ARAD. Şase percheziţii domiciliare au avut loc, miercuri dimineața, în Arad, în cazul unei rețele specializate în furtul datelor a mii de carduri de credit din SUA. Este vorba despre furtul de date de la peste 6.000 de asemenea carduri. Simultan au avut loc percheziții, tot în această cauză, în Timișoara, Hunedoara și Drobeta Turnu Severin.
Printre locuințele la care au descins procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și polițiștii Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Arad se numără și locuința lui Valer Zgârdea, șeful Cancelariei Prefectului Județului Arad.
De aici anchetatorii au ridicat un laptop, după ce s-ar fi constatat că de la o adresă IP folosită de acesta ar fi fost accesate POS-uri din SUA, fiind extrase astfel informaţii despre carduri bancare. Urmează ca anchetatorii să stabilească cine anume a mai avut acces la laptopul șefului Cancelariei Prefectului Județeului Arad, putând fi vorba oricine: rude sau prieteni. Reprezentanţii Prefecturii Arad au precizat că şeful Cancelariei nu s-a prezentat, miercuri, la serviciu, iar la sediul instituţiei nu a mers niciun anchetator. Valer Zgârdea, în vârstă de 65 de ani, este şef de Cancelarie la Prefectura Arad din iunie 2012, de când a fost numit ca prefect al Aradului Cosmin Pribac.
Mircea Andrieș, procuror șef în cadrul DIICOT Timișoara, a confirmat pentru publicația noastră faptul că de la domiciliul lui Valer Zgârdea, șeful Cancelariei Prefectului județului Arad, a fost ridicat un laptop în urma perchezițiilor efectuate miercuri dimineața la Arad pentru destructurarea unei rețele care se ocupa cu furtul datelor a peste 6.000 de carduri de credit din SUA. Potrivit sursei citate, Valer Zgârdea a fost condus, alături de alte 20 de persoane, la audieri, la DIICOT Timișoara.
Un număr de 21 de percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, în judeţele Mehedinţi, Timiş, Arad şi Hunedoara, la locuinţele membrilor unei grupări specializate în fraude bancare pe teritoriul SUA, prin furtul de date de pe carduri bancare. Din cele 21 de percheziţii, 14 au avut loc la Drobeta Turnu Severin şi în satul Dedoviţa din comuna Cerneţi, judeţul Mehedinţi, celelalte fiind în judeţele Timiş, Arad şi Hunedoara.
Fiica unei fost ofițer, printre suspecți
Liderii grupării, este vorba despre trei tineri din Drobeta Turnu Severin, au creat un soft care identifica POS-urile cu vulnerabilităţi, fiind vizate în special cele de la restaurante şi benzinării din SUA. După ce le găseau, cu ajutorul unui alt program informatic, furau datele cardurilor care erau folosite în aceste POS-uri, informaţiile ajungând într-o adresă de mail. De aici, erau create “pachete” de date care erau vândute, cei care cumpărau datele şi parolele fiind cei care clonau cardurile şi apoi le goleau. Cei care mergeau la bancomate să scoată banii de pe cardurile falsificate primeau un comision de 40 la sută din suma extrasă, care de cele mai multe ori nu depăşea o mie de euro. Printre suspecţi se află şi fiica unui fost ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Mehedinţi.
Jaguar și Mercedes din afacere
Cu sumele de bani obţinute în urma vânzării datelor cardurilor de credit, liderii grupării au cumpărat maşini de lux marca Jaguar, Mercedes ML, sau locuinţe achiziţionate pe numele bunicilor sau ale mamelor. Polițiștii și procurorii au descoperit și droguri (cannabis) în cadrul perchezițiilor, atunci când au intrat în una dintre locuinţele suspecţilor, închiriată într-un complex rezidenţial de la marginea Timişoarei. Prejudiciul a fost estimat de băncile vătămate la 150.000 de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!