Prefectura Arad şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad au întocmit un plan de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei. Măsura a fost luată ca urmare a temperaturilor ridicate care sunt prognozate în perioada 14-17 iulie, de peste 35 de grade Celsius.
„În perioada menţionată, indicele de confort termic se va situa peste pragul critic de 80. Pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va depăşi 35 de grade Celsius, iar în unele zone se vor atinge izolat valori de 37–39 de grade, motiv pentru care am decis să luăm unele măsuri preventive”, afirmă Călin Bibarţ, prefectul judeţului Arad.
Măsurile
Planul de măsuri realizat de cele două instituţii prevede: monitorizarea în permanenţă a situaţiei hidrometeorologice, iar în cazul apariţiei unor fenomene deosebite, cum ar fi secarea fântânilor, lipsa apei potabile, să fie informat de urgenţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă; efectuarea de controale la agenţii economici în vederea respectării prevederilor legale privind timpul de lucru în perioadele cu temperaturi ridicate; suplimentarea numărului de ambulanţe şi a personalului medical dacă este cazul; informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, adunări publice, cu privire la durata şi intensitatea caniculei în vederea adaptării programului; adaptarea programului de lucru a instituţiilor publice, în conformitate cu prevederile legale, pe timpul manifestării fenomenelor cauzate de temperaturile ridicate şi informarea populaţiei despre programul stabilit.
Alertă în primării
De asemenea, prefectul Călin Bibarţ a emis un ordin, prin care a instituit permanenţa la toate primăriile din judeţul Arad. „Recomandăm populaţiei şi, în mod deosebit, categoriilor vulnerabile, respectiv vârstnicii şi copiii, să evite pe cât posibil deplasările în intervalul menţionat şi să asigure un nivel de hidratare corespunzător, iar orice problemă privind starea de sănătate să o semnaleze la telefonul de urgenţă 112”, a spus prefectul. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut Direcţiei de Sănătate Publică să asigure personalul medical şi dotările necesare pentru a se preveni apariţia fenomenelor de deshidratare şi hipertermie la populaţie, iar reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad să verifice modul în care angajatorii iau măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, pentru perioada menţionată, conform prevederilor legale.
Lichide, fructe şi legume
11.00 – 18.00 este perioada zilei în care medicii recomandă să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare
1,5-2 litri de apă este cantitatea recomandată de către medici când vine vorba de consumul zilnic de lichide, la care se adaugă fructele şi legumele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!