Complexul Școlar Baptist se construiește în Subcetate, în spatele proiectului EduFort fiind Fundația pentru Educație de Calitate, fondată de Comunitatea Bisericilor Creștine Baptiste Arad. Un proiect curajos, care va găzdui peste o mie de elevi. „Trebuie menționat că, deși se numește Liceul Teologic Baptist «Alexa Popovici», avem elevi care fac parte din toate confesiunile, astfel că proiectul nu este unul pentru comunitatea baptistă, ci unul pentru întreaga comunitate arădeană”, spun cei de la EduFort.
Stadiul lucrărilor este la aproximativ 25% din total, însă lucrările avansează vizibil. Corpul C1, cel mai mare dintre cele trei corpuri, are structura aproape finalizată și deja se lucrează la închiderile perimetrale ale etajelor inferioare. În total, cele trei corpuri vor avea peste opt mii de metri pătrați și vor adăposti 48 de săli de clasă, laboratoare, zonă pentru activități sportive, bibliotecă, sală pentru servit masa, birouri, zone generoase de recreere, amfiteatru și cabinete medicale generale și stomatologice. Pe lângă laboratoarele clasice, existente (teoretic, cel puțin) în toate școlile – chimie, biologie, fizică – noul liceu din Subcetate va avea și laboratoare dedicate altor discipline, cum ar fi limbile străine. La fiecare etaj, elevii vor avea zone de servit masa, iar în corpul C2, deasupra spațiilor administrative, liceul va avea un amfiteatru.
„În momentul de față e o problemă mare la sediul liceului (din zona Podgoria – n.r.) dimineața și după prânz, când părinții își lasă sau își iau copiii de la școală. Se creează ambuteiaje, zona și așa aglomerată se aglomerează și mai tare. Aici (în Subcetate – n.r.) am gândit o zonă în care părinții să își poată lăsa copiii fără să perturbe traficul, în partea din față a școlii urmând să fie amenajat un sens giratoriu”, spun cei de la EduFort.
Construit din donații
Poate cel mai important aspect al proiectului este că acesta se bazează, în întregime, pe donații. De la persoane fizice, de la companii, de la oricine vrea să pună o cărămidă la viitorul liceu. Conform informațiilor de pe site-ul proiectului – www.edufort.ro, valoarea totală a investiției va fi de 7 milioane de Euro, iar durata de realizare este de 5 ani. Format din trei corpuri de clădire, liceul ar urma să fie dat în folosință în trei etape: corpul C1 în septembrie 2023, corpul C2 în septembrie 2024 și corpul C3 în septembrie 2025.
Înființat în anul 1990 ca Seminar Liceal Baptist, Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad a ajuns de la 750 de elevi în anul școlar 2016-2017 la 1.010 elevi în anul școlar 2022-2023. În ultimii șase ani, liceul a avut o rată de promovare de 100% la Bacalaureat, în timp ce la Evaluarea Națională rata de promovare s-a situat între 96% și 100%, astfel că tot mai mulți părinți sunt interesați să-și îndrume copiii către acest liceu.
1.121 de elevi la Baptist
„Ne bucurăm de încrederea acordată din partea părinților, iar creșterea continuă a numărului de elevi ne responsabilizează enorm. În acest moment ne desfășurăm activitatea educațională în patru locații distincte, unde învață un număr de 1.121 de elevi și preșcolari. Niciunul dintre sediile actuale ale școlii nu mai permite alocarea de spațiu suplimentar pentru a onora numărul tot mai mare al cererilor de înscriere sau transfer”, spune directorul Liceului Baptist, dl. Ovidiu Mihăieș, întrebat despre importanța investiției.
„Din perspectiva noastră, învățământul de calitate reprezintă una dintre cele mai însemnate și chibzuite forme de a investi în viitorul comunității și al țării noastre. O națiune puternică înseamnă generații educate, tineri formați în spiritul unor valori fundamentale, definitorii. Dacă vrem să lăsăm o amprentă durabilă și benefică asupra colțului de lume în care trăim, este vital să le asigurăm copiilor de astăzi condițiile reușitei”, adaugă acesta.
