ARAD. Adrian Toma, directorul Direcției Generale Poliția Locală Arad, a susținut joi o conferință de presă cu scopul de a familiariza mass-media locală cu problemele cu care se confruntă instituția pe are o conduce, dar și cu planurile de viitor aflate în diferite stadii de implementare.
“Am dorit să avem o primă întâlnire cu reprezentanții presei și sperăm că vor urma și altele. Noi am încercat să ne expunem, în primul rând, problemele, dar și realizările. Am dorit să facem acest lucru pentru că presa s-ar putea să primească sesizări din partea arădenilor, într-o manieră mult mai deschisă decât am reușit să facem noi până acum. Încercăm să explicăm arădenilor problemele cu care se confruntă comunitățile din anumite cartiere. Credem că în acest sezon rece vom intra mai optimiști, totuși, pentru arădeni, din punct de vedere al problemelor pe care le gestionează Poliția Locală, pentru că am învățat în ultimii ani să deservim mai bine comunitatea, deși suntem mai puțini decât în trecut. Resursele bugetare nu ne permit să lucrăm așa cum am vrea pentru arădeni. Trebuie să identificăm, prin intermediul mass-media, zonele de performanță mai reduse ale Poliției Locale și zonele în care noi ar trebui să investim mai multă atenție. Am reușit să creăm o legătură cu cetățenii în cadrul întâlnirilor pe care administrația locală le-a avut cu arădenii dar, în continuare, semnalele sunt oarecum mixte, pentru că rămân neacoperite zonele așa numite gri din municipiu”, a explicat Adrian Toma acest demers.
Lipsa personalului
Una dintre problemele cu care se confruntă Poliția Locală este lipsa personalului, mai ales pe partea de ordine publică, motiv pentru care nu pot fi acoperite într-un mod eficient, toate zonele din municipiu. Potrivit directorului DGPLA, anul acesta, din operativ, au plecat 7 oameni, toți în structurile Ministerului de Interne. În momentul de față, Poliția Locală are 156 de angajați, față de 178 câți avea anul trecut.
„La sfârșitul anului trecut, în baza reorganizării făcute de municipalitate, am pierdut 20 de funcții vacante, toate în operativ, care ne-au privat, de exemplu, de instituirea acelor patrule pedestre atât de necesare în zona Boul Roșu. O altă situație cu care ne confruntăm este îmbătrânirea personalului, care nu mai face față din punct de vedere fizic, la standardele la care ar fi necesar. Agenții noștri nu beneficiază de condiții speciale, nu se pot pensiona la 50 de ani”, mai spune Toma.
Lipsa camerelor de supraveghere
Un alt of al Poliției Locale îl reprezintă numărul redus al camerelor de luat vederi existente în municipiu, dacă ne raportăm la alte orașe:
„Sunt foarte puține camere de supraveghere într-un oraș ca Aradul și în comparație cu orașe ca Timișoara, Cluj sau Sibiu. Avem undeva sub 100. Un sistem de supraveghere bine pus la punct ne-ar ajuta să identificăm mai ușor contravențiile și contravenienții”, spune directorul DGPLA.
Direcții viitoare
Pe termen mediu, DGPLA și-a propus utilizarea unui sonometru, aflat în procedură de achiziție, pentru a rezolva problema depășirii nivelului de zgomot, extinderea sistemului de supraveghere video stradală, implementarea sistemului integrat de preluare și predare a cerșetorilor, oamenilor străzii, către instituțiile de asistență socială, medicale și Poliție.
Pentru arădeanul de rând, acesta este, cel mai probabil, subiectul fierbinte, mai ales când vorbim de zona centrală, centrul vechi, Boul Roșu.
„Am reușit, în ultimele luni, să extragem șapte astfel de persoane și să le trimite în județele de reședință. Din câte știm noi, încă nu s-au întors la Arad. Cei mai mulți sunt din județele Satu Mare și Sălaj. Procedura este deosebit de greoaie, dar încet-încet ne punem la punct. Aceeași situație o întâlnim și când vine vorba despre clădirile abandonate în care se adăpostesc aceștia. În multe cazuri, proprietarii sunt cetățeni străini, plecați din țară, pe care nu-i interesează. Singura posibilitate, în momentul de față, este aplicarea de amenzi succesive, până când acestea vor ajunge la o valoare care să permită evacuarea silită”, a mai punctat Toma.
Trimite articolul
XI-auzi! Bine că pt. supravegherea tomberoanelor de gunoi, aveți camere de supraveghere si personal suficient.
