Începând din acest an, valoarea punctului de pensie va fi 762,1 lei faţă de 732,8 lei, cât a fost până acum. Cine va beneficia de această majorare?
VASIL: În principiu, toţi pensionarii. Mai puţin cei care au pensia minim garantată. Între aceştia, sunt unii care vor rămâne tot cu 350 de lei. Puţini vor depăşi: cei care au 349 de lei vor beneficia de majorare, vor depăşi 350 şi vor primi 2-3 lei în plus la pensie. De exemplu, pentru cei care au 179 de lei, se poate majora punctul de pensie, că lor tot 350 de lei le vor rămâne… Şi n-am auzit să fie vreo modificare a acestei indemnizaţii sociale minim garantate, în Legea bugetului.
Dar majorarea valorii punctului de pensie nu este singura care le va aduce bani în plus pensionarilor…
VASIL: În acest an, există trei majorări ale pensiilor. Prima majorare, de care beneficiază toată lumea, vine odată cu majorarea valorii punctului de pensie. A doua majorare este adusă de indicele de corecţie, pentru cei nou intraţi la pensie. Acest indice de corecţie se aplică punctajelor medii anuale calculate pentru persoane ale căror drepturi de pensii s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011, aplicate la cuantumul pensiei în vigoare în prezent. Acum se lucrează la modalitatea de aplicare a acestui indice. Ca idee, toţi cei care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011, inclusiv la zi, vor primi un indice de corecţie a pensie 1,06, ţinând cont de faptul că salariul mediu pe economie şi inflaţia sunt în continuă creştere, iar salariile rămân constante. Indicele de corecţie e cerut şi de către FMI şi se aplică în toată Uniunea Europeană. A treia majorare îi va avea ca beneficiari pe cei care au lucrat în condiţii deosebite de muncă – care vor primi diferenţele pentru punctajele suplimentare la pensie. Dacă până acum s-au primit bani numai pentru grupa I şi grupa a doua de muncă, în acest an se vor da bani şi pentru condiţii deosebite, iar anul viitor – pentru condiţii speciale.
Începând de când se vor aplica toate aceste majorări?
VASIL: Ca să nu se creeze confuzie, aceste majorări nu vor fi aplicate toate deodată. În februarie se va primi numai majorarea valorii punctului de pensie, cu diferenţe pe ianuarie. Tot în februarie se vor primi şi taloanele de călătorie CFR. În a doua etapă, se vor primi banii pentru condiţii deosebite – probabil tot retro, începând cu 1 ianuarie 2013. Dar nu ştim exact când. Ştim doar că se vor aplica anul acesta, dar nu deodată cu altă majorare. Majorările se dau pe rând, în luni diferite, astfel încât oamenii care au mai multe majorări să înţeleagă de fiecare dată ce au primit.
Aşadar, în afară de majorarea datorată valorii punctului de pensie, care se va plăti în februarie, nu se cunoaşte data exactă când se vor aplica celelalte majorări…
VASIL: Nu ştim pentru că încă se lucrează la „cum” se vor aplica şi „de când” se vor aplica. Aşteptăm şi Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2013, să vedem ce se prevede acolo: cât e câştigul salarial mediu brut pe economie, cât e salariul minim pe economie, care sunt sumele de bani alocate pentru plata diferenţelor… Toate sunt legate de buget.
Câţi pensionari arădeni ar urma să beneficieze de majorările datorate indicelui de corecţie sau condiţiilor deosebite de muncă?
VASIL: Cei care ar trebui să primească diferenţele pentru condiţii deosebite de muncă sunt 732 de persoane. Dintre acestea, la 472 li se va face automat de către Bucureşti, iar pentru ceilalţi va trebui să facem noi, manual, pentru că nu se „văd” în baza de date. În ceea ce-i priveşte pe cei care vor beneficia de majorare în urma aplicării indicelui de corecţie a pensiei, încă nu i-am depistat. Asta pentru că încă nu s-a stabilit exact cine primeşte şi cine nu primeşte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!