ARAD. Ambrozia. O plantă toxică ce poate fi un real pericol pentru persoanele alergice este una dintre cele mai invazive plante din România. Poliția Locală Arad avertizează, din nou, arădenii asupra riscurilor ambroziei atât asupra sănătății, cât și în ceea ce privesc amenzile.
„Potrivit prevederilor Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cu modificările aduse de Legea nr. 129/2020, responsabilitatea identificării terenurilor revine autorităţilor administraţiei publice locale prin personalul împuternicit, polițiști locali sau comisari ai Gărzii Naționale de Mediu. Aceștia verifică anual terenurile din unitățile administrativ teritoriale, identificând proprietarii sau deţinătorii de terenuri unde au fost localizate focare de infestare. Funcționarii publici susmenționați acționează, inclusiv aplicarea sancţiunilor se face de către o Comisie mixtă constituită prin ordin al prefectului. Biroul Protecția Mediului din cadrul DGPL, care este reprezentat în susmenționata comisie, a desfășurat astfel de verificări în luna iulie, polițiștii locali înmânând somații persoanelor fizice și juridice. Îndepărtarea ambroziei prin cosire sau erbicidare trebuie să survină înaintea înfloririi plantei, deoarece, în această fază, deja apar alergii. În situația neconformării la măsurile dispuse prin somații, comisia mixtă va aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de Legea 62/2018 cu modificările și completările ulterioare. Sancțiunile se vor aplica gradual, respectiv proprietarilor vor primi, initial, un avertisment scris, iar în caz de neconformare vor fi aplicate amenzi contravenționale al căror cuantum poate ajunge până la 1000 lei pentru persoanele fizice/10.000 lei pentru persoanele juridice”, au transmis reprezentanții DGPL Arad.
„Localii” au mai subliniat că măsurile sunt cu atât mai necesare cu cât „simptomatologia dezvolată în rinita alergică are unele particularități comune cu boala COVID-19 ( strănut, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, congestie oculară, lăcrimare, episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing).
Trimite articolul
XPot sa fac și hernie de disc de la ambrozie, mai dar al dracu ziariști sunteți voi cu aradonu asta vai de capu vostru
-
Da, prezentarea e destul de ambigua, dar alergia la ambrozie e destul de urata, tinand cont ca senzatia de sufocare nu e de dorit. nu sunt pro erbicidare, dar sa fim constienti ca in alt mod nu scapam de ea: daca e cosita, radacina ramane si imediat creste si iar infloreste. Ierbicidele selective lasa iarba sa creasca, dar distrug buruienile.
-
Am trecut astazi pe strada Barbu Lautaru unde poti gasi din plin cit vrei, la fel si pe linga pista de biciclete. Toata vechea groapa de var este plina de albrozie. Mai incet cu amenzile
-
ce tot avertizeaza localii ? multa lume nici nu cunoaste aceasta planta si o trateaza drept o iarbă oare care. Nu au decat politistii locali sa le identifice si sa spuna riveranilor sa ia masuri de distrugere.
In parcuri insa si pe faleza e treaba primariei sa distruga ambrozia sa fie clar domnilor !
dar de ce se face referire numai la localitati? minunea asta de buruiana creste foarte frumos pe marginea drumurilor si din afara localitatilor. acolo cine aplica legea ? comisia ? astia nu fac nimic . puteti sa puneti intrebari la prefectura si veti ramane cu intrebarile . nu se sinchiseste nimeni sa raspunda . nu aduce voturi !
Andreea, foarte off topic, te rog scrie un articol despre marea “institutie Enel” si despre cum isi umileste clienții. Sunt zilnic la coada, afara, in soare, ploaie, etc minim 10 persoane, am numărat și 30. Lipsa de respect, promptitudine, reactie , etc mi se par revoltătoare având în vedere că noi, pulimea suntem clienții lor, trăiesc si prospera pe spatele nostru in cel mai mizerabil mod. Eu in Arad nu am văzut în viața mea asemenea cozi. Sper sa fii de acord cu mine;)
ii plantata intentionat de serviciile secrete ruse sa imbolnaveasca populatia
wheezing….ase mai mere. Amu’ o sa-nteleaga si nana Veta cum se manifesta alergia la planta asta !!!