Cititorul nostru, Marius Orban, membru al Asociaţiei Altitudine Arad, ne-a scris despre efectele pungilor de plastic asupra mediului şi a vieţii noastre de zi cu zi.
„În fiecare an se consumă, în lume, peste 500 de miliarde de pungi de plastic, dintre aceastea mai puţin de 1 la sută fiind reciclate. Conform unor informaţii furnizate de către Agenţia de protecţie a mediului înconjurător a Statelor Unite, costul reciclării pungilor de plastic este mai mare decât cel al producerii acestora.
Pericolul reprezentat de pungile de plastic este cu atât mai mare cu cât acestea se descompun în petropolimeri mai mici şi toxici, care în final contaminează solul şi căile fluviale, ceea ce face posibilă intrarea acestor particule microscopice în lanţul alimentar.
Efectele pungilor de plastic asupra mediului sunt catastrofale: aproape 200 de specii diferite de viaţă marină mor după ce înghit pungile de plastic pe care le confundă cu mâncarea.
Ce am putea face?
Dacă utilizăm o sacoşă de pânză, putem economisi şase pungi de plastic pe săptămâna. Adică, 24 de pungi pe lună, ceea ce înseamna 288 de pungi pe an, aceasta însemnând 22.176 de pungi în timpul unei vieţi medii.
Irlanda a fost prima ţară în Europa care a pus impozite pe pungile de plastic în 2002. În acest fel a redus consumul cu 90%. Reducând folosirea pungilor de plastic, se va diminua consumul de petrol, resursă neecologică şi care produce atâtea neînţelegeri”.
A.P.
Trimite articolul
XAsta vara pe malul lacului de la Taut purceii inghiteau in veselie pungile de plastic cu alimente lasate de unii turisti
nesimtiti. Probabil se intampla si in alte zone …