Poluția locală, o instituție inutilă.
156 de angajați X câteva luni= 7 persoane de care a scăpat Aradul. O mare victorie.
Camere de supraveghere, ca sa ce? Sa puteti dormii linistiti?!
Un mic Exercițiu de memorie la începutul anilor 90: angajații politiei(adevarata poliție), a jandarmeriei erau mai putini la număr decât astăzi iar gardienii publici nu erau încă infiintati. Întrebare retorica… Suntem mai în siguranță acum? A fost anarhie atunci? … evident nu. SIngura diferența este ca în poliție , cei adevărați au fost înlocuiți de cei care s-au făcut polițiști după ce au realizat și ei și părinții lor ca prea mare brânză n-or sa facă și aveau niște vatelina în plus sa unga niște rotițe. Frumos sentiment sa știi ca ai învățat, te-ai pregătiți fizic, ai dat admitere la academie, ai absolvit… și ajungi sa ai șef pe câte unul sau una cu facultatea la SRL-ul din Arad sau pe la Spiru..
Asta este defat problema principala. Aceeași chestie e și la poliția rutieră pe care dacă ii vezi pe strada, scuipi în sân ca au ajuns o raritate pe strazi, gardienii făcându-le treaba … Cam asta e realitatea.
-
Esti tare de tot .Bine punctat
Ai dreptate dar cine sa te (ne) audă?
Si eu sustin desfiintarea politiei locale si transformarea ei in serviciul de gardieni publici ( paza si ordine publica )restul sarcinilor ce le au sa fie preluate de IPJ -uri si de celelalte institutii ale satului.( garda de mediu, primarii etc )PS daca s-ar face un referendum in acest sens ati vedea părerea
si contribuabililor romani.Hai pa !
O altă sugativă a bugetului local. Supușii puterii.
Vă rog să ne prezentați o realizările acestei ” instituții ‘, de preferat un raport între sarcini și realizări.
9
-
Muschetarii Primarului.
Domnul acesta e la fel de insignifiant ca un rahat în mijlocul drumului toți îl vad dar nimeni nu pune mâna să-l ia de acolo.
Din mass media centrala am vazut ca in urma cu cateva zile un politist local din Beius a amendat cu 1000 de lei un cetatean pt ca ar fi aruncat gunoi pe strada.
1. ”contravenientul ” era in spital de peste o luna si in ultimele zile era in comă si nu avea cum sa arunce gunoi pe strada
2. intre timp ”contravenientul” a decedat in spital. dar i s-a trimis .totusi procesul verbal ,fiind intocmit pe numele sau ( a decedatului)
4. o rudă a ”contravenientului” a solicitat ”organului ” sa trimita procesul verbal pe numele mostenitorilor celui decedat
5. de retinut ca ,”contavenientul ” si politistul local nu s-au intalnit niciodata ca nu aveau cum
Fără comentarii
“Trebuie să identificăm, prin intermediul mass-media, zonele de performanță mai reduse ale Poliției Locale și zonele în care noi ar trebui să investim mai multă atenție. ”
Vi se spune clar si concret unde sunt zonele cu probleme. Nu aveti destula minte sa le si urmariri. De exemplu doar pe acest site se plange lumea de dezastrul din centru orasului si actiunile sunt in pauza mai tot timpul.
Din motive necunoscute angajatilor vostrii le place sa isi incoarde muschii la omenii care merg pasnic pe bicicleta. Aparent aia este prioritate.
“Lipsa camerelor de supraveghere”
Si daca ar exista, nu aveti nivelul intelectual sa le folositi responsabil. Asa ca prima data treceti la treaba pe teren sa invatati cum merge treaba si dupa mai discutam de asa acces si investitii.
“Un sistem de supraveghere bine pus la punct ne-ar ajuta să identificăm mai ușor contravențiile și contravenienții”
Contrainterventii sunt pe prim plan, nu contraventii. Vezi punctul de mai sus.
Voi sunteti aici pentru asigurarea linistii si pacii, nu pentru aplicare de amenzi. Sunteti serviciu public, nu afacere pentru profit.
Mai aveti mult de lucru pana sa ajungeti ceva respectabil.
-
toma un fost SRI st jegos, conduce armata de gorile analfabete ale lui falka, acum a lui bibi!! trebuie desfintata politia locala!!
Corect ar fi desfiintarea lipitorilor necalificate-
Cel mai bun lucru e un referendum pt desfiintarea politiei locale si formarea unei formatiuni de gardieni publici si atat .
un parlamentar ar trebui sa propuna in parlament acest referendum .