ARAD. Clor rezidual, mangan, fier şi amoniu peste limita admisă. Toate au fost descoperite în componenţa apei potabile, de către specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad. Cel puţin aşa rezultă din raportul de activitate al instituţiei, pe anul 2013. Din fericire, nu foarte multe localităţi din judeţul Arad au astfel de probleme. Însă apa potabilă din comuna Zerind le înglobează chiar pe toate: clor rezidual, mangan, fier şi amoniu în concentraţii care depăşesc limitele maxime impuse de lege. Apa potabilă din Şiclău conţine în exces clor rezidual şi mangan, în timp ce apa potabilă din Vărşand are prea mult amoniu, cea din Săvârşin conţine prea mult mangan, iar cea din Grăniceri are în compoziţie clor rezidual peste limită. Amoniu în parametri necorespunzători a fost descoperit şi în apa potabilă din Zerindu Mare şi Cărand (ultima localitate având şi probleme de duritate a apei), iar la Ghioroc examenele microbiologice au evidenţiat o concentraţie necorespunzătoare de nitraţi în apa potabilă.
În judeţul Arad funcţionează 30 de sisteme de aprovizionare mici care asigură distribuţia apei potabile în sistem centralizat. Zonele de aprovizionare mari din judeţul Arad sunt: Uzina de apă II Arad şi uzinele de la Curtici, Chişineu Criş, Ineu, Sebiş, Ghioroc, Gurahonţ, Lipova, Pecica, Bocsig şi Sântana.
Referindu-se la activitatea de supraveghere a calităţii apei potabile distribuite în sistem centralizat în zonele de aprovizionare mici, DSP Arad precizează că „în anul 2013 s-au prelevat 179 de probe pentru examene microbiologice, efectuându-se 669 determinări, toate corespunzătoare. Pentru examinările chimice au fost prelevate 179 de probe, efectuându-se 968 determinări din care 12 necorespunzătoare.” În ceea ce priveşte zonele de aprovizionare mari din judeţul Arad, s-au prelevat 217 probe pentru examene microbiologice, efectuându-se 586 determinări, toate corespunzătoare. Pentru examinările chimice au fost prelevate 217 probe, efectuându-se 583 determinări, din care niciuna un a fost necorespunzătoare.
Inspectorii sanitari din cadrul DSP Arad au făcut verificări şi pe linia respectării legislaţiei sanitare în domeniul apei potabile. „Au fost controlate 49 staţii/ instalaţii de tratare şi potabilizare din judeţul Arad, au fost prelevate 181 de probe de apă în vederea efectuării de analize fizico-chimice şi microbiologice din care necorespunzătoare fizico-chimic au fost 58 probe, iar microbiologic 6 probe” – se arată în raportul de activitate al DSP Arad, pe anul 2013.
Apa Doamnei… Desanka
Nu mulţi sunt arădenii care ştiu că în judeţul nostru este înregistrată o singură unitate producătoare de apă potabilă îmbuteliată (alta decât apa minerală naturală sau decât apa de izvor.). E vorba de SC Desanka SRL, care are două produse: apă de masă plată „Apa Doamnei” şi apă de masă carbogazoasă „Apa Doamnei”. Specialiştii DSP Arad au examiat şi apa din puţul forat al unităţii, dar şi apa îmbuteliată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!