Arad. Disperare, supărare, teamă. Aceasta este atmosfera de la Nădab, acolo unde au fost confirmate mai multe focare de pestă porcină, de curând, iar autoritățile au luat decizia de a sacrifica toți porcii de aici, dar şi de la Cintei. Numai că atunci când zicem toți porcii, nu vorbim de câteva zeci, ci – potrivit datelor pe care le deţinem – de 1.130 de suine la Nădab și alți 750 de porci la Cintei. Operațiunea „uciderea porcilor” a început, coordonată fiind de cei care fac parte din Centrul Local de Combatere a Bolilor Arad, sub privirile vigilente ale forțelor de ordine, la fața locului, spre disperarea localnicilor, fiind prezente Armata și Jandarmeria.
Puşi în faţa dezastrului, locuitorii din Nădab s-au arătat nemulţumiţi de deciziile luate de autorităţi şi au protestat luni când s-au văzut cu forţele statului pe cap. Au cerut celor responsabili cu eradicarea pestei să fie despăgubiți pe loc, imediat ce porcii le sunt uciși. Totodată, au refuzat vehement să-și îngroape porcii în grădini. Ca atare, din informațiile pe care le deținem, s-a luat decizia de a fi realizate patru gropi comune în care să fie îngropați toți cei peste 1.000 de porci din zonă.
Tot din informațiile primite de la localnici, responsabilii cu eradicarea pestei merg din poartă în poartă pe străzile din Nădab pentru eliminarea porcilor din gospodării.
La Nădab, sunt prezenţi alături de cei din comitet patru jandarmi şi cinci reprezentanţi ai Batalionului, chemaţi în sprijin de către Direcţia Sanitar-Veterinară.
Potrivit purtătorului de cuvânt a Prefecturii, Lucian Cosma, la Nădab se acţionează conform deciziilor luate în cadrul şedinţelor Centrului Local de Combatere a Bolilor Arad, care au avut ca ţintă principală pesta din Cintei şi Nădab. Atunci s-a decis ca, în vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre alte localități ori spre mari ferme de suine aflate în apropiere, toţi porcii de la Cintei şi din Nădab să fie sacrificaţi. Decizia a fost luată în contextul existenței mai multor focare confirmate și a altor suspiciuni. S-a instituit totodată o zonă de protecţie pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană, considerând că sacrificarea tuturor porcilor de către medicii veterinari din echipa CLCBA este o măsură preventivă necesară.
Din păcate, date exacte despre deciziile luate pe loc luni, la Nădab, în urma protestelor localnicilor, nu ne-au fost oferite de nimeni, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară, Viorel Agud, fiind plecat la Bucureşti. Mâine vom primi, am fost asigurați, informaţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!