Direcția Sanitar Veterinară Arad a anunțat că au fost depistate două cazuri de pestă porcină africană la un efectiv de șapte porci din Nădlac. Potrivit informațiilor noastre porcii erau crescuți în spații anexe unei unități industriale din localitatea Nădlac, fiind confirmată infectarea cu pesta porcină africană (PPA). Așadar, la propunerea Direcției Santiar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat Planul de măsuri în vederea prevenirii răspândirii bolii.
Așadr, în focarul depistat toți porcii din exploatați vor fi uciși, „cu respectarea normelor de bunăstare, sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane și se va efectua evaluarea fiecarui animal ucis, în exploatație, date care vor fi înscrise în fișele de evaluare”, după cum a transmis DSVSA Arad. De asemenea, cadavrele animalelor ucise și a celor moarte vor fi ecarisate cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Alte măsuri luate sunt: *clădirile destinate adăpostirii porcinelor, echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate şi dezinfectate; *prin grija Unității Locale de Sprijin, la intrările și ieșirile din exploatația infectată se instalează dezinfectoare individuale; *este interzisă intrarea porcilor în exploatația afectată. De asemenea, timp de 30 zile se interzice intrarea și ieșirea în/din exploatația afectată a animalelor din alte specii; *este interzisă scoaterea de carne de porc, produse din carne de porc și orice alte produse care conțin astfel de carne, precum și a furajelor, ustensilelor și a altor obiecte și deșeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, din exploatația afectată, situată în localitatea Nădlac, FN, fără avizul D.S.V.S.A. Arad.
În plus se va întocmi și o ancheta epidemiologică pentru stabilirea sursei de contaminare, a datei aproximative de intrare a virusului în exploatație, a posibililor contacți și se instituie măsuri suplimentare (dacă este cazul).
Măsuri și în alte localități
DSVSA Arad mai subliniază că se va delimita în jurul focarului de pestă porcină africană o zonă de restricţie care este formată din zona de protecţie (ZP) şi zona de supraveghere (ZS). Zona de protecție se compune dintr-o parte din teritoriul comunitar pe o rază de cel puțin 3 kilometri în jurul exploatației infectate iar zona de supraveghere 10 km în care este inclusă și zona de protecție. Zona de protecție cuprinde localitatea Nădlac. În această zonă toate exploatațiile din zonă sunt vizitate de medici veterinari oficiali, cât mai curând posibil și fără întârziere nejustificată, după confirmarea oficială a focarului de boală și este interzisă orice mișcare a animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine). Este interzisă și circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor și transporturile aprobate de D.S.V.S.A. Arad.
„Nici un animal din specia suine nu poate intra/ieși în/din exploatație, timp de 30 zile (mai exact, până la ridicarea restricțiilor), toate celelalte specii, cu excepția porcilor, pot părăsi exploatațiile dar numai cu acordul medicului veterinar”, reinterează DSVSA Arad.
Zona de supraveghere impusă este de minim 10 km în jurul focarului, incluzând localitățile Șeitin, din județul Arad și Igriș și Saravale din județul Timiș, respectiv Csanadpalota din Ungaria. Aici Se instituie măsura interzicerii oricărei mișcări a animalelor până la ridicarea restricțiilor (pentru porcine). De asemenea, circulația și transportul porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, dacă este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către D.S.V.S.A. Arad. Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație, fără acordul medicului veterinar, până la ridicarea restricțiilor.
Activitate blocată în 5 ferme
In zona de supraveghere de 10 km în jurul focarului, mișcarea animalelor, a porcilor în special, va fi total interzisă fapt ce va bloca activitatea a 5 ferme comerciale de creștere a porcilor, 2 din județul Arad și 3 din județul Timiș, respectiv un număr de aproximativ 18000 capete de animale.
Trimite articolul
XE bine ca la fermele din Polonia și Spania nu apare pesta, ca am rămâne în lidl și kaufland cu frigiderele goale
-
Ești neinformat. Datele privind cazurile ASF din Spania le poți studia pe pagina Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației. Nu arunca informații aiurea înainte de a te informa corect.
Unde-i vaccinul din Vietnam?
-
Nu cred că a fost aprobat în UE până în prezent.