Veşti bune de la Primăria Arad. Potrivit unui comunicat remis de instituţie, “economia Aradului va încheia anul 2010 cu balanţă economică pozitivă, valoarea mărfurilor exportate de companiile arădene depăşind importurile”. Mai exact, tot potrivit executivului, “Municipiul Arad ocupă primul loc în clasamentul oraşelor de mărime medie la acest indicator”.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-august 2010, în judeţul Arad, valoarea exporturilor s-a ridicat la 1034,24 milioane euro. Cifra comerţului exterior clasează firmele din judeţul Arad pe locul 10 la nivel naţional.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, are o explicaţie pentru această poziţie în clasament: “Mediul de afaceri a ştiut să se poziţioneze rapid în faţa crizei economice, a gândit măsuri rapide, şi-a asumat planuri de restructurare, chiar şi în ceea ce priveşte reducerea posturilor pentru specialişti şi a obţinut rezultate financiare în ciuda dificultăţilor inerente în perioadele de criză”.
Maşinile, pe primul loc
Cei mai mari exportatori arădeni în primele 8 luni ale acestui an au fost companiile din domeniul maşini, aparate electrice, şi părţi ale acestora, în valoare de 265,63 milioane euro, urmat de domeniul automobile, tractoare şi alte vehicole terestre, în valoare de 252,69 milioane euro, şi domeniul textile tricotaje, unde valoarea exporturilor a fost de 75,32 milioane euro.
Reprezentanţii Primăriei Arad mai susţin faptul că “potrivit analiştilor financiari, din punct de vedere al exporturilor, România a ieşit din criză. Din ianuarie până în august 2010 s-au înregistrat exporturi cu 700 de milioane de euro mai mari decât cea mai bună perioadă din istoria României, respectiv 2008″. Desigur, explicaţia stă în faptul că Europa o duce mai bine.
Telefoane mobile
Companiile din România au vândut bine în acest an maşini, telefoane mobile şi produse petroliere. Pe primul loc în topul exportatorilor se află firmele din Capitală. Locul II este ocupat de judeţul Argeş, iar motivul este cât de poate de evident: uzinele Dacia. Poziţia a treia este ocupată de judeţul Timiş. Locul patru îi revine Clujului, care deţine pe raza judeţului fabrica Nokia.
JA-A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!