VLADIMIRESCU. Pentru că în ultimul timp apar tot mai multe nemulţumiri legate de neplata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, l-am abordat pe primarul Comunei Vladimirescu, Ioan Crişan, care arareori s-a întâmplat să nu rezolve la timp această spinoasă problemă. Am aflat că plata persoanelor cu handicap şi a unora dintre însoţitori este la zi, iar în urma unei rectificări de buget s-au alocat bani inclusiv pentru luna decembrie. De ce spunem „unora dintre însoţitori” se va vedea în rândurile de mai jos.
Povara, pe Primărie
După cum bine se ştie, statul şi-a cam luat mâinile de pe persoanele cu handicap, aruncând această povară aproape exclusiv pe umerii primăriilor. Lucru care, evident, i-a făcut pe primari să ia la „puricat” listele cu persoane cu dizabilităţi pentru care comisia de evaluare decisese că primăriile trebuie să angajeze însoţitori (asistenţi). Pentru care trebuie asigurat salariul minim pe economie şi plata tuturor dărilor către stat. Mai exact, spune primarul Ioan Crişan, la un salariu de 700 de lei, primăriile mai varsă la bugetul statului încă 500 de lei. Din banii cetăţenilor, plătitori oneşti de taxe şi impozite. Cetăţeni care, pe bună dreptate, au început să se revolte, să întrebe de ce trebuie să plătească Primăria, din banii lor, salariul „însoţitorului” unui tânăr de 26 de ani, care se plimbă cu bicicleta prin comună, participă la diverse activităţi, inclusiv sportive, ba chiar este la ecipa de dansuri. Chiar dacă are un anumit grad de retard mintal, vede toată lumea că este un cetăţean „cuminte” care chiar nu are nevoie de însoţitor. Cu toate acestea, comisia de evaluare a stabilit, în urmă cu mai mulţi ani, că mama sa trebuie să primească salariu de însoţitor. Pe care, acum, îl plăteşte Primăria, nu statul, cum era înainte.”Nu vreau, Doamne, Fereşte, să spun că ar trebui să i se taie indemnizaţia de persoană cu dizabilităţi. Oamenii din Vladimirescu sunt cetăţeni cu frica lui Dumnezeu, acceptă că acest om are nevoie de un ajutor financiar, dar nu mai sunt de acord ca, pe seama lui, o altă persoană, chiar dacă este mama lui, să primească, pe banii lor, un salariu care nu se justifică. Salariu pe baza căruia va lua şi pensie ! Dacă tot vorbim de reforma statului, este normal ca statul să plătească pensie unei persoane în asemenea condiţii ? dar, ca să-mi continui raţionamentul, mama iese la pensie, dar tânărul va avea în continuare nevoie- conform comisiei de evaluare- de însoţitor, aşa că un alt membru al familiei va veni să pretindă salariu de la Primărie! Ferească Dumnezeu să glumesc pe seama suferinţei unui om, dar, dacă nu se rupe odată lanţul acesta lipsit de logică, tânărul despre care vă vorbesc va crea adevărate generaţii de pensionari ! ştiu, pare desprins din filmele cu proşti, dar, din păcate, aceasta este realitatea”, spune Ioan Crişan. Aşadar, tragem noi concluzia, un tânăr de 26 de ani, cu retard mintal, asigură traiul familiei sale, mamă, tată, fraţi şi ce o mai fi.
Şi…viceversa
Adică, o persoană în vârstă face pentru mai tinerii membri ai familiei acelaşi lucru. Le asigură salarii, ba chiar şi pensii !Îi dăm, din nou, cuvântul primarului.
„Bătrânica are vreo 80 de ani, Dumnezeu să-i dea mulţi înainte, dar nu văd de ce ar trebui ca oamenii din Vladimirescu să asigure nu doar traiul, ci şi viitorul, pentru familia ei. Cu mulţi ani înainte, tanti şi-a donat casa şi pământul- vreo cinci hectare- ginerelui. Ginerele s-a dus şi a declarat că are în întreţinere o persoană cu handicap, care nu are bunuri şi nici venit, aşa că vrea salariu de însoţitor. Îl primeşte, pentru că aşa a decis comisia de evaluare, de mai bine de zece ani ! Iar acum, în baza salariului de însoţitor, iese la pensie ! Drept urmare, alt membru al familiei bătrânicii va pretinde salariu de la Primărie !”
Ca-n filmele cu proşti
O spunem noi, de această dată, citându-l pe primar. Cu referire, însă, la ceea ce s-a întâmplat în continuare.
