Unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultură, arădeanul Dimitrie Muscă, a făcut un apel către guvernanți pentru a fi luate cât mai urgent toate măsurile ce se impun, cu scopul eradicării pestei porcine africane din România. Omul de afaceri, care deține mai multe ferme cu circa 37.000 de porci, solicită chiar intervenția armatei, pentru ca toți porcii mistreți să fie împușcați – porcul mistreț fiind animalul care transmite boala pestei porcine africane.
„Stăm cu frica în spate pentru că focarele cele mai multe sunt la nici 100 km față de noi, în județul Bihor. Până acum s-a spus că sunt 12 focare, apoi că sunt 18. Nu știm exact câte sunt, dar e clar că cele 12 sunt confirmate. Atacul a pornit din Ucraina, porcii mistreți infestați fiind zăriți cum au venit din Ucraina în România. Boala s-a răspândit foarte repede la Satu Mare la Bihor și Sălaj, iar cum ne pune pe jar și pe noi”, a declarat industriașul Dimitrie Muscă.
Acesta a explicat și modul în care se răspândește pesta porcină africană și de ce este atât de periculoasă: „Tragedia cea mai mare e că mistreții au coborât din păduri, vin în zonele cu cereale, vin în culturile de porumb, cei care sunt infestați mănâncă din știuleții de porumb, iar în acest fel virusul ajunge în ferme, societăți, în gospodării. La ora actuală pesta porcină africană nu se mai poate stăpâni, singura soluție fiind împușcarea mistreților”.
Fermierul arădean susține că, în cazul în care nu se vor lua măsuri urgente pentru decimarea până la eradicare a porcilor sălbatici infestați, focarul de pestă porcină se va extinde atât de mult încât vom putea vorbi de o distrugere a economiei și zootehniei: „Personal i-am spus președintelui țării că vom avea probleme, încă din 2016. I-am spus că dacă pesta porcină va ajunge în Delta Dunării nu o vom mai putea stăpâni. Mi s-a transmis că e problema Guvenrului. Aș vrea să spun că este o problemă de CSAT, că e o problemă de interes național, că e o problemă de sabotaj la economia românească, la sectorul industriei cărnii de porc”.
Importuri masive
Potrivit declarațiilor făcute de Muscă, în acest moment România importă aproximativ 55% din totalul cărnii de porc, dar în cazul extinderii focarelor de pestă porcină africană, s-ar putea ajunge la importarea a 90-95% din necesarul de carne.
Cine poate lua măsuri?
Arădeanul subliniază că măsurile împușcării mistreților infestați ar trebui puse în aplicare prin intermediul serviciilor armate și a poliției: „În acest moment nu mai este vorba de a împușca 1-2 mistreți cu ajutorul vânătorilor, acum trebuie să luăm «taurul de coarne» și să anihilăm toți mistreții infestați. Asta, desigur, dacă vrem să ne mai salvăm ceva din sectorul zootehnic românesc”.
Focarele din România
Potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, de la începutul acestui an au fost identificate 440 de focare în întreaga țară. În zona Nord-Vest – 22 de focare: județul Satu-Mare – 5 în gospodăriile populației și 8 cazuri la porcii mistreți; județul Bihor – 17 în gospodăriile populației și un caz la mistreț; județul Sălaj – un caz la mistreț. În zona de Sud-Est a României – 418 focare: județul Tulcea – 397 în gospodăriile populației, 2 în exploatații comerciale și 6 cazuri la porcii mistreți; județul Brăila – 7 în gospodăriile populației; județul Constanța – 7 în gospodăriile populației; judeţul Ialomiţa – 5 în gospodăriile populației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!