Bani privați
Așa cum am menționat, noul liceu este construit strict din donații. Banii, așadar, sunt veniți de la entități private și tot o entitate privată îi și administrează, construirea liceului fiind în sarcina Fundației pentru Educație de Calitate. Iar acest lucru, faptul că banii vin de la și sunt administrați de către privați se reflectă perfect în ritmul lucrărilor. Ca termen de comparație, putem „arunca o privire” în șantierul Palatului Copiilor, de pe strada Miron Costin. Acolo, proiectul finanțat de Ministerul Educației a fost început în anul 2011 și nu a fost finalizat nici acum, la 11 ani distanță.
Susținerea proiectului
Modalitățile prin care proiectul EduFort poate fi susținut de către comunitate sunt prezentate pe site-ul www.edufort.ro, la secțiunea „Proiect construcție liceu” – „Susține”.
Trimite articolul
XCam cât costă in final cu toate dotările această constructie uriasă si cine va asigura transportul elevilor si al dascălilor dus intors că nu e chiar in centru si nici nu trec pe acolo tramvaiele sau autobuzele mai ales că activitătile se desfăsoara la ore diferite pe clase ?
-
Nu conteaza banii, cand mai poti spala niste creere..
-
Nu contează adevărul cat vreme mai ai ocazia sa spui/ scrii o prostie cam cat tine de mare.
-
Te-ai simtit atins?!
-
Hahaha! “Etc” s-a simtit atins de formularea ta (“cat tine de mare”), fiindca e un om scund 😉 (fizic sau intelectual – poate si-si) :D.
Hai ca e nostim, nu-i raspunde, ciufuleste-l paternal si vezi-ti mai departe de ordinea de zi; nu ma intelege gresit, Vali, nu am nicio problema cu astia mici, nici aia care pana isi si aleg handle-uri care significa “alte cele, insuficient de importante pentru a fi mentionate”. Si in asta e involuntar ilar :D.
Pana la urma, fara astfel de personaje care misuna pe aici, cota de zambete ar fi mai saraca, si noi mai saraci in motive de recunostinta pentru ce puteam fi si nu suntem…
(As paria tot ce am ca se crede un tip profund :D.)
In alta ordine de idei, felicitari celor care pot pune mana si sa mai si construiasca ceva in tara asta. In ziua in care cei din grupul celor din care face parte Vali (indiferent care o fi…) vor avea un proiect asemanator, va fi salutar.
Uneori mi se pare ca fac parte dintr-un grup rarut pe aici care crede in libertatea de constiinta, exprimare, indiferent din ce grup vine omu’ (pocaiti orodocsi, atei etc. 😉 ). Si-n dreptul omului de a-si da copilul unde vrea la scoala. Spre deosebire de comunisti mici care te prind de glezne pe aici ;).
-
-
Ce se spală? “Creere”? 🤣🤣🤣
-
cam asa
-
-
Așa cum a fost și în trecut, vor exista autobuze contractate pentru acest lucru, aducând copii din toate colțurile orașului. Asta e cea mai mică problemă:)
În zonele industriale cum ajung oamenii? E exact același lucru!-
si bani de unde ?Tu ai habar cat costa tranasporturile astea ? astea ? ca sunt copii si dascali in toate cartierele Aradului Astia cum ajung la scoala?Nu iti ajunge un autobus sau doua .
-
-
Prin acțiunea “pocăiți”din toată lumea uniti-va, se va rezolva și problema transportului. Amin !
-
tare de tot! ha! ha!
-
-
Tramvaiul 3 circula pana aproape de scoala la fel sunt și autobuze de la CTP care trec prin apropiere!