Odată ce asupra Primăriei Vladimirescu s-a prăvălit această avalanşă, cauzatoare de cheltuieli de multe miliarde de lei vechi, primarul a solicitat – în baza legii-comisiei de evaluare să se deplaseze la Vladimirescu, să verifice, la faţa locului, cum stă situaţia. Comisia, spune primarul, a venit, a băut (prin reprezentanţi) o cafea şi a plecat, motivând că primarul nu are nici un drept să ceară reevaluarea dosarelor privind persoanelor cu handicap, cu sau fără însoţitor. Pa şi pusi ! Mult mai clar, în răspunsul oficial, în scris : „persoanele menţionate în adresa dumneavoastră au fost corect încadrate, în baza documentelor depuse la dosar, în baza criteriilor medicopsihosociale. Încadrările s-au făcut cu termen de valabiliate permanent, deci fără revizuire. Persoanele cu dizabilităţi au dreptul, conform legii, de a partcipa la viaţa socială a comunităţii. DV, ca şi gospodari ai comunei, aleşi prin voturile cetăţenilor, pe care-i reprezentaţi, aveţi obligaţia de a găsi resursele necesare asigurării unei protecţii sociale reale pentru persoaneloe aflate în dificultate. Cu speranţa că prezenta adresă, împreună cu celelalte aflate la corespondenţa pe aceeaşi temă, sunt edificatoare cu privire la punctul nostru de vedere, vă invităm să ne facem cu toţii datoria la locurile noastre de muncă”. La un asemenea răspuns, normal că primarul a rămas ca la dentist, dar tot nu a lăsat problema în coadă de peşte, ci a căutat să o rezolve.
Bunul simţ
„Am apelat la ajutorul oamenilor, consilieri sau simpli cetăţeni şi aceştia au căzut de acord să o rezolvăm pe plan local, în virtutea bunului simţ. Din 82 de persoane cu handicap, sunt 40 cu asistenţi. I-am convocat şi le-am solicita celor care chiar nu au nevoie de asistenţi să renunţe de bună voie. Din start, au fost de acord 18 dintre ei, dar mai sunt cei care nu sunt lăsaţi de către membrii familiilor lor să renunţe. De ce, aţi văzut din cele ce v-am relatat. Vreau să fiu bine înţeles, am toată compasiunea pentru persoanele cu handicap, nu vreau decât ca onor comisia să reevalueze dosarele celor care, pe nedrept, au , pe hîrtie, dreptul la însoţitor. Aţi observat că nu am vrut să dau nici un nume, nu vreau să dau, pentru că toţi aceşti oameni cu dizabilităţi fac parte din comunitatea noastră, chiar se străduiesc să-şi aducă o contribuţie, pe măsura capacităţii lor, la bunul mers al comunităţii noastre. Din păcate, membri ai familiilor lor doresc să profite de handicapul lor, în loc să-i ajute să trăiască demn, în mijlocul cetăţenilor comunei, care îi cunosc şi nu le cer mai mult decât pot da. Este un lucru necreştinesc, pe care eu, primarul Comunei Vladimirescu, nu îl pot accepta. După cum nu pot accepta spălarea pe mâini a comisiei de evaluare. Aşa că, în virtutea prerogativelor conferite de lege, voi cere în instanţă ca onor comisia să-şi facă datoria. Aşa cum bine a scris, sub semnătură”, spune Ioan Crişan. Care adaugă un ultim amendament : din moment ce însoţitorii persoanelor cu handicap iau salariu, să-şi plătească toate dările, aşa cum fac toţi cei care muncesc de le sar ochii pentru salariul minim pe economie, nu se limitează la „însoţirea” unor persoane cu dizabilităţi la birtul din localitate, în ziua în care se dau indemnizaţiile. JA-S.T.
„Pe buzunarul altuia”
Chiar dacă unele primării au făcut eforturi pentru a fi la zi cu plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor, primarii spun că pentru pentru perioada următoare nu se vor putea descurca, dacă nu vor primi bani de la Guvern. Toţi sunt nemulţumiţi că statul le-a „pasat” această răspundere, dar în foarte puţine cazuri obiectează împotriva necesităţii însoţitorilor pentru unele persoane. Dimpotrivă, unii acuză comisia de evaluare că refuză în mod nejustificat să acorde certificate unor persoane cu handicap. Printre primăriile cu plata la zi sunt Vladimirescu (40 însoţitori), Chişineu Criş (35), Ineu (43), Pâncota (24), Sintea Mare (34). Sebişul, în schimb (84), are trei luni restanţă. „Comisia de evaluare Guvernul şi nu mai ştiu cine, negociază pe banii altuia, primăriile neavând decât „dreptul” să plătească”, conchide primarul Gheorghe Feieş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!