S-ar putea să fi într-o situaţie extrem de dificilă financiar şi nu e de mirare: criza mondială a lovit în toţi. Dacă o duci însă extrem de greu, la limita susbzistenţei, s-ar putea să te bucuri de un pic de ajutor de la Primăria Arad. Nu spera că situaţia ta se va schimba radical, sau că îţi va merge mai bine, dar o mână de ajutor atunci când ţi-e mai greu e bine venită oricând. Suma maximă pe care Municipalitatea arădeană este dispusă să o acorde celor care se află în situaţii în care absolut nimeni nu şi-ar dori este de 1.000 de lei (mai mare decât în trecut), iar ajutoarele pot veni timp de maximum trei luni pe an, varianta cea mai bună.
Primăria a luat în calcul ajutoarele de urgenţă pe care are de gând să le acorde şi pe care vrea să le reglementeze acum, prin intermediul unui proiect supus transparenţei. Ele vor fi îndreptate spre cei care au trecut prin calamităţi naturale, spre cei care au nevoie de tratamente medicale care nu sunt acoperite de CAS, spre cei care nu mai au bani nici măcar de chirie, spre cei care nu-şi mai pot plăti întreţinerea sau spre cei care s-au trezit evacuaţi din casele retrocedate. Toţi cei vizaţi de Municipalitate câştigă atât de puţin încît ţi-e greu să-ţi imaginezi că vor putea supravieţui măcar jumătate de lună. Dar haideţi să vedem care sunt situaţiile vizate de Primăria Arad.
Dacă ai avut ghinionul să te confrunţi cu calamităţi naturale, incendii, accident, s-ar putea ca Primăria Arad să-ţi acorde ajutor de urgenţă. Acestea se acordă, conform proiectului supus transparenţei, în procent de 50% din valoarea estimată a pagubei, dar nu mai mult de 1.000 de lei. Pot beneficia de ajutor de urgenţă familiile sau persoanele singure ale căror venituri nete pe membru de familie ajung până la 1.500 lei.
Un al doilea tip de ajutor pe care Primăria Arad e dispusă să-l acorde şi pe viitor în baza legii face referire la situaţiile de boală. În acest caz, ajutoarele de urgenţă s-ar putea acorda pentru intervenţii medicale ale căror costuri nu sunt acoperite sau sunt compensate doar parţial de asigurările sociale de sănătate, suma maximă ce va fi acordată pentru această categorie de beneficiari fiind de 1.000 lei. Pot beneficia de acest ajutor, ca şi în primul caz, persoanele singure sau familiile ale căror venituri nete pe membru de familie nu depăşeşc 1.500 lei.
Cei care se găsesc în astfel de situaţii de risc pot beneficia de maximum două ajutoare de urgenţă într-un an calendaristic. În situaţii de boală se pot acorda ajutoare de urgenţă şi pentru medicamente şi materiale sanitare ale căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parţial de asigurările sociale de sănătate, suma maximă acordată în acest caz, ca sprijin, urmând să fie de 300 de lei. Şi în acest caz, regulile legate de cei care pot beneficia de acest ajutor şi de numărul de ajutoare ce se pot acorda pe an sunt identice.
Pentru restanţieri la întreţinere şi chirie
Primăria Arad este dispusă să acorde ajutoare arădenilor care au rămas restanţi la plata cheltuielilor de întreţinere. În proiectul propus acum de Municipalitate se arată că „în situaţii în care familia/persoana singură a înregistrat în ultimele 12 luni restanţe la plata cheltuielilor de întreţinere în sumă cuprinsă între 500-1.500 lei, se pot acorda ajutoare de urgenţă persoanelor care se încadrează în anumite categorii: beneficiar de ajutor social (care ar putea primi 60% din suma restantă), cei care au venit net/ membru de familie cuprins între 100 şi 300 lei (care ar putea primi 50% din suma restantă dar nu mai mult de 500 de lei), cei care au venitul net per cap de familie cuprins între 301 şi 500 lei şi care ar putea primi 40% din suma restantă, dar nu mai mult de 300 de lei . Familiile sau persoanele singure care se află într-o situaţie de risc social pot beneficia de un astfel de ajutor de urgenţă o dată într-un an calendaristic.
Nici cei care au restanţe la plata chiriilor pentru locuinţe şi care trăiesc prost nu au fost total uitaţi din acest proiect. Executivul local doreşte ca „în situaţia în care familia sau persoana singură a înregistrat în ultimele 12 luni restanţe la plata chiriilor pentru locuinţe aflate în fondul locativ de stat sau al municipiului, să primească ajutor. Sunt luaţi în aceste calcule: beneficiarii de ajutor social, care ar putea primi 60% din suma restantă, cei care au venit pe cap de familie între 100 şi 300 de lei, care ar urma să primească 50% din suma restantă, dar nu mai mult de 500 de lei, şi cei care au venit între 301 şi 500 de lei, care ar urma să primească 40% din suma restantă, dar nu mai mult de 300 de lei.
Pentru evacuaţi
Tot în proiect este prevăzut şi cazul familiilor sau persoanelor singure care au fost evacuate din locuinţele retrocedate şi locuiesc în chirie în spaţii din fondul privat, care s-ar putea să fie ajutate cu până la 300 de lei pe lună, dar nu mai mult decât cuantumul chiriei, ajutorul urmând să se acorde pe cel mult trei luni. Sunt vizaţi în acest caz doar cei care au venit net sub 350 de lei pe persoană şi care pot dovedi cu înscrisuri plata chiriei şi cuantumul ei. Desigur, dacă nu se află în ipostaza în care au refuzat repartiţia unei locuinţe din fondul locativ de stat.
Primăria pare dispusă să dea 750 de lei o dată pe an familiilor sau persoanelor care se află în dificultate ca urmare a acoperirii cu prioritate din veniturile câştigate a contravalorii medicamentelor, tratamentelor medicale, cheltuielilor de întreţinere, impozitelor, taxelor, a cheltuielilor strict necesare traiului zilnic, fiind în imposibilitatea de a-şi asigura din veniturile rămase hrana zilnică. Totul, în cazul în care venitul este mai mic de 1.000 de lei.
Motive şi metodologii
În proiectul supus acum transparenţei este indicată şi metodologia de alocare a acestor ajutoare şi motivele care stau la baza acestei propuneri: faptul că legislaţia prevede posibilitatea ca primarul să acorde ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţii dificile şi că un astfel de act ar ordona şi distribui eficient şi judicios fondurile provenite din bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!