Evoluția explozivă a pestei porcine africane, care a ajuns la 524 de focare în toată țara, îngrijorează autoritățile din Arad, cu atât mai mult cu cât boala a fost descoperită în ferme din Bihor, situate la numai 200 de kiometri de județul nostru.
Conducerea Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad atrage atenția că toate interdicțiile impuse în această perioadă de autorități, toate măsurile preventive trebuie respectate, în caz contrar existând un risc real ca efectivele de porci din județ să fie afectate.
Risc în gospodării
În județ avem 180.600 de porci în evidențele DSVSA, cei mai mulți în crescătorii, respectiv 114.000. Fermierul Dimitrie Muscă și fiul acestuia gestionează ferme cu peste 35.000 de porci, dar mai există 16 ferme mari, cu până la 8.000 de capete fiecare. Dacă în aceste ferme măsurile de biosecuritate au fost ridicate la un nivel maxim, în gospodăriile oamenilor, unde există peste 60.000 de porci, riscurile sunt mari.
”Populația trebuie să înțeleagă că există un risc real ca în județ să apară focare de pestă africană, dacă nu sunt respectate măsurile anunțate deja prin autoritățile locale și medicii veterinari. Este foarte important ca porcii să rămână izolați în gospodării, accesul străinilor să nu fie permis. Pășunatul în afara gospodăriei este strict interzis, iar oamenii trebuie să cumpere carne pentru consum doar din sursele autorizate. Chiar dacă omul nu se îmbolnăvește din cauza cărnii afectate, el este un vector de transmitere a bolii la porci. Astfel, omul cumpără carne neverificată cu pestă, o duce acasă și răspândește boala”, ne-a declarat șeful DSVSA Arad, Viorel Agud.
Sacrificarea, unica soluție
Reprezentanții DSVSA spun că dacă virusul va fi confirmat și în județul nostru, sacrificarea animalelor rămâne singura soluție, pentru că nu există niciun tratament. Impactul economic va fi mare, însă Guvernul a anunțat că va oferi despăgubiri.
La nivel național, până joi au fost sacrificați aproape 50.000 de porci, stabilindu-se că virusul a intrat în ţară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a ţării, dar şi adus de porcii mistreţi, în Delta Dunării.
Aproape toate focarele din țară sunt confirmate în gospodăriile populației, dar cu toate acestea pierderile sunt mult mai mari în mediul privat, unde sunt crescătorii mari. La o singură exploatație, situată în judeţul Tulcea, au fost sacrificaţi 43.843 de porci.
Până în prezent, pesta africană a fost confirmată în 94 de localităţi din judeţele Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Contanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!