Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul unor instituții de învățământ superior desfășoară activități ilegale constând în pretinderea și primirea unor foloase necuvenite (bani și bunuri materiale) cu ocazia organizării și susținerii de către studenți a examenelor la diferite discipline (susținute chiar în afara perioadei de examinare) și/sau cu ocazia susținerii examenelor de licență.
Probatoriul a relevat că unii studenți străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale.
Din cercetările efectuate au rezultat următoarele modalități de comitere a infracțiunilor:
- Primirea de către studenți în timpul examenelor susținute on-line, în schimbul unor sume de bani, a răspunsurilor corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituției de învățământ, prin mesaje text (SMS);
- Modificarea notei de examen în sensul măririi acesteia, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea;
- Intervenția informaticienilor în contul electronic al studentului și modificarea răspunsurilor de la examen în testul on-line astfel încât studentul să fie declarat promovat de catedră;
- Achiziționarea de către studenți, direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format PowerPoint necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare.
Din probatoriul administrat a reieșit că în respectivele instituții de învățământ superior s-au constituit rețele infracționale din care făceau parte cadre didactice, secretare și alte categorii de personal nedidactic, precum și foști absolvenți, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenților. Totodată, în acest mecanism, studenți care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alți colegi.
O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiți în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relații de prietenie cu cadrele didactice.
În această cauză procurorii au început urmărirea penală pentru 36 de persoane ce au calitatea de suspect.
_________________________________________________________
UPDATE1. Citește poziția oficială a Universității Aurel Vlaicu în legătură cu perchezițiile procurorilor.
Reprezentanții Universității Aurel Vlaicu au remis redacției Jurnal Arădean/Aradon un comunicat de presă vizavi de perchezițiile desfășurate, miercuri dimineața, la instituția arădeană.
“În această dimineaţă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în baza unui mandat, au efectuat percheziţii la două corpuri de clădiri ale universităţii. Conducerea UAV a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate pentru derularea anchetei. Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor. Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni legate de universitatea noastră”, se arată în comunicatul Universității Aurel Vlaicu din Arad.
De asemenea, și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” Arad va remite, în scurt timp, un comunicat de presă pe acest subiect.
UPDATE2. Vizate de perchezițiile procurorilor sunt Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldiș” Arad și Facultatea de Teologie şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii Aurel Vlaicu Arad.
Conducerile celor două universități au pus la dispoziţie documentele solicitate de procurori.
UPDATE3. Într-un comunicat de presă, conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii.
„În cursul zilei de astăzi, 26.07.2017, reprezentanți ai Ministerului Public efectuează o verificare la sediul Universității şi la sediul Facultăţii de Medicină și Facultății de Medicină Dentară. Verificarea vizează modul de dsfășurare al unor activităţi didactice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” (Rectoratul, Consiliul de Administrație, Senatul Universitar) susține un mediu de colaborare transparent, Codul etic și deontologic profesional prelucrat atât în cursul anilor universitari anteriori, cât și în cursul acestui an, dezbătut și asumat de toate cadrele didactice universitare, personalul administrativ, tehnic și secretariat, fiind dovada pragmatică a atitudinii etice interne a Universității. Conducerea Universităţii se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituțiile publice implicate în această investigație. De asemenea, asigurăm opinia publică și pe toți colaboratorii noștri de transparență totală și comunicare pentru a lămuri pe deplin aspectele verificate. Verificările efectuate de reprezentanții Ministerului Public nu au afectat în nici un fel buna desfăşurare a procesului didactic și de evaluare a sesiunii de examene, care și-a urmat cursul firesc”, se arată în comunicat Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!