ARAD. Au fost întocmite deja trei rechizitorii şi au fost trimişi în judecată 52 de inculpaţi. Dar anchetele continuă. Procurorii DIICOT au efectuat alte 41 de percheziţii, pe raza a 19 judeţe şi a municipiului Bucureşti, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, instigare la fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, dare de mită, instigare la dare de mită, participație improprie la acces ilegal la un sistem informatic, participație improprie la fals informatic, uz de fals și complicitate la uz de fals. Totul, pentru a “sparge” o reţea care cumpăra permise de conducere din Congo, după care actele erau preschimbate în România.
“În cauză, s-a reținut faptul că o parte dintre membrii grupului infracțional organizat se ocupau de intermedierea obținerii permiselor de conducere eliberate, fără îndeplinirea condițiilor legale, pe numele unor cetăţeni români, de autoritățile competente dintr-o țară africană, iar o altă parte derulau activități de recrutare a persoanelor, cetățeni români, interesați de obținerea frauduloasă a unor asemenea înscrisuri. Prin aceste manopere dolosive, cetățeni români care nu aveau competențele necesare pentru a dobândi în mod legal, pe teritoriul României, dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, au obținut permis de conducere pentru diverse categorii, inclusiv C, D sau E”, spun anchetatorii.
Mii de euro
Pentru realizarea acestei activități infracționale, persoanele interesate de dobândirea permiselor auto puneau la dispoziția membrilor grupării datele lor personale, o fotografie tip buletin (sau după caz se lăsau fotografiate de membrii grupării cu un cearceaf alb sau cu un perete alb în spate), un specimen de semnătură, precum și diferite sume de bani, de regulă cuprinse între 2.000 și 3.000 euro, sumele fiind expediate prin intermediul serviciilor de transfer monetar, de către membrii rețelei infracționale care acţionau pe teritoriul țării africane. În continuare, erau întocmite în fals documentele care se circumscriu procedurii de obținere a permisului de conducere, iar cu sprijinul liderului grupării, au fost obținute permise de conducere emise de autoritățile din acest stat, dintre care o parte au fost supuse preschimbării cu permise de conducere româneşti, autentice. Permisele de conducere emise de autoritățile competente din țara africană erau expediate către România prin intermediul unei societăți de curierat, iar cetățenii români care intrau în posesia permiselor de conducere străine obținute în mod fraudulos se prezentau la serviciile judeţene ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau la S.P.C.R.P.C.I.V. Bucureşti, unde permisele eliberate de autorităţile străine erau preschimbate cu permise de conducere românești.
“Se ajungea astfel la situaţia în care date informatice nereale, care atestau aparenta dobândire licită a unor permise de conducere străine, să fie implementate în bazele de date ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, cu consecința creării unor date informatice false legate de aparenta dobândire a dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Ulterior, aceste date false stăteau la baza preschimbării permiselor de conducere străine cu permise de conducere românești, rezultând un înscris autentic care nu reflecta realitatea”, spun cei de la DIICOT.
48 de persoane
În cadrul percheziţiilor care s-au desfășurat în 14.10.2020 au fost vizate 48 de persoane, cetățeni români, membrii ai grupării care au sprijinit rețeaua infracțională prin efectuarea unor operațiuni de transmitere a datelor care urmau a fi înscrise în permisul de conducere și persoane care în mod fraudulos au obținut permise de conducere în mod ilegal, prin intermediul serviciilor prestate de către membrii grupării. Suspecţii au fost duşi la sediul DIICOT Ploieşti.
Crima organizată şi jandarmii
Potrivit DIICOT, la acțiune au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, București, Bacău, Constanța, Iași, Oradea, Pitești, S.C.C.O. Arad, Botoșani, Călărași, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Olt, Teleorman, Vâlcea și Vaslui.
Acțiunea a beneficiat și de suportul jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Matei Basarab” Ploiești și ai inspectoratelor județene de jandarmi Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Olt, Pitești, Teleorman, Vâlcea și Vaslui.
FOTO/VIDEO: DIICOT
Trimite articolul
XNu le convine ca nu ajunge spaga pentru permise la militie si la scoala de soferi.
Pe instructorii scolilor de soferi nu ii intreaba nimeni de “sanatate” ?
Multi dintre ei au un mare “merit” in astfel de treburi !!! Dau numai 2 exemple din cazurile pe care le produc acesti indivizi :
1) te duci sa faci scoala pe bune si dai de un astfel de individ, Ai de facut, pentru banii pe care i-ai dat la scoala, un anumit numar de ore de conducere, INSTRUCTORUL care iti este atribuit te plimba fara sa te invete mare lucru si apoi urmeaza sa dai examenul de obtinere a permisului. Te duci sa dai examenul si unde este pentru multi CEL MAI GREU, adica SALA, treci, urmand sa mergi la proba de conducere, adica orasul, si pentru ca nu ai dat banii politistul te plimba si te pica, dupa care instructorul iti spune ” mai trebuie sa iei ore ” , ore care te costa dublu sau triplu ca la scoala , dupa ce te jecmaneste si vede ca te cam prinzi de situatie iti ” recomanda ” sa dai mita pentru a lua examenul .
2) pe parcursul orelor care trebuiesc efectuate in cadrul scolii , INSTRUCTORUL te racoleaza , mai ales daca vede ca esti putin atehnic, sa dai mita pentru a obtine pemisul de conducere . Pentru sala si oras este un pret, iar numai pentru oras, este un alt pret !
-
Dar sunt si elevi care din start vin cu propunerea sa dea șpagă si când le spui să facă ore suplimentare ca le fac spre binele lor spun că nu au bani. Sunt si scoli care nu practica darea de mită si au de pierdut clienti. Pestele de la cap se impute. Sunt instructori cu vile cat primaria din Arad, nevestele lor nu lucră, masini scumpe, concedii exotice etc. Unii instructori îi si prostesc dupa ce le ia 200-500 de euro si pica la conducere ca nu a venit politistul care trebuie sau ca a gresit prea mult si ca o fi bine data viitoare, lasa banii ca i-am dat si dupa un timp nu mai da de instructor ca nu raspunde la telefon. Omul se satura lasă banii ca doar nu i-o predat cu proces verbal si merge la altă școală.
Pe bune nu pot sa cred…da pyzdele care iau mita in arad nu ii gasiti???? Ca 300 se da acuma si 500 pt permis..75 la suta iau spaga sa dea permisu la candidati pt proba practica…va faceti ca ploua…de asta sa ajuns in arad sa cumpere oamenii permise din congo…ca aici e hotie mare si coruptie..
Combinati gen Serghei sacalu doar ca el te rezolva din Ucraina.(:(/;/;
SOCODOR