ARAD. În perioada 12-15 martie 2019, în organizarea ANPCDEFP, s-a desfășurat la București seminarul internațional „FuturE+”. Reprezentanta Colegiului Național „Moise Nicoară” Arad, prof. Liliana Negrilă, a luat parte la acest eveniment alături de alți 125 de participanți din 24 de state membre ale Uniunii Europene.
Evenimentul internațional a urmărit să analizeze modul în care programul Erasmus+ răspunde multiplelor nevoi organizaționale și să colecteze contribuțiile participanților privind formatul viitorului program în legătură cu Strategia europeană pentru tineret.
„Seminarul «FuturE+» s-a întins pe durata a 2,5 zile lucrătoare și ne-a plasat pe toți participanții în centrul evenimentului prin colectarea expertizei și a contribuțiilor noastre despre Erasmus+. Prin ateliere interactive, au fost analizate ideile participanților provenind din diferite țări europene și cu o experiență puternică în implementarea proiectelor Erasmus+. Ne-am folosit experiența pentru a identifica modul în care Erasmus+ ar putea fi îmbunătățit. Am luat cunoștință de noile elemente ale programului propuse de Comisia Europeană și am contribuit la găsirea celor mai eficiente modalități de punere în aplicare a acestora” – spune prof. Liliana Negrilă.
Cea mai importantă realizare a fost faptul că participanţii au elaborat o rezoluție internațională bazată pe modelul de rezoluție al ONU, care să vizeze, în viitor, o contribuție la un mai bun Erasmus+ (2021–2027). Viitoarea rezoluție, concepută pe baza contribuțiilor și ideilor participanţilor la seminar, va fi prezentată în cadrul Conferinței Europene a Tineretului (2019), Ședinței directorilor din ministerele de tineret (martie 2019), Reuniunii directorilor Agențiilor Naționale (aprilie 2019), Summitului Uniunii Europene – Sibiu (mai 2019), dar şi Comisiei Europene și Parlamentului European.
„Au fost zile intense de activitate, de bună cooperare. Cuvintele care pot sintetiza întregul seminar sunt: solidaritate, experiență, provocare, învățare, integrare, multiculturalitate, parteneriate” – conchide prof. Liliana Negrilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!