În fiecare zi din primele şase luni ale acestui an, câte doi arădeni au fost vaccinaţi împotriva rabiei. În unele zile, chiar trei. Vaccinarea cu ser antirabic este cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii, cu condiţia ca acesta să fie administrat cât mai precoce posibil, cel mai bine între 48-72 de ore de la momentul când omul a fost muşcat de animal.
La nivelul judeţului Arad, vaccinarea antirabică se efectuează la Centrul Antirabic din cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (strada Ștefan Cicio Pop nr. 13). 776 de arădeni au ajuns aici, în semestrul I al anului 2017. În urma consultaţiilor acordate de medici, s-a stabilit că 422 persoane au avut nevoie de vaccin antirabic. În prezent, Centrul Antirabic de pe strada Ștefan Cicio Pop are, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Arad, suficiente doze de vaccin antirabic.
Simptomele bolii
Rabia se transmite la om prin muşcătura animalelor (domestice sau sălbatice) turbate, care conţin în saliva lor virusul rabic. Introdus în organism printr-o muşcătură, înţepătură sau plagă înţepată, virusul rabic se propagă spre sistemul nervos central. Boala are o evoluţie rapidă şi, în final, mortală.
Cele mai periculoase sunt muşcăturile la gât şi la cap. Perioada tipica de incubație a virusului rabic este de 4-6 săptămâni. În această perioadă, de obicei nu este prezent niciun simptom al bolii. Primele simptome care apar includ durerea și amorțeala la locul mușcăturii, urmate apoi de simptomatologie vagă, care poate apărea în multe alte afectiuni și care include: febră, tuse sau senzația de gât uscat, durere, arsură, mâncărime, furnicături sau amorțeală la locul mușcăturii sau al expunerii inițiale, durere abdominală, anxietate sau neliniște care se accentuează și poate evolua spre agitație extremă, frică de apa (hidrofobie) sau frică de aer (aerofobie), spasme musculare la nivelul mușchilor feței, gâtului sau diafragmului, urmate de convulsii, comă, insuficiență cardiacă și respiratorie.
Când vaccinul nu mai ajută…
Vaccinarea ajută sistemul imun să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează vaccinurile înaintea apariției simptomelor severe, ele previn de obicei dezvoltarea infecției și cresc șansele de recuperare. Dacă apar simptomele bolii, vaccinurile nu mai sunt eficiente și persoana infectată decedează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!