ARAD. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie, Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România, Centrul de Prevenire şi Combatere a Problemelor Legate de Sănătatea Reproductivă Umană, organizează în perioada 28-30.05.2014, cel de-al II-lea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie cu tema „Performanţe şi Perspective în Endoscopia Ginecologică”. Pentru prima dată în România, două oraşe, două reşedinţe de judeţ, două Universităţi organizează un astfel de congres cu participare internaţională.
Dr. Pashant S. Mageshikar, președintele Societății Internaționale de Ginecologie și Endoscopie, (India), a subliniat că: „la conferință participă lectori și specialiști din foarte multe țări, experți în domeniul chirugiei laparoscopice și robotice. Pe lângă tehnicile de bază se abordează histerectomia laparoscopică și alte tehnici chirugicale minim invazive, se concentrează tehnici de vârf pe cancerul ginecologic și folosirea roboticii în cancerul ginecologic. Sunt fericit să văd și numeroși doctori români, colegi experți în laparoscopia ginecologică, care și-au prezentat materialele video cu operațiile efectuate”.
„Cel de-al II-lea Congres Naţional de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie cu tema „Performanţe şi Perspective în Endoscopia Ginecologică”, organizat de două oraşe, pentru prima dată în România (Timişoara şi Arad), reuneşte peste 50 de somități din țară și străinătate – din 14 ţări, precum SUA, Brazilia, Chile, Cipru, India, China, dar și din Europa, medici renumiţi în chirurgia laparoscopică şi peste 250 de participanţi din România. Deşi Societatea Română de Chirurgie Minim Invazivă în Ginecologie este una recent înfiinţată, a realizat paşi uriaşi în ţară şi străinătate pentru promovarea chirurgiei laparosopice, dovadă fiind această manifestare deschisă către cercetare şi inovare”, a declarat conf. univ. dr. Marius Craina, din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Preşedintele Congresului.
Conf. univ. dr. Gheorghe Furău, din cadrul Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară a UVVG, coorganizatorul Congresului, a subliniat că „Manifestarea a debutat, în data de 28.05.2014, cu lucrările Cursului Precongres în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş din Arad, care s-au desfășurat în Campusul Universitar „Vasile Goldiș”, unde participanţii de renume din ţară şi străinătate au expus lucrările teoretice. În perioada 29-30.05.2014, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara se vor desfășura lucrările practice, unde vor fi transmise live 4 intervenţii laparoscopice realizate în clinici din Timişoara şi Rouen (Franţa). Participanţii vor avea posibilitatea de a dezvolta tehnici de chirurgie minim invazivă în ginecologie, dobândite la cursul precongres, prin aplicaţii practice pe modele/pelvi-trainere, aparatură şi instrumentar puse la dispoziţie de către firma Karl Storz. Este un congres cu participare internațională remarcabilă, iar din țară avem alături de noi toate vârfurile chirurgiei endoscopice și ai obstetricii și ginecologiei. Din punct de vedere teoretic, Aradul este pregătit pentru un asemenea congres, dar din punct de vedere practic, mai puțin. Tocmai acesta este motivația organizării la Arad a acestui curs, de a deschide gustul medicilor tineri pentru a promova această tehnică absolut necesară”.
Prof. Nicolae Suciu, directorul Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului București, a subliniat că „cursurile precongres au promovat chirurgia minim invazivă în ginecologie, care este chirurgia viitorului și înseamnă spitalizare redusă, costuri puține și estetică pentru persoanele în suferință”.
Prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a transmis un mesaj din partea Conducerii Universității și a felicitat organizatorii și oaspeții, renumiți specialiști la nivel internațional în domeniul chirugiei laparoscopice și robotice. „Felicit organizatorii, pe dl. conf. univ. dr. Gheorghe Furău și întreaga echipă pe care o coordonează pentru desfășurarea acestor conferințe, în folosul tinerilor studenți și rezidenți din cadrul Facultății de Medicină a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, care sunt deosebit de benefice pentru viitoarea carieră profesională”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!