsa de respect pentru pacient, la fondurile europene atrase, la presupusa incompetență a celor de la Resurse umane, la datoriile pe care le are spitalul și până la „Dumnezeul” sănătății arădene. Iată câteva dintre aspectele punctate de acesta:
„Nu-i posibil să ai venituri proprii de 1,72 la sută. Un spital performant trebuie să aibă venituri de măcar 5-6 la sută. Nu-i normal să ai aici 3,64 la sută sume primite de la UE; ați accesat 400.000. Una-i ce postăm pe facebook și ne batem pe picioare și alta e realitatea. Nașpa realitatea. 3,23 la sută este contribuția CJA și CL, când poți să investești pe lege în atâtea feluri. Așa scrie în lege, nu că inventez sau plagiez eu. Modul în care este tratată sănătatea în județul Arad este de toată jena. Știți bine cum se negociază cu Casa, cât de prost, știți bine atitudinea Casei Județene de Sănătate. Da, dar noi spunem că este un Dumnezeu aici, acuma e plecat la București, și ăsta a pus coada la prună. Cum să ai datorii de 31,9 milioane de lei? Vă dați seama ce înseamnă asta? Eu m-aș ascunde dacă aș fi fost manager aici. Sunt curios să văd cum poate să justifice cineva, ca să continue manager cu asemenea datorie. Păi dacă n-ai știut să faci în doi ani, cum vei ști să faci de acum înainte?”
Luca a mai făcut referire la foști primari care au refuzat un tomograf gratuit, la foști președinți ai Consiliului Județean care n-au știut ce să facă cu spitalul, precizând de mai multe ori că el este singura soluție viabilă, salvatoare, de aici și toate problemele care i-au fost create până la concursul efectiv.
„Toate problemele mele sunt create ca să nu acced la această funcție, pentru că nu vrea nimeni să se facă ordine cu adevărat. Eu sunt soluția, dar nu dorește nimeni. Totul este politic. Le e frică de mine, de aceea m-au scos plagiator”, a mai spus Luca.
A existat și un dialog cu comisia, care a pus câteva întrebări, după care a renunțat pentru că Ciprian Luca a continuat în aceeași notă „revoluționară”, pe care nu și-o prea dorea nimeni.
Rezultate finale, pe 27 mai
Afişarea rezultatelor va avea loc în 24 mai, până la ora 10:00 cel târziu. Contestaţiile vor putea fi depuse până în data de 25 mai, la ora 10:00. Rezultatele finale vor fi afişate în data de 27 mai, la ora 11:00.
Trimite articolul
XLa ce v-ați fi așteptat în comuna PNL. Ionescu rămâne director cât vrea faraonul.
Luca a crezut că în comuna PNL el are vreo șansă să pună mâna pe Spitalul PNL-ului unde stăpân este Cionca (nașul său) dar are și el un stăpân.
Cu o datorie a Spitalului de 31 de miliarde actualul manager în funcție este perfect să ocupe funcția în continuare, că doar este unitate de stat și aici sunt sacii fără fund cu bani publici.
Aradul nu va putea să se ridice de la statutul de comună atât timp cât Aradul înseamnă Faraonul,Gianina,Bâlcea,Cionca,Cadar, Căprar, etc.
Nici papagali Fifor, Pistru și Tripa nu sunt mai brezi.
Trist dar adevărat aceste nulității au dus Aradul la acest nivel.
-
FOARTE ADEVARAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ionescu va fii în continuare……este susținută de toate partidele…..desi nu este nici un secret….chiar și casa de sănătate o susține…..
Oricine o sa fie a ager deși nici unul nu se încadrează după aceste interviuri Nici unul nu a vorbit de Ambulator Părerea mea ca ar trebui sa fie doua ture ptr a decongestionarea UPU Bolnavii ar putea fi consultați fără a mai aștepta ore întregi pe holuri LA SPITALELE PRIVATE SE POATE LA SPITALUL DE STAT NU!!AICI CONTEAZA CONFORTUL NU CYMVA SA SE SURMENEZE DOMNILOR CARE ASPIRATI LA FUNCTJE AVETI IN VEDERE SI SERVICIUL DE LA AMBULATOR PTR A CREEA O PORTITA DE A VENI IN SPRIJINUL BOLNAVILOR CE PARERE AVETI? RASPUND TOT EU NICIUNA SUCCES!!!!
FALCA PNL
sa nu uitati de gongi si nosocomiale , sunt reprezentative ca numar…au un cuvant de spus in consiliu …
Pe mana cui am lasat si primaria municipiului si consiliul judetean…pe mana unor nulitati carora le achitam o leafa nemeritata!
Ar trebui luate masuri de inlaturare a lichelelor…altfel ceea ce a mai ramas din Arad va fi pierdut!
Daca vom astepta alegeri,vom fi morti pana atunci!