În urma articolului publicat de Jurnal Arădean și Aradon, privind mirosul de dejecții care face aerul greu respirabil în câteva cartiere (precum Alfa, Confecții și Pârneava), Compania de Apă anunță că va iniția, în următoarea perioadă, procedura pentru a amenaja o perdea vegetală în jurul stației de epurare. Astfel, vegetația ar urma să blocheze cel puțin parțial deplasarea aerului urât mirositor spre zonele locuite.
Conform oficialilor companiei, în prezent tratarea nămolului provenit din canalizarea orașului se face prin deshidratare cu polimeri, iar apoi acesta este păstrat pe paturi de depozitare, temporar, până când este valorificat în agricultură.
O instalaţie de incendiere
Pentru viitor, se intenționează să se achiziționeze o instalație de incinerare care să asigure o tratare suplimentară a nămolului existent, care va rezolva problema mirosului neplăcut.
”Producția de nămol generată acum de funcționarea stației de epurare este de aproximativ 8.000 de tone pe an, iar capacitatea de depozitare a celor 26 de paturi de depozitare este de 29.068 tone. În prezent, există un stoc de 15.286 de tone de nămol care reprezintă un procent de ocupare de 52 %. Compania de Apă Arad prezintă public scuze pentru disconfortul creat de mirosul neplăcut”, precizează responsabilii.
Valorificare în agricultură
De la 1 iulie 2017, 10.200 de tone de nămol vor putea fi valorificate în agricultură după ce Agenția de Protecția Mediului a permis aplicarea acestuia pentru o suprafață totală de 605 de hectare de teren arabil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!