Un proiect anunţat de Guvern cu ani în urmă începe să prindă contur. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va finanţa amenajarea unor perdele forestiere care să protejeze autostrada A1, pe segmente din zona municipiului Arad şi a comunei Şagu. Vor fi plantaţi arbori pe o lungime de aproape şapte kilometri, cu o suprafaţă de 20,5 hectare.
Licitaţie pentru exproprieri
Pentru a putea începe lucrările, Direcţia Silvică Arad a început demersurile birocratice în vederea realizării exproprierilor. Un număr de 102 proprietari de terenuri au fost identificaţi şi vor fi despăgubiţi pentru suprafeţe care vor fi preluate de stat pentru amenajarea perdelelor forestiere.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice, Gelu Zdrenghea, ne-a declarat că în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost publicată licitaţia în vederea angajării unei firmei specializate în realizarea lucrărilor cadastrale.
„Serviciile cadastrale sunt necesare pentru a se putea face exproprierile. După ce terenurile vor fi preluate de stat, se va organiza şi licitaţia pentru execuţia lucrărilor la perdelele forestiere. Probabil licitaţia va avea loc în acest an, dar apoi urmează o perioadă pentru pregătirea terenului în vederea plantărilor. Estimăm că în toamna anului 2021 vor fi plantaţi copacii”, a declarat Zdrenghea.
Pentru serviciile cadastrale, a fost alocat un buget de 166.451 lei, însă lucrările efective vor costa milioane de lei.
DN7 şi DN69, în aşteptare
Proiectul a fost anunţat de Guvern încă din 2016, iar lucrările efective ar fi trebuit să înceapă în primăvara anului 2019. De altfel, în august 2018, ministrul Apelor şi Pădurilor de la acea dată, Ioan Deneş, declarase la Arad că vor avea loc plantări de arbori şi pe marginea DN7 şi DN69. Ar fi trebuit să fie împădurite, în total, 90 de hectare, prin realizarea de perdele forestiere pe A1 (zona municipiului Arad şi a comunei Şagu), DN 7 (Păuliş – Pecica – Nădlac) şi DN 69 (de la intrarea în judeţ dinspre Timişoara, până în municipiul Arad). Pentru cele două drumuri naţionale nu s-au făcut însă demersuri concrete.
Justificare
Într-un raport mai vechi publicat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor se arată că realizarea perdelelor forestiere este necesară, pentru că autostrada este afectată iarna „de înzăpeziri cu intensităţi variate, având consecinţă blocarea parțială sau totală a traseului cu zăpadă, ceea ce determină întreruperea traficului sau întârzieri semnificative în desfăşurarea normală a acestuia, cauzând importante prejudicii economice, mai ales că acest sector de autostradă leagă cele două importante reşedinte de judeţ din vestul țării: Arad şi Timişoara”.
Autostrada a fost dată în folosință în 2011, iar pe marginea ei nu există parazăpezi.
„Vegetația forestieră constituie o adevărată barieră biologică atât împotriva poluanților de orice fel, cât şi împotriva factorilor climatici dăunători, iar pentru diminuarea efectelor negative datorită acţiunii vântului şi a fenomenului de viscol, care produce înzăpezirea căilor de comunicații, s-a impus necesitatea înfiinţării de perdele forestiere de protecţie, în punctele cele mai expuse acestor fenomene”, se mai arată în raportul ministerului.
Monitorizare
După plantarea miilor de arbori, proiectul va fi monitorizat timp de cinci ani, pentru că se estimează că un sfert dintre copaci se vor pierde în primul an şi 15% în al doilea an, astfel că vor fi necesare lucrări de înlocuire.
Trimite articolul
Xfain dar oare cati soferi vor intra in coliziune cu arborii astia si cate vieti nevinovate se vor curma in urma acestor accidente ? In loc sa iasa in camp ( fie din neatentie fie ca au adormit la volan etc ) unii vor lua in ”bot” copacii de pe marginea drumului…………….
-
cetatene, daca toti soferii ar conduce preventiv respectand normele si la viteza de siguranta rutiera si daca toti ar urca la volan cu capul limpede, odihniti, fara alcool sau droguri in sange nu ar intra nimeni in pom, in cap de pod, in sant sau in casele oamenilor, cu urmarile stiute.
-
da anonimul , daca nu ar vi virusul ar fi bine daca nu am avea bolnavi ar fi bine daca nu ar deceda oameni ar fi bine daca ar fi lefurile si pensiile mai mari ar fi bine …… daca….. daca si iar daca….alte argumente d-astea mai ai?
-
iar si-a luat doza de “iarba” ,” anonim” si a inceput sa posteze ! Atata poate omul, ce sa-i faci?
-
Anonimule….. Posibil ca tie nu ti sa intamplat niciodata nimica in viata ta monotona… nu te ai impiedicat, nu ai cazut alergand sau cu bitigla, nu ti ai frecat masina, etc.. Esti eroul meu
-
Putina minte mai aveti. Cine mama dracu pune copacii pe marginea drumului? Autostrada e drum judetean?
Copacii se pun la distanta, dupa taluzul autostrazii. Daca ajungi cu masina la asa distanta de drum, ca sunt pomi sau nu, nu mai prea conteaza. Sau supa mintea voastra daca trece autostrada prin padure trebuie taiata toata poadurea ca poate are un bou chef sa mearga cateva sute de metri pe camp?
-
-
-
Daca ar planta arbusti nu ar fi o problema, dimpotriva
-
cetaene, absolt toţi beţii ….
