La Bucureşti, conducerea PNL, în special Alina Gorghiu, se gândeşte tot mai serios să definitiveze fuziunea PNL-PDL cu mult înainte de termen- 2017, astfel încât ora alegerilor, parlamentare, dacă nu chiar şi locale, să prindă partidul consolidat. Mai exact, la nivel central să se organizeze un congres care să aleagă o conducere unică, fără funcţii dublate pe principiul apartenenţei la fostele PNL şi PDL, iar la nivel local să se petreacă acelaşi lucru, prin conferinţe judeţene. Inevitabil, în multe judeţe vor fi nemulţumiţi care vor migra spre alte partide, slăbind PNL şi întărind adversarii.
La Arad, chiar dacă la judeţ sunt doi copreşedinţi, nu par să fie probleme, în aproape toate organizaţiile existând deja conducere unică, aleasă de către membrii ambelor partide. Mai sunt doar trei sau patru localităţi în care sunt în continuare copreşedinţi. Lucrurile sunt bătute în cuie: primarii PNL şi PDL rămân candidaţi-minus cei care au renunţat de bună voie-cu acordul deja exprimat al organizaţiilor respective. Aşa stând lucrurile, s-ar părea că alegerile locale vor decurge lin şi fără probleme.
Electoratul
Problema majoră a liberalilor din judeţ va fi lămurirea electoratului, care nu primeşte comenzi nici de la Bucureşti, nici de la conducerea judeţeană a PNL. Candidaţii PNL, fie că sunt pe funcţii sau nu, vor avea nu doar PSD ca adversar, ci şi ALDE şi Mişcarea Populară, ai căror adepţi au resentimente cât carul faţă de ruperea de Băsescu şi alianţa cu duşmanul. Ca să nu mai vorbim de resentimentele liberalilor duri, faţă de alianţa cu PDL. Un calcul la rece arată că primarul în funcţie are şanse de 99% să câştige, chiar şi cu un scor sub 30% , datorită dispersării voturilor la ceilalţi candidaţi, mai ales dacă există cel puţin un adversar care să adune peste 15%. Niciodată, însă, nu poţi fi sigur că nu vor putea fi dirijate voturile spre cel mai puternic adversar, prin diverse înţelegeri între partide. Ceea ce înseamnă că liberalii nu au voie să se culce pe o ureche, dacă nu vor să aibă mari surprize.
Lupta cea mare
Dacă în judeţ liberalii au cele mai mari şanse să-şi păstreze dominaţia, bătălia pentru Consiliul Judeţean, Primăria Aradului şi CLM va fi infinit mai grea. Este limpede că războiul pentru Primărie se va da între Falcă şi candidatul PSD, iar rezultatul final va depinde nu atât de procentajele celorlalţi, cât de cine pierde acele voturi. De pildă, candidatul ALDE va aduna voturi de la acei adepţi ai PNL care nu acceptă sub nicio formă fuziunea, deci, vor „fura” de la Falcă. Totodată, însă, în conturile candidatului PSD nu se vor mai regăsi voturile foştilor conservatori, care au votat în virtutea fostei alianţe PSD-PC, lucru care ar putea echilibra balanţa. În schimb, dacă Mişcarea Populară va avea candidat, este limpede că acesta va „fura” exclusiv din electoratul băsist, adică, doar de la Falcă. În acest caz, întrebarea cheie este : anulează electoratul liberal care a fost de acord cu fuziunea pierderea suferită prin plecarea electoratului băsist ? De acest raport va depinde rezultatul alegerilor pentru Primărie, CLM şi CJA, respectiv scorul PNL Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!