Doamna Sârbu atrage atenţia asupra cazurilor de abuz la adresa acestor muncitori, solicitând CE elaborarea unei propuneri legislative -o directivă care să reglementeze drepturile muncitorilor sezonieri- şi întrebând executivul european dacă un asemenea demers se află pe lista sa de priorităţi pentru anul 2010.
“Extinderea Uniunii Europene spre est a dus la accesul liber pe piaţa muncii a cetăţenilor din noile state membre, acces care nu se face sub cele mai bune auspicii din punct de vedere legal. De foarte multe ori, muncitorii sezonieri din agricultură sunt supuşi la încălcări grave ale drepturilor omului sau muncesc ilegal, fiind de multe ori victime ale şantajelor angajatorilor. Problemele cu care se confruntă sezonierii, din agricultura spaniolă de exemplu, sunt numeroase şi nu pot fi ignorate“, se arată în întrebarea scrisă.
Europarlamentarul subliniază că zeci de mii de români lucrează anual ca muncitori sezonieri în serele sau pe culturile agricole din Spania. “Mi s-au adus la cunoştinţă cazuri în care, după ce muncitorii ajung la destinaţie, angajatorul nu mai respectă termenii contractului semnat în România. In contract li se promitea că vor lucra 5 zile din 7, dar, în realitate sunt nevoiţi să lucreze 7 zile din 7, sunt plătiţi în funcţie de productivitate, adică în funcţie de numărul de lădiţe de fructe culese, care sunt mult mai mari decât şi le-ar fi imaginat, trăiesc în condiţii mizere, în adăposturi fără apă caldă sau căldură, în care împart camera şi chiar patul, cu alţi muncitori”, exemplifică ea.
S.T.
Citiți principiile noastre de moderare aici!