„Băieţii deştepţi” şi oportunişti, care îşi doresc îmbogăţirea peste noapte din extragerea nisipului sau altor agregate minerale, au fost luaţi la ochi de către ministrul Mediului, Costel Alexe. În vizitele sale prin ţară, Alexe a vorbit despre amenajările piscicole care sunt, de fapt, balastiere mascate. „În România avem sute de aşa-zise amenajări piscicole care, de fapt, sunt balastiere mascate, exploatate şi, mai apoi, abandonate. Aceşti băieţi deştepţi nu fac altceva decât să extragă agregate minerale din terase fără să plătească vreun leu statului român. Am fost în vizite de lucru la mai multe astfel de exploatări care au solicitat avize doar pentru amenajări piscicole. Nu pot să vă descriu ce am găsit în locul «amenajărilor piscicole», care arătau mai degrabă a depozite de deşeuri, gropile rezultate în urma exploatării ilegale a agregatelor minerale fiind ulterior umplute sau acoperite cu fel de fel de deșeuri”, a spus ministrul Mediului.
Acesta a continuat: “Dacă ar fi plătit vreun leu statului român, ar fi trebuit avizul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, avizul de gospodărire a apelor, să plătească redevenţe. Statul român a fost prejudiciat cu cel puţin câteva sute de milioane de euro în toată această perioadă, pentru că din evidenţe, la nivel naţional avem nu mai puţin de 670 de astfel de locaţii în care operatorii au solicitat aceste exploatări în vederea construirii de amenajări piscicole şi, din păcate, avem astăzi mai puţin de 10% dintre ele care să mai aibă apă, darămite să mai aibă şi peşte”, a declarat ministrul Mediului.
Situaţia din Arad
Dar să vedem care este situaţia, la zi, în judeţul nostru. Potrivit datelor care ne-au fost transmise de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad, în judeţ există, legal, 29 de balastiere. Acestea se află în Cicir, Ghioroc, Zimandu Nou, Săvârşin, Horia, Şofronea, Zăbrani, Sâmbăteni, Lipova, Bodrogu Nou, Bârzava, Păuliş, Chelmac, Felnac şi Conop, dacă vorbim despre bazinul hidrografic Mureş, în timp ce balastierele legale din bazinul hidrografic Crişuri se află în localităţile Sântana, Bârsa şi Hălmagiu.
În ceea ce priveşte amenajările piscicole prin exploatarea de agregate minerale de pe raza judeţului nostru, acestea sunt 13 la număr şi se află în Ghioroc, Zimandu Nou, Horia, Şofronea, Zăbrani, Lipova, Cicir, Sântana şi Chelmac. Câte dintre acestea chiar sunt amenajări piscicole şi câte sunt doar acoperiri pentru balastiere ilegale, nu ştim. Însă, teoretic, vor fi efectuate controale pentru a depista acele balastiere care funcţionează sub denumirea de amenajări piscicole. Şi poate că atunci vom putea anunţa unde au fost respectate legile şi unde nu.
A cerut controale
Ministrul Mediului a anunţat că, la nivel naţional, va fi demarată o acţiune de control în toate cazurile amenajărilor piscicole care expoatează agregate minerale (nisip, balast). „Vom transmite nominal către Inspectoratul de Stat în Construcţii să verificăm dacă au fost respectate reglementările. Îmi doresc ca toţi cei care au solicitat aceste perimetre în vederea amenajării perimetrelor piscicole să plătească, băieţii deştepţi care ani la rândul, dincolo de prejudiciile de mediu, au prejudiciat statul român cu sume foarte mari”, a spus Costel Alexe.
Trimite articolul
XAti dorrmit 30 de ani. Din pacate nu le mai puteti face nimic “baietilor destepti”. Plus ca o parte din ei sunt sponsori ai partidelor, deci intangibili.
-
👍👍👍
As dori sa vina si la lipova sa vada cum extrag din murs
alexe asta prin aceste controale ii albeste pe coruptii destepti…raportul va acoperi hotia toti vor fi curati…alexe asta e ala care spunea ca in romania nu se fura masa lemnoasa din paduri …..
Sa mearga in control pe Mures la Paulis sa vada ce dezastru fac cei ce lucreaza la calea ferata
Garda de mediu Arad se pare, a gafat din nou, a luat spaga mai mult decat era necesar.
Nici Santana nu sta rau la acest capitol , mai ales ca se mai construieste o balastiera cu statie de sortare la 100m de calea ferata. Bineinteles ca asteptam sa se intample dezastrul ca sa priceapa cineva ….
Si-a pus careva intrebarea cati politisti fosti militieni au asemenea exploatatii ?Sau cate firme de transport agregate de balastiera au asemenea administratori ? Daca gasiti raspunsul atunci va veti da seama ca toate drumurile judetene au fost distruse de trakere si camioane supratonate si neverificate de nimeni . Toate aceste pagube ar trebui imputate vinovatilor nu sa le suporte bugetele locale cu bani stransi de la noi contribuabilii.
Sa facă vizita și la Lipova unde a apărut o balastiera noua în aval de podul de fier feroviar Lipova Timișoara la cca un km în aval de pod. Se scoate balastru de zori, parca era vorba ca nu se mai aproba deschiderea de noi balastiere pe Mureș!!!