„A meritat”. Aceasta este părerea procurorului șef Dan Ilarie, șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Arad, atunci când vine vorba despre reducerea de pedeapsă a lui Bundea Alexandru, „executant” al lui Uțu Rohozneanu. „Înalta Curte de Casație și Justiție n-a făcut mai rău sau mai bine decât Curtea de Apel Timișoara, în apel, pentru că practic au rămas pedepsele acelea stabilite de Curtea de Apel. Singura diferență sau deosebire este că a redus pedeapsa la un singur inculpat care după părerea mea a și meritat. Este vorba despre Bundea Alexandru, unul dintre orădeni. Pentru că în rejudecare s-a ridicat și a spus că recunoaște conform rechizitoriului ajutând între ghilimele pe inculpatului Rohozneanu, pe liderul de grup și pe ceilalți. Adică a spus adevărul, iar pe de altă parte a primit pedeapsă așa de mică pentru că într-o cauză de la Bihor a contribuit la identificarea și tragerea la răspundere penală într-un caz de omor și atunci pedeapsa a fost redusă la jumătate. A rămas cu patru ani și șase luni, în 26 ianurie 2012 se vor împlini trei ani de arest zi de zi care înseamnă două treimi din pedeapsă și poate să fie eliberat condiționat”, ne-a declarat șeful DIICOT Arad.
„Împăratul”: 5 ani și 7 luni
În ceea ce privește pedeapsa lui Rohozneanu, Dan Ilarie spune că „Rohozneanu mai are de executat 5 ani și 7 luni. Am făcut și calculele, cu toate reducerile lui, că ar fi executat până acum șase ani. N-a executat șase ani. Din hotărârea Înaltei Curți am și luat: s-a dedus ce s-a dedus, s-au considerat executați 4 ani, 4 luni și 27 de zile. Eliberarea condiționată este o posibilitate nu o obligație. Asta nu înseamnă că dacă face fracția de două treimi sau trei pătrimi cât e după lege, instanța va trebui să-l elibereze condiționat. Nu, este doar o posibilitate să o facă. Așa că transmit arădenilor să nu-și facă probleme, nu se vor întâlni repede cu Rohozneanu, nici cu Fizidean”.
Coordonează rețele din pușcărie?
Șeful DIICOT Arad nu exclude posibilitatea ca Rohozneanu sau ceilalți condamnați din dosarul „Împăratul” să coordoneze rețele infracționale din închisoare. „Poate că din pușcărie mai coordonează alte rețele și atunci pot fi descoperite și între timp apare o nouă condamnare, nemaivorbind de faptul că atunci când va rămâne definitivă hotărârea Tribunalului Sibiu la Înalta Curte, în cazul Trifa, nu se știe cum se termină. Că avem o primă dovadă, unul dintre inculpații trimiși în judecată a fost achitat. Iar ceva de menționat în ceea ce privește pe inculpații Rohozneanu Uțu Claudiu, Fizidean Ioan Vivi și Dragoman Daniel, pedepsele care sunt acum stabilite de Înalta Curte definitiv, sunt pedepse reduse la jumătate. Deci dacă Rohozneanu are 10 ani, înmulțiți cu doi, 20. Fizidean 9 ani și 6 luni ori doi, Dragoman Daniel 8 ani ori doi. În ceea ce-i privește pe cei trei inculpați așa se consideră, pedepsele la jumătate”.
Despre Topa
„Este singurul dintre condamnații care nu a fost prins și încarcerat. El a fost cercetat în stare de libertate și ca atare, acum 19 luni s-a pronunțat la Înalta Curte prin respingerea recursurilor, hotărârea a rămas definitivă, iar el urma să fie prins și încarcerat. Adică scos din mediul social în care se afla și introdus în alt mediu, cel penitenciar”, a precizat șeful DIICOT Arad.
„Arădenii nu se vor întâlni repede cu Rohozneanu şi nici cu Fizidean”, Dan Ilarie.
Rechizitoriul interlopilor, un scenariu cu rromi
DIICOT, nemultumita de pedepsele interlopilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!