Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Arad a demarat, la începutul acestei luni, o acţiune de verificare a dosarelor de pensie de invaliditate. Controalele se derulează pe mai multe paliere.
În primul rând, se face verificarea/revizuirea periodică obligatorie a pensionarilor de invaliditate, în această acţiune fiind implicaţi trei medici de expertiză medicală, alţii decât cei care au emis decizia anterioară. În funcţie de rezultat, se poate decide: menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad de invaliditate sau redobândirea capacităţii de muncă.
În ceea ce priveşte noile dosare de pensii de invaliditate, acestea trebuie să primească avizul medicului coordonator de expertiză medicală. La nivelul CJP Arad, dr. Ştefania Miclăuş este cea care conduce departamentul format din cinci doctori specialişti expertiză medicală.
Ajutor de la poliţie
CJP Arad are în vedere şi depistarea pensionarilor de invaliditate care lipsesc o perioadă mai îndelungată de timp, de la domiciliu. Pentru verificarea celor care primesc banii într-un cont bancar, Casa de Pensii a încheiat un protocol de colaborare cu Poliţia (judeţ), respectiv cu Poliţia Comunitară (municipiu). În ceea ce-i priveşte pe pensionarii de invaliditate care primesc banii prin poştă, dacă nu sunt găsiţi acasă, membrii familiei nu au voie să ridice pensia în locul lor (aşa cum se întâmla până acum).
În condiţiile în care poştaşul nu le dă banii, pensia va merge înapoi la Casa de Pensii. Dacă situaţia se repetă mai multe luni, titularul pensiei lipsind o perioadă mai îndelungată de la domiciliu, CJP se va autosesiza şi va chema pensionarul de invaliditate la o reexpertizare medicală. Dacă în urma acesteia se va stabili că problemele de sănătate ale beneficiarului sunt fictive, atunci vor fi traşi la răspundere atât pensionarul, cât şi medicii care au contribuit la dobândirea pensiei în mod ilegal. Sancţiunile vor fi usturătoare, cei depistaţi urmând a înapoia toate sumele încasate.
„Eu nu cred că vom avea astfel de probleme pentru că numărul pensionarilor de invaliditate din judeţul Arad – 18.000 de persoane – nu este mare. Stăm bine şi la nivel naţional, situându-ne sub media pe ţară. Dar pot spune cu certitudine că se vor înăspri controalele pe care le efectuăm în cazul pensiilor de invaliditate” – subliniază Mihaela Vasil, director al CJP Arad.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!