ARAD. Asociaţia Youth and Family, Renton Seventh-Day Adventist Church din Statele Unite şi Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea – Conferinţa Banat a organizat, între 16-20 septembrie, în foaierul Teatrului „Ioan Slavici” Arad, cea de-a III-a ediţie „Expo-SĂNĂTATE” 2013, ediţia a III-a.
La eveniment au participat peste 800 de arădeni care, pot continua programul început, participând la Cluburile de Sănătate desfăşurate în şase şedinţe, pe durata a 12 luni. „Cluburile de Sănătate reprezintă abordarea unei tematici concentrate asupra unei anumite probleme medicale, precum Clubul de nutriţie sau Clubul de boli cardio-vasculare. Acestea sunt module de sine stătătoare, desfăşurate în cadrul sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean Arad, având un parteneriat cu ei. La aceste module se continuă testele efectuate la Expo – SĂNĂTATE, pentru a urmării progresul sau regresul participantului, în timp ce diferiţi lectori discută despre problemele abordate în Clubul de Sănătate”, susţine organizatorul Emil Jigău, preşedintele Asociaţiei Youth and Family.
“Expo – SĂNĂTATE reprezintă un proiect care îşi propune educarea oamenilor în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos. Participanţii de la această ediţie au avut parte de realizarea unui circuit care include o prezentare a celor 8 factori sanogeni, care reprezintă conceptul de bază al proiectului. Aceşti factori sanogeni sunt factorii care pot fi modificaţi pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă”, a declarat pastorul Emil Jigău, preşedintele Asociaţiei Youth and Family.
Evenimentul Expo – SĂNĂTATE din acest an s-a desfăşurat cu ajutorul a unui număr de aproximativ 100 voluntari, printre care medici, asistenţi şi studenţi la medicină de la diferite universităţi, printre care şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în cadrul unui parteneriat între Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad şi Asociaţia „Youth and Family”.
În acest cadru, arădenii au beneficiat de teste şi determinări gratuite, precum: indicele de masă corporală, procentul de grăsime corporală, măsurarea pulsul şi saturaţiei de oxigen în organism, determinarea tensiunii arteriale, teste de glicemie, colesterol, un program computerizat pentru ritmul cardio-vascular, precum şi consiliere medicală.
De asemenea, pastori ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, au prezentat la standuri frumos şi explicit amenajate, importanţa sănătăţii corporale.
Pastorul Mihai Maur, preşedintele Conferinţei Banat a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea: „Am participat la toate cele trei ediţii organizate până acum, fiind şi în echipa de organizare. În cadrul acestui program, împreună cu alţi colegi pastori a Bisericii Adventiste, suntem în prima linie la prezentarea principalilor factori din programul New Start, iar aici mă refer la importanţa unei alimentaţii corecte, influenţa aerului, a apei, a soarelui, a odihnei ş.a” a declarat patorul Mihai Maur, preşedintele Conferinţei Banat a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea.
Gabriel Dragoş, pastorul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea „Salem” a subliniat: „Este o bună ocazie de a face cunoscute cele opt principii de sănătate, care sunt prezentate în mod explicit, la cele opt panouri. Este şi o acţiune preventivă şi prevenţia are un rol deosebit de important în viaţa noastră, atât pentru simpla prevenire a apariţiilor diferitelor probleme de sănătate, dar şi pentru preîntâmpinarea agravării lor. Se fac analize gratuite şi, în măsura în care analizele presupun, se fac consilieri medicale de către medicii specialişti. Mai mult decât atât, sunt oferite şi reţete şi se dau sfaturi pentru schimbarea modului de viaţă. Sunt aproximativ 40 de voluntari implicaţi”.
Viorica Gobuz, voluntară, membră a Bisericii Adventistă de Ziua a Şaptea: „Glicemia arădenilor este destul de bună, însă colesterolul este mare. Sfătuiesc arădenii să aibă grijă la dietă şi la stres. Stresul este un factor deosebit de periculos”.
Declaraţii ale arădenilor prezenţi la eveniment:
Irina Mariş, 75 de ani, pensionară şi participantă s-a declarat încântată de eveniment: “Mă bucur că există această oportunitate şi ar fi bine dacă ar fi mai dese aceste analize. Nu am mai participat la o astfel de expoziţie şi nu îmi permit să merg des la medic. Această experienţă a fost foarte constructivă deoarece noi, acasă ne tratăm într-un mod, iar aici auzim modul corect de tratare şi astfel învăţăm cum să avem mai bine grijă de sănătatea noastră. Am beneficiat de toate analizele disponibile în cadrul expoziţiei şi am primit sfaturi utile pentru diabetul de care sufăr.”
Un alt participant a fost şi Nagy Emeric, de 58 de ani, liber profesionist, a venit la Expo – Sănătate împreună cu soţia şi fiica sa: “Am o părere foarte bună despre acest eveniment şi consider că ar trebui repetat mai des, deoarece la doctor nimeni nu ajunge de câte ori ar fi necesar, fiind nevoie de programări şi bani, dar aceste analize gratuite ne ajută să vedem cum stăm cu sănătatea, fapt ce contează foarte mult. Este o iniţiativă extraordinară şi ne bucurăm mult că avem o astfel de ocazie.”
Lucian Şerban: „Am venit la Expo Sănătate ca să beneficiez de consultaţie medicală gratuită. Admir iniţiativa organizatorilor. Vreau să îmi fac cât mai multe analize să văd starea mea de sănătate reală”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!