Judeţul Arad se află în continuare sub pericolul aproape iminent al inundaţiilor. Cotele râurilor cresc văzând cu ochii de la o zi la alta, iar prognozele meteorologice sunt destul de pesimiste: ploi şi averse. Reprezentanţii Direcţiei Apelor Crişuri sunt în permanenţă pe teren, evaluând debitul şi cotele, iar locuitorii localităţilor prin care trec Crişurile stau cu frica în spate.
Potrivit datelor furnizate de Viorel Laţiu, şeful de sistem al Direcţiei Apelor Crişuri, cotele Crişului Alb sunt în creştere începând de la Brad în aval. Ieri, la ora 13, la Criscior era depăşită cota de atenţie cu 30 de centimetri, la fel şi la Vaţa, iar la Gurahonţ era depăşită cu 32 de centimetri. „În aval de Gurahonţ există 160 de hectare de teren inundate. Pe drumurile care fac legătura între Dieci şi Crocna şi Dieci şi Revetiş se circulă cu restricţii de viteză”, a declarat Laţiu. O altă localitate cu probleme este Târnova. Aici a fost atinsă cota maximă a Crişului Alb cu o valoare de 363 de centimetri. Din cauza apei foarte mari a fost inundat drumul care leagă Târnova de Şilindia.
„Stratul de apă este de aproximativ 10 centimetri. Se circulă pe acest drum, dar cu restricţii”, mai spune Laţiu. La Vărşand un pod de lemn a fost închis circulaţiei. Din cauza apelor podul s-a înclinat şi a devenit impracticabil. Mai multe curţi şi grădini din Chişineu-Criş au fost inundate. Locuitorii spun că lipsa canalizării ar fi de vină, dar primarul Gheorghe Burdan promite că, în cel mai scurt timp, problema va fi rezolvată. Una dintre soluţiile de moment ar fi aducerea unei pompe care să scoată apa din curţi.
Apa, în baraje
Pentru ca situaţia să nu devină critică, milioane de metri cubi de apă sunt stocaţi în baraje şi canale. Numai în Tauţ sunt depozitate 13,8 milioane de metri cubi de apă. În canalul de la Răpsig stau 4,4 milioane de metri cubi de apă, iar în lacul de acumulare de la Chier 1,4 milioane de metri cubi. Problema o constituie în continuare precipitaţiile foarte mari. În ultimele ore, la Gurahonţ, Crişul Alb a înghiţit 40 de litri de apă pe metru pătrat. Aceeaşi cantitate a intrat în râu şi în Brad. În schimb, la Moneasa, nu mai puţin de 50 de litri de apă pe metru pătrat a trebuit să preia Crişul din ploi şi zăpadă topită. „Aceste cantităţi de apă s-au adunat în numai câteva ore. Dar probleme mai mari vor fi sâmbătă, când se aşteaptă nivelul maxim de precipitaţii al acestor zile. Atunci s-ar putea ivi probleme deosebite. Deocamdată, lucrurile sunt sub control şi nu ne aşteptăm ca râurile să iasă din matcă”, a mai declarat Viorel Laţiu.
Cod galben de inundaţii
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare cod galben pentru judeţul Arad, pentru intervalul 7 ianuarie, ora 13 – 9 ianuarie, ora 6. Fenomenele vizate sunt creşteri de niveluri şi debite cu depăşiri ale cotelor de atenţie (Crişul Alb şi Crişul Negru). Prefectura a dispus comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să urmărească evoluţia fenomenelor meteorologice, la nivelul localităţilor, pentru a putea interveni în timp util.
Linişte pe Mureş
Dacă pe Crişuri veştile sunt din ce în ce mai alarmante, Mureşul bate în retragere. Cel mai mare râu din judeţ are cotele foarte mici şi nici nu se aşteaptă creşteri importante ale acestora. Mai mult, conform datelor primite de la Direcţia Apelor Mureş, cotele râului sunt în scădere.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!