PECICA. Prima etapă a proiectului de exploatare a apei termale, demarat de Primăria orașului Pecica în vara acestui an, se apropie de finalizare, anunță primarul Petru Antal.
Forajul din centrul orașului are adâncimea de 1200 de metri, apa termală fiind adusă la suprafață de la circa 700 de metri, iar cel de al doilea puț are 700 de metri, apa extrasă având temperatura de 46 de grade Celsius, potrivită pentru sistemul de încălzire. Este în curs de realizare construirea rețelei de distribuție, lucrare care va dura până în vara anului în curs, urmată de branșarea celor 13 clădiri publice din zona centrală (grădinițe, școli, sediile primăriei și hala agroalimentară).
Finanţare europeană
Proiectul intitulat „Sistem de producere si distribuție a energiei termice, utilizând energie geotermală în Orașul Pecica” are valoare de 24,6 milioane de lei și este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Finanțarea nerambursabilă este în sumă de 20.926.885 lei, diferența urmând a fi acoperită din bugetul local. Banii europeni mai asigură achiziţia şi montarea unei centrale şi realizarea unei reţele de distribuţie a energiei termice cu o lungime de 1,33 kilometri.
Extindere
Finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a centralei ar urma să aibă loc la sfârşitul acestui an. Totuşi, administraţia locală are deja planuri ca sistemul să fie extins, după cinci ani de funcţionare în paramentrii aprobaţi prin contractul de finanţare. Conform regulilor europene, proiectele nu pot fi modificate timp de cinci ani de la finalizare. După acest termen, Primăria Pecica intenţionează că extindă reţeaua de conducte şi capacitatea centralei, pentru a fi încălzite locuinţe şi un viitor ştrand termal.
Staţiune de interes local
Guvernul României a adoptat, la mijlocul lunii iulie, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local și pentru modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistice. Printre acestea se numără orașul Pecica, care avea depus un dosar de candidatură.
Administraţia locală consideră că oraşul are puncte de interes pentru turişti, cum ar fi Parcul Natural “Lunca Mureșului”, cele două biserici-monument (Biserica Ortodoxă Română Sfinții Trei Ierarhi şi Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime), Ferma de Bivoli (care include Muzeul digital), Schitul Sfânta Parascheva din Bodrogu-Vechi sau brutăriile care produc brandul local “Pită de Pecica”. Iar dacă va reuși să ducă la bun sfârșit și construcția ștrandului termal, administrația locală este convinsă că orașul va deveni un adevărat punct de interes pe harta județului.
Trimite articolul
XDe cand “strig” ca “eminentele” cenusii din ultumii 14 ani trebuiau sa aibe prioritati???!!!… CET, apa termala, Cetatea Aradului… dar un tzaran, caracter ORDINAR, care dupa dupa trei saptamani zice ca initiativa unui consilier local e initiativa lui… a primarelui… mi-e greatza… Din cauza tzaranului platesc aproape 1000 de lei pe Gcal… si asta subventionat, ca actualul tzaran a micsorat subventia cu vreo 500 de lei… probabil tot initiativa primarelui…
Aud ca la timisoara dau in functiune un Aquapark cu apa termala. In arada o au pe strand dar o deverseaza in Mures, sa aiab ratele si cormoranii baza de tratament