-
ia vezi ce distanta e de la aceasta locatie si pana la tramvai si apoi vorbeste. In zona nu circula tramvaiele daca nu stiai
-
FELICITĂRI!
se vede organizarea ;sincere felicitari ;primaria sa faca trotuarele, trecerile de pietoni
Felicitări,tuturor celor implicați!🙏🙏🙏
Am fi mai interesati sa vedem fotografii de pe santierul noilor sectii ale Spitalului Judetean cu care se laudau alesii. Nu cele din cladiri vechi in care s-au bagat carute de bani, dar tot vechi raman, Se vorbea de constructii noi de la cota zero. Unde-s ? Ca mentinem spitale ca vai de ele tot in cladiri vechi, de unde iau unii chirii exoprbitante de la CLM . Parca vad, ca cenzura voastra va opri acest comentariu
-
Pe langa subiect, daca ai citi de unde vin banii probabil ca nu te-ar mai durea asa tare. Atata timp cat oamenii ce ii puneti in frunte sunt hoti si cei normali si cu tarie de caracter ii dati la o parte ca nu sunt religia voastra, ca sunt sectanti sau nu pot sa va minta frumos nu o sa se faca nimic in Arad. A-ti putea totusi sa luati lectii de organizare, educatie si ce inseamna sa iti propui si sa si faci lucru acela de la astia mai spalati sau pacaliti cum sunt numiti de unii. Cand o sa dispara felul asta de a gandi si face diferenta la romani abia atunci o sa se miste si lucrurile in Romania
Masinile care duc, aduc materiale lasa foarte mult noroi, pamant pe asfalt. Trebuia gasita o solutie, noroiul uneori se intinde pe distanta mare. Apoi cand de usuca, vantul il transforma in nori de praf.
-
Baptistii calcă totul în picioare în atingerea telurilor lor.Pt ei sunt neglijabile victimele colaterale.
Se inmultesc pocaitii. Liceul Slavici a juns de mina a saptea.
-
Pentru voi, musulmanii și ateii, cei care cred în Dumnezeu și se închină lui, pocăiți, sunt o problemă. Adevărata problemă sunteți voi în fața lui Dumnezeu. Nu cu pocăiții aveți treabă ci cu Dumnezeu.
Mama mia, sunt multe culte si secte in Arad, oare toti vor sa isi cladeasca asemenea liceu ?
De ce acesti doritori de liceu baptist nu vor sa isi trimită copiii la scolile existente in Arad , multe din ele cu renume ca de ex Moise Nicoara, Peda, Ghiba etc si vor sa fie separati de ceilalti copii din Arad? ?Interesant!
-
Nimeni nu vrea să separe nimic…copiii aia de la Liceul Baptist învață tot atâta (ținând cont de rezultate, as zice chiar mai mult) cat învață cei din liceele amintite de tine.
Atâta tot că au in plus unele ore care țin de instruirea lor religioasă.
Dacă alte culte vor să își facă liceu prin care să aducă un aport procesului de învățământ, unde copiii au rezultate bune pe plan local de ce ar fi aceasta o problemă?
Terenul pe care se construieste liceul a fost obtinut tot prin fonduri private ?
-
Nu a fost, ci e in concesiune.
Primăria îl poate lua dacă destinația proiectului (școala/liceu) nu e împlinită.
Pacat de calitatea invatamantului romanesc si implicit de cel al Liceului Baptist, deteriorat pe zi ce trece….! Pe masura ce vin tinerii profesori care sa-i inlocuiasca pe cei ramasi la pensie, calitatea predarii tot mai scazuta, pretentii tot mai absurde, batjocoratoare la adresa copiilor, in dorinta scoaterii performantelor fariseiste si aducerii scolii pe culmile fortate ale succesului comunist roman…! Atentie, celor care opteaza pentru a-si indruma copiii la Liceul Baptist, mai multa informare….!!!!
„La pomul lăudat să nu te duci cu sacul!”
ce chestie……..
mereu pocaitii au cautat sa fie oare cum separati de ceilalti cetateni . Scoala asta e un exemplu. Păi nu le ajungeau scolile din Arad? se pare ca nu …………
Ma mir ca nu isi fac si alte institutii pt ei ca de ex spitale policlinici ,etc etc Nu ca nu ar avea voie daca au atatia bani dar acum sa faci asa ceva in in criza asta economica nu mi se pare in regulă totusi………….Nu -i vad un viitor acestei cladiri uriase gen ”casa poporului” si ma gandesc si la intretinerea ei Cred ca din UE e cea mai mare scoala ( ca suprafata ) Probleme ar fi doar cu utilitatile , incalzirea si mijloacele de deplasare la scoala si inapoi.