Dosarul „Aeris” a fost instrumentat de DIICOT Arad, fiind vorba despre o evaziune fiscală care a adus un prejudiciu în valoare de peste 4 milioane de lei bugetului de stat. Cinci persoane, printre care și un avocat, au fost inculpate în acest dosar și trimise în judecată. Curtea de Apel Timișoara i-a condamnat pe cei cinci – Barath Flaviu, Martin Ovidiu, Filip Laura, Mărcoi Daniel și Radița Florin – la pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 ani și 4 luni și 9 ani și 3 luni. Faptele pentru care au fost condamnaţi inculpaţii s-au desfăşurat în perioada 2012-2013 prin intermediul firmei SC Aeris Facility Management SRL înfiinţată de Barath Flaviu. Societatea se ocupa, oficial, cu activităţi de curăţenie a clădirilor. Însă prin intermediul firmei se desfăşurau „alte activităţi” – în speţă evaziune fiscală. În timp ce Barath Flaviu era manager, Martin Ovidiu Ioan împreună cu Filip Laura, Mărcoi Daniel şi Radiţa Florin se ocupau de „problemele juridice şi economice”.
Grupul infracțional
Potrivit DIICOT Arad, „rolul” avocatului Martin Ovidiu Ioan era bine definit: „Inculpatul Martin Ovidiu Ioan, în perioada 2012-2013, a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a ajuta în mod direct pe inculpatul Barath Flaviu în a nu achita taxa pe valoarea adăugată, respectiv impozitul pe profit datorate bugetului de stat la SC Aeris Facility Management SRL prin crearea aparenţei desfăşurării unor operaţiuni economice reale, respectiv prin folosirea unor facturi false provenite de la diverse societăţi comerciale, sau facturi reale care însă nu reflectau operaţiuni comerciale reale, precum şi ajutorul la înfiinţarea succesivă a unor firme pe numele unor persoane racolate din rândul celor cu dificultăţi sociale şi materiale, iar după înfiinţarea şi funcţionarea pe o perioadă de timp relativ scurtă a acestora, se acumulau datorii considerabile de natură salarială prin neplata cu intenţie a contribuţiilor sociale, ulterior aceste societăţi fiind abandonate prin deschiderea procedurii de insolvenţă şi chiar radiate, cauzându-se astfel un prejudiciu la bugetul de stat în valoare totală de 4.139.736 lei”.
Sentința Înaltei Curți
Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat, joi, 29 martie, soluția definitivă în acest dosar. Astfel, Barath Flaviu, condamnat de către Curtea de Apel Timișoara (CAT) la 7 ani de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracțional oraganizat și evaziune fiscală, a primit 3 ani și 2 luni cu executare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ); Filip Laura a fost condamnată la 8 ani de închisoare la CAT, ÎCCJ dispunând o pedeapsă de 2 ani și 2 luni cu suspendare, instanța interzicându-i să mai ocupe funcția de administrator al unei societăți comerciale pentru o perioadă de 2 ani; Mărcoi Daniel a primit 8 ani de închisoare la Timișoara, judecătorii Înaltei Curți condamnându-l la 3 ani și 2 luni; Radița Florin, condamnat la 9 ani și 3 luni de închisoare de către judecătorii timișoreni, a primit 2 ani și 3 luni la ÎCCJ; Martin Ovidiu a fost condamnat la Timișoara, la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală, judecătorii ÎCCJ pronunțând în cazul său o pedeapsă de 2 ani și 2 luni
„Aeris”, condamnată
Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat și persoana juridică SC „Aeris” Facility Management SRL Arad „la pedeapsa de 15.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Condamnă inculpata persoană juridică la pedeapsa de 20.000 lei amendă penală pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatei persoană juridică SC Aeris Facility Management SRL Arad şi aplică acesteia amenda cea mai mare, de 20.000 lei, respectiv suspendarea activităţii pe o perioadă de 3 luni. Obligă pe inculpaţii Barath Flaviu Eugen, Martin Ioan Ovidiu, Mărcoi Daniel, Filip Alina Laura, Radiţa Florin Marcel şi SC Aeris Facility Management SRL Arad, în solidar, la plata, către partea civilă A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Timişoara – A.J.F.P. Arad, a sumei de 316.327 lei (300.965 lei, TVA suplimentară şi 15.362 lei, impozit pe profit suplimentar), reprezentând obligaţia fiscală datorată şi la plata sumelor reprezentând obligaţiile fiscale accesorii datorate în condiţiile Codului de procedură fiscală. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale care nu contravin prezentei”.
Decizia CAT privind prejudiciul nerecuperat
În ceea ce privește prejudiciul, la pronunțarea sentinței, la începutul anului 2016, Curtea de Apel Timișoara a constatat că prejudiciul în sumă de 2.156.081 lei a fost parţial reparat, prin recuperarea sumei de 1.228.466 lei de către partea civilă A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Timişoara – A.J.F.P. Arad și a obligat inculpaţii în solidar la plata sumei de 927.615 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat către A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Timişoara – A.J.F.P. Arad, cu dobânzi, majorări de întârziere şi penalităţi până la data plăţii integrale a prejudiciului. De asemenea, Curtea de Apel Timişoara a decis să menţină sechestrul asigurător dispus în cauză asupra bunurilor proprietatea inculpaţilor până la concurenţa sumei de 927.615 lei. La fel a procedat instanţa şi pentru suma de 2.351.975 de lei – a menţinut sechestrul asigurător dispus în cauză asupra bunurilor proprietatea inculpaţilor până la concurenţa sumei de 2.351.975 lei, „măsură care încetează de drept în termen de 30 zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, dacă partea civilă A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Timişoara – A.J.F.P. Arad nu introduce acţiune civilă separată la instanţa civilă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!