La data de 13 octombrie 2016, în baza unei cereri de comisie rogatorie formulată de către autorităţile judiciare din Italia, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au efectuat împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate- Serviciul Antidrog, un număr de 12 percheziții domiciliare pe raza judeţelor Dâmboviţa, Vaslui, Arad, Satu-Mare, Ilfov şi a municipiului Bucureşti în cadrul unei acţiuni comune vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic internaţional de substanţe cu caracter psihoactiv.
Procurorii DIICOT susţin că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie 2015 – aprilie 2016 un grup infracțional organizat format din cetățeni români și 7 persoane de cetățenie italiană au traficat internațional medicamente cu acțiune de dopaj și stupefiante active de diferite tipuri și forme farmaceutice (tablete, capsule, preparate injectabile, flacoane, gel), acestea fiind importate/expediate în mod ilegal din România şi comercializate pe teritoriul Italiei, furnizate în final sportivilor şi persoanelor care frecventează sălile de sport. S-a reținut că activitatea infracțională a membrilor grupării infracționale – cetățeni români -, consta în gestionarea unor site-uri de internet și comercializarea on line a medicamentelor şi a substanţelor ilegale pe care le expediau/transportau în Italia, prin curieri profesionali sau ocazionali”.
În judeţul Arad au fost efectuate 2 percheziţii domiciliare, la adrese frecventate de către un alt membru al grupului (pe numele căruia exista mandat european de arestare), fiind găsite substanţe anabolizante. Totodată, cu ocazia percheziţiilor domiciliare, la locuinţa unuia dintre membri, din localitatea Bragadiru, a fost găsită o cantitate mare de astfel de substanţe, iar pe raza judeţului Vaslui au fost efectuate 5 percheziţii domiciliare şi au fost identificaţi alţi doi membri, pe numele cărora existau emise mandate europene de arestare.
Între timp, autoritățile judiciare din Italia au emis față de 5 membri ai grupului infracțional organizat mandate europene de arestare, ce urmează să fie puse în aplicare de autoritățile judiciare competente. Simultan, în cadrul aceleiaşi operaţiuni, au avut loc un număr de 6 percheziţii şi pe teritoriul Italiei, sincronizate şi coordonate de către procurorii din cadrul Parchetul din Trento.
Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul S.C.C.O. Satu-Mare, S.C.C.O. Arad, S.C.C.O. Dâmboviţa, S.C.C.O. Vaslui şi luptători S.I.A.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!