ARAD. În timpul perchezițiilor, la Macea, au fost descoperiți 12 migranți care urmau să fie scoși ilegal din țară. O altă percheziție a a avut loc la o garsonieră din Timișoara, în care locuia liderul rețelei, un cetățean sirian, care a fost reținut. În total, anchetatorii au descins în 14 locații din județul Arad și la alte două din județul Timiș și municipiul București. 20 de persoane sunt cercetate în cauză, iar opt au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara. Acestea vor fi cercetate pentru trafic de migranți și constituire de grup infracțional organizat. Potrivit anchetatorilor, rețeaua destructurată făcea parte dintr-una europeană de trafic de migranți. Pentru a ajunge din țara de origine într-un stat din Uniunea Europeană, migranții, care proveneau din Siria sau Irak, plăteau cel puțin 10.000 de euro. Aceștia erau racolați în Turcia, aduși în România, iar apoi cu autotrenurile erau scoși din țară, fiind ascunși printre mărfuri. Anchetatorii au scos la iveală că rețeaua a traficat 300 de migranți.
Rețea la nivel european
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că membrii grupării făceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți, constituită la nivel european. Rețeaua și-ar fi dezvoltat cu timpul segmente naționale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație. Segmentele naționale ale rețelei de trafic de migranți ar fi fost coordonate de lideri zonali, cetățeni de origine arabă, cu reședința în state din Europa. Migranții ar fi fost grupați, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le-ar fi asigurat apoi transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. În Serbia, gruparea infracțională ar fi avut membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranților peste frontiera de stat cu România. După introducerea frauduloasă a migranților în România, aceștia ar fi fost transportați până în Timișoara, Arad sau localitățile limitrofe, unde ar fi fost cazați în diferite imobile, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria și transportării acestora mai departe către destinațiile finale din Vestul Europei. În urma perchezițiilor, au fost ridicate 12 telefoane, iar la una dintre locații, respectiv în comuna Macea, din județul Arad, a fost depistat un grup de 12 migranți de origine afro-asiatică – 10 bărbați, o femeie și un copil. Opt persoane, cu vârste între 21 și 47 de ani, au fost conduse pentru audieri la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara”, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliția Română.
Perchezițiile au fost efectuate de către Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, alături de trupele speciale ale Poliției Timiș, sub coordonarea procurorilor DIICOT Timișoara.
La activități au mai participat polițiști din Arad și București, polițiști de frontieră din Timișoara și jandarmi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!