– Ieri a fost ultima zi în care pensionarii care aveau un loc de muncă într-o instituţie de stat trebuia să opteze pentru pensie sau salariu. Este vorba doar de acei pensionari ale căror venituri nete din pensie sunt mai mari de 1.693 lei, cât este salariul mediu brut pe 2009. Opţiunea pentru pensie sau salariu trebuia făcută la angajator. Până în acest moment, nu există o situaţie centralizată privind opţiunile exprimate de arădenii aflaţi în cauză. O asemenea evidenţă ar putea fi făcută publică după 4 ianuarie 2010, dată la care angajatorii vor trebui să predea Casei Judeţene de Pensii listele cu cei care au renunţat la pensie.
Până atunci, ştim doar că în judeţul Arad sunt 1.406 pensionari care, pe lângă pensie, obţin şi venituri salariale – fie de la stat, fie din privat. La momentul intrării în vigoare a legii privind cumulul pensiei cu salariul, se aşteapta ca aproximativ 500 din cei 1.406 pensionari să fie afectaţi de noile reglementări, urmând să-şi exprime opţiunea pentru pensie sau salariu.
Întrucât nu avem încă o situaţie centralizată a acestor opţiuni, am încercat să aflăm, direct de la instituţii, cu câte asemenea cazuri se confruntă.
Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Arad are, printre angajaţii săi, şi pensionari, dar niciunul dintre aceştia nu are pensie mai mare de 1.693 de lei. Aşa că ei vor putea să-şi păstreze, în continuare, locurile de muncă.
În ceea ce priveşte sistemul sanitar, la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Casei de Asigurări de Sănătate nu există niciun astfel de caz. Spitalul Matern din Arad e într-o situaţie similară. La Spitalul Municipal, în schimb, există câţiva angajaţi care sunt pensionari. Printre aceştia, şi un medic epidemiolog. Dar pensia acestui medic este de doar 1.400 de lei (după 40 de ani de muncă!), deci nu intră sub incidenţa legii privind cumulul pensiei cu salariul. Din cauza pensiei mai mici de 1.693 lei, nici ceilalţi pensionari angajaţi la Municipal nu sunt afectaţi de noile reglementări.
Renunţă la pensie
O situaţie specială am întâlnit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad. Aici există un singur caz, iar personaj principal este chiar directorul administrativ al unităţii, Vasile Man. În cursul zilei de marţi, el şi-a exprimat opţiunea de a renunţa la pensie. Fost ofiţer de armată, Vasile Man – acum în vârstă de 52 de ani – s-a pensionat anticipat la 44 de ani. Deşi pensia lui depăşeşte 1.693 de lei, ea nu este într-atât de mare încât să-l motiveze pe Vasile Man să renunţe la slujba de… şef. „În plus, am o vârstă la care nu pot sta pe tuşă, să fiu inactiv” – explică directorul adjunct de la Judeţean.
Un singur caz la CJA
În cadrul Consiliului Judeţean Arad, un singur angajat cumulează pensia cu salariul. Dar legea nu se aplică în acest caz, deoarece pensia de care beneficiază persoana în cauză este sub nivelul celei de 1.693 de lei, plafonul stabilit prin lege. Potrivit Andreei Oţiou, purtătorul de cuvânt al CJA, „la nivelul instituţiei este un singur caz, dar cum pensia este mai mică decât nivelul prevăzut de lege, acest caz nu face obiectul prevederilor legale”. În cadrul Primăriei Municipiului, legea s-a aplicat în situaţia a 11 persoane. Toate cele 11 persoane au renunţat la locul de muncă în favoarea pensiei.
Buletinele, fără şef
Legea se aplică, însă, în cazul şefului Serviciului de Evidenţă a Persoanelor. Rodica Conta, cea care a dus cu succes frâiele instituţiei vreme îndelungată, a optat pentru pensie. Instituţia este subordonată Consiliului Judeţean, astfel încât în perioada imediat următoare conducerea va fi asigurată prin delegare a unei persoane de execuţie din cadrul instituţiei până la data organizării unui concurs pentru ocuparea postului. Concursul va fi organizat de ANFP cel mai probabil la începutul anului viitor, ne informează reprezentanţii CJA.
Nu e cazul Poliţiei, nici al Finanţelor
În ceea ce priveşte situaţia la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, aici este exclus ca vreun angajat să cumuleze pensia cu salariul, sau să fie în situaţia de a opta pentru una dintre variante. „Potrivit legii, în cadrul Ministerului nu au voie să lucreze persoane care au trecut de limita vârstei de pensionare”, ne-a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ.
Legea privind cumulul pensiei cu salariul nu a făcut victime nici în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Arad. Liderul sindical, Tudor Gabor ne-a explicat că „nu ne-am confruntat cu nicio situaţie care să necesite o decizie privind rămânerea în sistem, sau plecarea în pensie”.
Fără şefi la Comunitare
La Chişineu Criş şi Pecica, Poliţiile Comunitare au rămas fără şef. În ambele oraşe, comandanţii acestor servicii au ales să plece în pensie, decât să-şi păstreze locul de muncă la stat. Frâiele celor două organizaţii ale Poliţiei Comunitare din judeţ vor fi preluate de către alţi agenţi, prin cumul de funcţii. „Nu se poate să organizăm concurs pentru această funcţie, astfel că un agent va prelua şi această atribuţie până la remedierea situaţiei. Mai mult, aştepăm şi reorganizarea poliţiei locale de anul viitor”, ne-a explicat secretara oraşului de pe Crişul Alb.
La Pecica există doi candidaţi care ţintesc la funcţia de comandat al Poliţiei Comunitare, urmând ca în cel mai scurt timp administraţia să decidă care dintre cei doi va ocupa şi această funcţie. „Am mai avut un caz de poliţist comunitar care are şi pensie, însă de această dată pensia nu depăşeşte pragul de 1.693 lei stabilit de lege”, a punctat Petru Antal, primarul Pecicăi.
În cazul Ineului, Nădlacului, Pâncotei, Sântanei şi al Sebişului nu au fost semnalate cazuri de angajaţi care să fie şi pensionari şi să corespundă criteriilor stabilite de lege.
Nu se poate fenta
Dispoziţiile Legii 329/2009, privind cumulul pensiei cu salariul, au menirea de a reduce cheltuielile bugetare. Neîndeplinirea obligaţiei de a opta între pensie şi salariu, în termenul prevăzut de lege, conduce la încetarea de drept a raporturilor de muncă. Dacă pensionarii aflaţi în această situaţie au primit, totuşi, salariu şi după data de 10 decembrie, aceşti bani le vor fi reţinuţi, ulterior, din pensie. Legea va fi, deci, aplicată.
D.D., S.B., A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!