ARAD. Ovidiu Balint, managerul HUB-ului Cultural mARTA, a organizat marți la prânz o conferință de presă în Parcul Eminescu din municipiu, acolo unde artiști din trei județe realizează șase lucrări în piatră de Viștea, în cadrul primei ediții a Simpozionului de Sculptură.
Practic, este primul eveniment organizat de HUB-ul Cultural mARTA, cu finanțare obţinută prin Consiliul Local Municipal Arad. Simpozionul se desfășoară în perioada 14-30 septembrie și include, pe lângă sculptura în piatră, lansări de carte și o tabără de pictură la care au fost invitați să participe elevii Colegiului de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad.
La conferința de presă au participat cei șase artiști sculptori invitați: Florin Marin, cadru universitar la Universitatea de Artă și Design Cluj Napoca, Vlad Emană din Timișoara, Alexandru Smuczer și Elena Ilash, ambii din Cluj, Anca Șerban și Matei Bocancios din Arad, dar și viceprimarul Ilie Cheșa care și-a asumat proiectul HUB-ului Cultural.
Ce vor spune pietrele
Cei șase artiști și-au creionat deja proiectele și știu exact ce va ieși din mâna lor. În schițarea sculpturilor, aceștia au ținut cont inclusiv de spațiul în care au fost amplasate blocurile de piatră, integrându-le astfel perfect în peisajul urban pe care-l vor ocupa. Florin a gândit un “Șarpe urban”, unul de bun augur, spune el, Vlad și-a propus să aducă un plus de veselie, prin figurile sale geometrice, Anca vine cu o lucrare intitulată 100 de pietre, Alexandru ne propune un „sendviș”, Elena ne va sculpta persoana ideală, iar Matei ne propune texturi diferite cu impact vizual.
Locul pe care-l vor ocupa sculpturile după finalizarea lor, se află însă sub semnul întrebării: „Am înțeles că există un proiect pentru Parcul Eminescu, așa că nu știm cu exactitate dacă lucrările vor rămâne aici”, a spus Ovidiu Balint. Vicele Cheșa a intervenit cu promisiunea că nimeni nu va muta sculpturile în altă parte.
Proiecte pentru Marta
Cât privește reabilitarea clădirii în care ar trebui să funcționeze, de fapt, HUB-ul Cultural, există speranță, spun atât Ovidiu Balint, cât și viceprimarul:
„Am identificat trei posibile surse de finanțare, pentru că am împărțit reabilitarea clădirii care ocupă 3.500 de metri pătrați, în trei părți. Intenționăm să depunem două proiecte pe programul Interreg RO-HU, unde sunt disponibile 2 milioane de euro și un proiect prin ADR Vest”, a explicat managerul mARTA.
Viceprimarul Ilie Cheșa a completat:
„Am făcut studiile de fezabilitate, am fost în Ungaria unde am semnat un parteneriat, prin urmare facem apel la colegii noștri de alianță să ne ajute în negocierea politică pentru a finanța reabilitarea clădirii. Cele două finanțări pe care le putem accesa în partenriat cu partea maghiară se pot accesa doar în cazul în care Consiliile Județene din cele patru județe cad de acord. De aceea este nevoie de negociere și de susținere din partea Consiliului Județean Arad.”
Termenul de depunere a proiectului pe linia de finanțare transfrontalieră este sfârșitul acestui an, evaluarea proiectelor și desemnarea câștigătorilor urmând să se facă în lunile ianuarie-februarie ale lui 2024.
FOTO: S.A.
Trimite articolul
Xvor avea pe ce sa faca exercitii baietii cu bicicletele
vezi parc europa
Nu mai bine lasau parc-ul parc? Sau gasita alta locatie, dar normal ca nu era asa vizibila…. Sau de ce nu au pus pietroaiele pe spatiul verde din fata primarie? Poate asa se culturalizau si functiionarimea in pauzele lungi si dese de la cafele fumate…. Mai bine se plantau copaci ptr verde si viata in locul mastodontilor de stanca, 99,9 la suta dintre concetateni vor ignora aceste viitoare expresii artistice expuse intr-o nota simbolistica, intelese de maxim 1 la suta dintre urbani platitori de taxe….
Păi daca ”ESTE” bani de cheltuit de ce nu? Mai bine largeau spatiul verde nu -l ocupau cu bolovani fie ei si sculptati.