CURTICI. De mai bine de o săptămână pe peronul din Curtici se clădesc speranțe, se îmbină destine și se creează povești menite să dureze o viață întreagă. Totul a pornit cu o mână de oameni, un imbold de a ajuta și de a fi, în cele din urmă, uman, iar acum voluntari, companii și autorități s-au unit într-o adevărată rețea a umanității. Peronul gării din Curtici a devenit speranță pentru miile de refugiați care s-au oprit pentru câteva ore aici, a devenit un simbol al puterii pe care oamenii cu suflet o au atunci când își unesc forțele. Mii de sandviciuri, tone de litri de apă, sute de ciocolate, toate au ajuns la cei în ochii cărora s-a putut citi recunoștința dincolo de teroarea pe care au lăsat-o în urmă.
„O poveste simplă”
„Povestea noastră a fost relativ simplă, de la un simplu telefon din gară m-am mobilizat împreună cu soția, cu un consilier local din Curtici și încă o persoană din primărie. Ne-am întâlnit în tren și am reușit să le dăm apă. Când am văzut care sunt nevoile și situația dramatică din tren am zis că trebuie să ne mobilizăm. Acum avem un flux de două mii de persoane care primesc pachete cu apă, o gustare, fructe, iaurturi. Avem și asistență medicală non-stop, scutece pentru copii, lapte praf”, a transmis Cristian Popescu, omul care a început „tăvălugul” umanității de pe peronul speranței.
Inițiativa lui Cristi Popescu a fost imediat îmbrățișată de comunitatea locală din Curtici, după care povestea lor a ajuns la urechile societății civile, a asociațiilor și ONG-urilor și bisericilor. „O dată ce au urcat în tren nimeni nu a putut rămâne impasibil”, subliniază Cristi Popescu. Așa că în doar câteva zile zeci de voluntari au intrat în „cursa” umanității și vin la Curtici încă de la primul tren, dis de dimineață, până când ultima garnitură părăsește gara.
„Sunt foarte mândru de voluntarii noștri care sunt mereu pe baricade chiar și după ore bune de stat în gară. Mulțumim Lagermax, Trade Trans, Valvetek, Coindu, tuturor societăților comerciale și oamenilor cu suflet mare din Curtici și de pretutindeni și tuturor ONG-urilor care prin donații fac posibilă această acțiune deosebită a voluntarilor! Mulțumim tuturor instituțiilor publice care ne fac munca ușoară!”, a transmis primarul din Curtici, Bogdan Ban.
Aradul Civic, „motorul” solidarității
Printre cele mai implicate organizații în gestionarea refugiaților de la Curtici este Aradul Civic. Încă din primele zile, pe pagina de Facebook a asociației s-a explicat situația de la Curtici și a fost lansat un apel pentru toți cei care au dorit să ajute: „Gara Curtici a devenit un punct fierbinte pentru cei care au fugit din calea războiului și merg spre familiile și prietenii din Vestul Europei. Mai mulți voluntari, printre care și voluntari ai Aradului Civic sunt prezenți în Gara din Curtici să întâmpine toate trenurile care merg spre Budapesta oferindu-le mamelor și copiilor produse de primă necesitate, un sandwich sau o ciocolată. Este un gest simplu, dar care mai aduce puțină alinare și un zâmbet pe chipurile celor care au văzut și au simțit războiul în aceste zile. Atât autoritățile locale Curtici, cât și voluntarii diferitelor ONG – uri din Arad vor fi prezenți în continuare atât în Gara din Arad, cât și cea din Curtici pentru ca cei care, luând un tren spre o viață fără bombe să simtă că nu sunt singuri”.
De la Hotspot la Wi-fi gratuit
Pe lângă problema alimentelor și a produselor de igienă, o altă dificultate pentru cei care au plecat din Ucraina a reprezentat-o lipsa unei conexiuni la internet. În primele zile câțiva voluntari s-au oferit și au făcut o rețea de tip Hotspot pentru ca refugiații să poată lua legătura cu cei dragi. Nevoia de conectivitate a fost rapid rezolvată de Aradul Civic, asociație care a reușit să încheie un contract cu CNETWORK, pentru a putea fi asigurată Wi-Fi gratuit în gara din Curtici. Un pas care poate fi considerat nesemnificativ comparativ cu dramele prin care trec miile de ucraineni, însă atât de important pentru a le mai alina durerile.
Din Arad în toată țara!
Inițiativa voluntarilor, societăților și autorităților din Arad nu a rămas fără ecou nici la nivel național. Astfel că printr-o muncă de coordonare și colaborare, arădenii au reușit să implice voluntari și alte gări de pe traseul trenurilor cu refugiați, tocmai pentru a încerca să le asigure un minim necesar celor plecați din Ucraina. Una dintre asociațiile care au răspuns pozitiv a fost Asociația Țara Făgărașilor care au aprovizionat sute de refugiați cu apă și alimente. Mișcarea „Lanț în gări”, inițiată de mai multe ONG-uri se conturează acum și zi de zi se asigură ca refugiații în tranzit să aibă nevoile acoperite.
Mărturii de pe peron
„Duminică dimineață am găsit în Curtici o echipă inimoasă, caldă și frumoasă de voluntari organizați foarte bine de Cristian Popescu. Atmosfera creată acolo și oamenii sunt parcă prea minunați să fie adevărați. O comunitate construită și organizată altruist cu un singur scop: ajutarea refugiaților în tranzit prin gara Curtici. […] O doamnă a îmbrățișat un voluntar, un bebe ne-a dat un zâmbet minunat când a primit lapte praf, unii se uită mirați, alții sunt ezitanți, alții ne mulțumesc, copilași care dorm pe mămici pe scaune, cineva dormea sub o masă! Oameni smulși din liniștea casei lor de bombe și soldați. Tristețea acestor oameni nu poate fi cuprinsă! Mulțumim pentru ceea ce faceți oameni frumoși din gara Curtici!”, este una din mărturiile de pe peron.
Trafic mutat prin alte gări
De joi, 18 martie, însă, traficul feroviar prin punctul de trecere a frontierei Curtici va fi suspendat ca urmare a lucrărilor de reabilitare a căilor ferate, așa că toți cei implicați la Curtici fac apel la organizații, administrații publice și oameni de bine din celelalte puncte de trecere ale frontierei pe linie ferată din vestul țării, să ia atitudine.
FOTO: Aradul Civic
Trimite articolul
Xnatie dwfecta