Vecinii judeţului Arad din nord sau din vest (Ungaria) folosesc deja de mult timp apa termală pentru încălzirea locuinţelor sau pentru agrement. La noi a cam rămas la stadiul de dorinţă (neîmplinită) şi, eventual, subiect de dezbatere.
Dar lucrurile par să se schimbe. Nu în municipiul Arad, ci la Pecica. Cel puţin aşa susţine primarul oraşului, Petru Antal. Edilul a anunţat că proiectul „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica” a obţinut finanţare europeană. „Proiectul cu valoarea de 24,6 milioane de lei prevede exploatarea apei termale prin două foraje cu adâncimea de aproximativ un kilometru: unul lângă Ferma de Bivoli, iar celălalt în parcul din centrul orașului. De aici, apa termală va fi dusă la un număr de 13 clădiri publice din zona centrală: grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară, care vor fi încălzite prin această modalitate. Pe lângă economia la facturile de încălzire, avem grijă și de mediul înconjurător, fiind o soluție curată și ecologică” – a explicat edilul oraşului Pecica. Petru Antal a mai precizat că „după semnarea contractului de finanțare, organizăm procedura de selectare a elaboratorului proiectului tehnic și a executantului.
Şi ştrand
Potrivit primarului, dată fiind complexitatea proiectului, acesta va fi realizat în etape. „Va fi realizată o reţea de conducte de aproape 2,5 kilometri prin oraş, pentru a alimenta cu apă termală clădirile publice, unde vor vor fi montate centrale speciale.
Estimăm să punem în funcțiune sistemul de încălzire în toamna anului 2023. Odată puse bazele exploatării apei termale, vom putea trece la următorul pas: construirea unui ștrand termal în Pecica. Avem spațiu suficient în vecinătatea Fermei de Bivoli, o să dispunem de infrastructura de exploatare de bază, astfel vechiul vis al pecicanilor va putea deveni realitate” – a încheiat Petru Antal.
Trimite articolul
XLa Mako, Bekescsab, Batania, Oradea, Pecica etc. se poate folosi apa termala, fiidca au Primar.
La Arad, primarul a lipsit si lipseste cu desavarsire.
Dumnezeu să vă ajute ,un proiect de. nota 10 felicitări
Bravo!
Păi, nu-i mai bine să utilizați voi O RESURSĂ ENERGETICĂ NATURALĂ și ECOLOGICĂ , decât să-i lăsați pe cei de la Panfora, să vă distrugă câmpiile, pânza de apă freatică și izvoarele geotermale; săpând dupa hidrocarburi, O RESURSĂ ENERGETICĂ deja PERIMATĂ ???!!!
Încă o dată , bravo…!