ARAD. Aproape trei milioane de lei. Adică echivalentul a peste 600.000 de euro. Aceasta e suma pe care o datorează statului o pensionară din judeţul Arad. E cea mai mare datorie pe care o are de recuperat Casa Judeţeană de Pensii de la debitori. Problema este că şansele de a recupera aceşti bani sunt… nule. Asta pentru că arădeanca are o pensie de doar 400 de lei, iar Casa de Pensii îi poate face poprire pe doar o treime din pensie. Aşa că debitoarea restituie, în fiecare lună, câte 131 de lei. Ceea ce înseamnă 1.572 de lei pe an. Un calcul simplu ne demonstrează că ar fi nevoie de nu mai puţin de 1.844 de ani pentru ca debitoarea să-şi plătească întreaga datorie!
Cum a „reuşit”, totuşi, femeia să acumuleze o datorie de 2.898.866 lei? E vorba de „răspundere patrimonială şi cheltuieli judiciare”. Femeia a răspuns cu propriile venituri pentru datoriile unei firme la bugetul statului. Firma a dat faliment, s-a pronunţat o sentinţă judecătorească cu privire la atragerea răspunderii patrimoniale, acţionarilor firmei. Apoi, Administraţia Finanţelor Publice a solicitat Casei de Pensii să facă poprire pe pensie, pentru recuperarea datoriilor. Fiind vorba de răspundere patrimonială, după decesul pensionarei datoriile vor fi moştenite de către rude.
Debite şi debitori
În prezent, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Arad face popriri pe pensiile a 6.577 de debitori. În cazul a 4.278 dintre ei, e vorba de „popriri benevole”, adică de ratele pe care pensionarii le au de achitat pentru împrumuturi făcute la CARP. În 2.273 de cazuri avem de-a face cu popriri impuse prin executor judecătoresc. Aici e vorba de datorii acumulate la Finanţe, bănci sau primării.
Dacă despre cea mai mare datorie – 2.898.866 lei – am prezentat deja detalii, trebuie spus că pe următoarele locuri în topul pensionarilor datornici se află doi arădeni cu un debit total de aproape 1,5 milioane de lei. Astfel, locul al doilea este ocupat de un pensionar cu 783.117 lei datorie, în timp ce pe poziţia a treia se află un vârstnic cu datorii de 682.169 lei. În ambele cazuri, debitul a fost acumulat datorită unor rate bancare neachitate.
Valoarea popririlor
Cea mai mare poprire făcută de CJP Arad este de 1.036 de lei pe lună. Aşa cum aminteam anterior, nu se poate reţine mai mult de o treime din pensia debitorului. Asat în cazul în care e vorba de o sibgură datorie. Dacă pensionarul are mai multe datorii, atunci se poate reţine maximum jumătate din pensie. În ceea ce priveşte cele mai mici popriri, aici intră în discuţie beneficiarii de pensie socială de 350 de lei. În cazul lor se pot face popriri de doar 85 de lei pe lună pentru că oamenii nu pot rămâne cu un venit mai mic de 265 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!