-
astea nu-s scuze valide.
ti-i somn? cobori de pe autostrada la o benzinarie si iti iei o cafea, un cola, energizant.
neatentie… pai asta nu este admisa. Ma tot crucesc cand aud asemenea aberatie. Esti la volan, atucni atentie la drum, nu la facebook, filme pe tel pus pe bord.
ai scris mult si prost -
Se pare ca tu nu ai mai circulat pe autostrada.
Ai impresia ca pomii vor fi plantati pe langa autostrada ca in poza de mai sus ??? I-a ghici … aia nu este o autostrada.
Totusi, chiar daca ar fi plantati asa (in Austria si Germania in zona monta asa sunt drumurile nationale, cam ca in poza de mai sus) probabil ca daca un prostan va lovi un pom tu vei da vina pe ala care aplantat pomul nu pe prostanul de la volan. Tu ce zici … ai fi in stare sa lovesti un pom din asta ???-
Bine punctat! Și când te gândești ca uni ca așa zisul “cetatean” mai și votează , atunci ne miram că suntem unde suntem ?!
-
-
Problema nu sunt pomii. Problema se afla in cele mai multe cazuri pe scaunul din fata-stanga (la unele masini fata-dreapta)
-
Doar tu , deși mă îndoiesc că ai permis . Se pare ca nu ai fost pe autostradă (nici ca pasager)!
Mai e banda de urgență , parapeti , taluz… gard pt animale….
Mai rumega…
Vai de mine, dar e voie? Dacă pe lângă trotuarul de la dig nu e voie să pui un pom, lângă asfaltul autostradei e voie.? nu-l strică?
-
de ai gandi putin bine ar fi. reciteste conetariile altora ptr a intelege.
Bun plan , pot sa planteze copaci pe toata lungimea autostrazii A1 , pe drumurille nationale si judetene .
Citind comentariile imi dau seama cati analfabeti functionali are orasul asta. Pai bai ametitilor, voi credeti ca acei arbori se planteaza pe marginea soselei, ca pe “national”? Sau n-ati fost niciodata pe soseaua aia sa vedeti ca exista parapeti de protectie si un spatiu intre sosea si camp, iar abia apoi e terenul arabil??? Daca astia platesc pentru terenurile folosite, voi din care teren credeti ca vor lua? Ati vazut vreodata vreo perdea forestiera sau voi chiar credeti ca acei arbori aflati la 2m de DN-uri sunt perdele forestiere??? Hai sa gandim putin ca nu costa (inca).
-
bravo rthu uite un om dăștept care s-a gandit mult probabil până să scrie ce a scris.Ha!ha!
Mai de folos langa drumuri sunt arbustii, ce in caz de accident rutier acctioneaza ca o plasa, avand in mod natural un grad de flexibilate . Conditia e sa fie ingrijiti, toaletati si mizeria de pe langa ei sa fie adunata si ca cei din trafic sa nu-si mai arunce mizeriile din masini din mers la marginea sosellelor. Cine are pepiniera si vrea sa -si valorifice productia in mod sigur si profitabil ? Si e bine ca se fac expropieri, pentru ca nu o data proprietarii terenurilor de langa sosele au taiat arborii existenti si cei plantati in ultima perioada dupa bunul plac
In sfarsit o stire pozitiva. Suna foarte bine planul, chiar se aude traficul de pe autostrada in oras…
Copaci plantati langa soseaua de marte viteza….. Sunteti chiar sau din nou RETARDATI ?????????
Evident daca pierzi controlul masinii vei murii 100% dupa un impact sigur cu un copac…
Am impresia ca traiesc intr o permanenta comedie cretina de spectacol care nu se mai termina….
-
cand ai mers ultima data pe autostrada din proximitatea Aradului? autostrada are parapeti!
pe DN limita maxima este 100, dar nu prea ai unde ca prinzi cate unu cu 80-90 si trafic din contrasens. In plus, trebuie sa conduci cel mult cu viteza ptr care te simti stapan pe tine si masina.
Cam multa viteza in capu unora. -
Condu in asa fel ca sa nu pierzi controlul! Si pana in pom mai ai o banda de urgenta, un parapet, un sant si intre astea toate mai sunt cativa metrii.
-
Dacă tăceai… filosof rămâneai… Sau ți se trage de la rachie ? Tu ai fost pe autostrăzi ? Sunt parapeti , gard de protecție (pt animale) .… Vorba unuia de mai sus… “analfabeți funcționali”!!
Eu cred ca ati gresit cu fotografia asta . De fapt,este vorba de drumul Arad-Siria,cum a fost modernizat in urma indicatiilor de valoare inestimabila ale tov.Baldabicea,om preocupat indeaproape de situatia locuitorilor judetului,si care lasa la o parte interesele meschine personale.Multumim, maret conducator,iti dorim sa ai parte de ceea ce meriti !!!
Astfel cum scrie la începutul articolulului, ar fi vorba despre amenajarea unor perdele forestiere care să protejeze autostrada, deci un conducător auto nu poate ieşi de pe carosabil, întrucȃt la margine sunt montate parapete metalice de siguranţă.
Puteau începe de dinainte de a da in functie cu plantarea copacilor si arbustilor din insulele din intersecții si din parcări. Cei care ati fost dincolo de frontiera( din comentarii cam putini) ati vazut ca acele locuri sunt adevarate oaze! La noi SAHARA, c-an capul mult prea multora!
Numai in Romania se putea….plantati inapoi in padure nu pe marginea drumului..desteptilor