Așa cum v-am informat în urmă cu câteva zile, în 28 octombrie, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la publicare, adică în 28 ianuarie 2020.
Potrivit noilor modificări polițistul va fi îndreptățit să conducă o persoană la sediul poliției, atunci când nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice; din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori a bunurilor aflate asupra sa, creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală; prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.
Persoana va fi condusă la cea mai apropiată unitate de poliție la care se poate realiza identificarea sa, verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale. Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se va realiza de îndată, iar polițistul va avea obligația de a raporta șefului său ierarhic despre conducerea persoanei la sediul poliției, în cel mai scurt timp posibil de la momentul sosirii la sediu.
Totodată, polițistul va avea obligația de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul poliției după finalizarea activităților sau a măsurile legale care se impun și se va interzice introducerea persoanei aflate în sediul poliției într-un centru de reținere și arestare preventivă. Totuși, aceste dispoziții nu se vor aplica în cazul în care s-a dispus reținerea ori arestarea preventivă. Dacă în cadrul verificărilor se va constata existența unor indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, se va proceda conform normelor de procedură penală.
Trimite articolul
XÎn sfârșit le-a venit mintea la cap. O lege bună! Asta SPER că include și refuzul șoferului de a prezenta actele, doar pentru că “așa vrea el”.
Ati scris un articol ín termeni unilaterali.Fiind vorba despre o lege unde granita dintre munca de preventie a organelor de ordine sí drepturile omului este “in ceata”,ar fi bine sa postati mai pe larg si la concret unele aspecte.De ex. ce inseamna suspect dupa litera legii? Daca cineva se plimba pe strada noaptea(in anii 90 era ceva firesc) sau daca cineva se opreste sa admire o cladire,devine suspect?Exista mai multe aspecte care pot fi amintite.Politia ín ultimii ani,intradevar a fost ,blocata ín realizarea sarcinilor.Deci plusul de atributii potrivit noilor normative este benefic pt.siguranta cetateanului.Dar este bine sa se stie sí cand poate deveni exces de zel.Oamenii au nevoie de siguranta,dar sí de libertate.
De exemplu cei care vorbesc singuri pe strada.
din pacate vedem pe aici pe forum tot felul de indivizi brain-less care se bucura ei nevoie mare ca a aparut o asemenea lege ! VOR FI MULTE ABUZURI MULTE !!! in primul rand ca legea nu defineste ce inseamna “motive verosimile a banui” , o asemenea formulare supune persoana aprecierii subiectiviste a agentului de politie care de foarte multe ori poate fi incompetenta,inapta ,corupta sau rau-intentionata,etc … S-a dovedit ,(in cazul Caracal dar si intr-altele) ca exista in Politie multe uscaturi care nu au ce cauta acolo,multi incompetenti,corupti ,inapti sau rau intentionati,etc…Ce ne facem cand unul dintre acestia este chemat sa aprecieze acele “motive verosimile in a banui ceva despre un cetatean …”?? Sa presupunem ca acel agent de la Olt care ,plictisit de ce-i relata biata Alexandra si care o zorea sa inchida tel ca-i “tine ocupata linia telefonica”,va fi chemat sa intevina sa va salveze ,postacilor setosi de masuri represive cat mai multe..Ati mai gandi ca acum????
Adică, luați pe cine vreți voi, mai puțin pe interlopi.
Legea ar trebui sa specifice ca in cazul unor abuzuri politistul sa fie imediat (nu indata) dat afara din politie fara a avea dreputul sa se reangajeze in alta parte (ex. politie locala, societati paza etc.)
Le dati putere tzaranilor
Ca de obiecei,faceti o informare trunchiata a prevederilor legii,deci o falsa informare;prezentati si obligatiile organului,daca tot va place sa il mangaiati repetat.Ce spune legea despre obligatiile sale ?
Polițistul va interzice introducerea persoanei conduse la sediul poliției intr-un centru de reținere sau arestare preventivă? Cum vine asta Ioana?