Consiliul Judeţean Arad a găzduit o întâlnire la care au participat zeci de reprezentanţi ai primăriilor din judeţ, întâlnire care a avut ca subiect de discuţie pesta porcină africană. Întâlnirea a fost iniţiată de Iustin Cionca, preşedintele CJA, care le-a propus tuturor celor prezenţi să vină cu propuneri pentru întocmirea unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului care să prevină răspândirea epidemiei. „Guvernul a luat o serie de măsuri, dar toate aceste măsuri vizează doar combaterea pestei porcine africane, nu şi prevenirea răspândirii ei. Aradul nu a intrat, pentru moment, pe harta judeţelor afectate de pesta porcină, dar epidemia a ajuns deja la graniţele judeţului nostru, în Bihor. V-am chemat aici pentru a veni cu propuneri pe care să le trimitem Guvernului pentru prevenirea răspândirii pestei porcine, nu pentru eliminarea ei”, a spus Cionca. Acesta a venit cu o serie de propuneri pe care le avea deja, după care a dat cuvântul celor prezenţi pentru ca fiecare să îşi spună părerea. Pe lângă reprezentanţi ai primăriilor, la întâlnire au mai venit şi vânători şi agricultori, fiind prezenţi, practic, toţi factorii implicaţi.
Un rateu
Chiar dacă, într-un comunicat de presă, cei de la CJA au anunţat că întânirea a fost un succes, realitatea este cu totul alta. Discuţiile au degenerat, agricultorii şi vânătorii s-au atacat reciproc, iar măsurile propuse de şeful CJA nu au fost privite cu ochi buni de o parte a celor prezenţi. Cu toate discuţiile pornite pe marginea acestui subiect, nu au fost propuse idei noi pentru întocmirea unei OUG, altele în afară de cele prezentate de Iustin Cionca. Până la urmă, rezultatele dezbaterii au fost inexistente. În schimb, cei de la CJA au anunţat că au întocmit o listă cu propuneri pe care o va trimite Guvernului.
Cum văd prevenirea
Măsurile pe care le-au propus cei de la CJA sunt următoarele: eliminarea prin împuşcare a întregului efectiv de mistreţi nu doar de pe teritoriul județelor afectate, ci și în județele limitrofe, în vederea preîntâmpinării răspândirii bolii de la animalele sălbatice la cele domestice. Acest lucru se poate realiza prin derogare de la Legea Vânătorii, eliminarea imediată a cotelor şi stimularea financiară a vânătorilor în vederea vânării mistreţilor şi a predării exemplarelor vânate. De asemenea, CJA propune ca actul normativ să prevadă expresis verbis și aprobarea recoltării pe timp de noapte; obligativitatea dezinfectării prin incendiere controlată a lanurilor de porumb după recoltare; stabilirea unui cordon de siguranţă de aproximativ 10-20 de km la frontierele de stat ale României, precum și la granițele cu județele afectate, în perimetrul căruia să se organizeze vânători pentru împiedicarea pătrunderii mistreţilor prin fenomenul de migrație, în vederea prevenirii transmiterii virusului de la exemplare infectate din alte state; stimularea financiară a vânătorilor și a celor care colectează, în condițiile legii, carcasele de mistreți care au pierit prin vânare dar și din cauze naturale; alocarea de urgență de fonduri financiare pentru autoritățile locale în vederea realizării de garduri electrice între județele afectate de pesta porcină africană și cele în care nu s-au semnalat deocamdată cazuri de îmbolnăviri, respectiv stipularea obligativității realizării acestor garduri electrice în procedură de extremă urgență; în situaţia în care se va considera ca asociațiile de vânătoare să nu aibă obligaţia asanării efectivului de mistreți, să se instituie, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, răspunderea proprietarilor de Asociații de Vânătoare pentru omiterea luării tuturor măsurilor în vederea preîntâmpinării răspândirii pestei porcine.
Rămâne de văzut
Trebuie precizat faptul că CJA nu are autoritatea întocmirii unei OUG. Ceea ce poate să facă, însă, este să propună Guvernului adoptarea unei OUG care să conţină şi ideile venite de la Arad. Dacă Guvernul va adopta o ordonanţă sau nu, asta rămâne de văzut.
Ne aşteaptă greul
Pesta porcină africană reprezintă un real pericol pentru economia Aradului. În judeţul nostru există o serie de ferme care se ocupă cu creşterea porcilor, ferme care vor fi nevoite să sacrifice zeci de mii de porci, dacă pesta porcină africană va fi confirmată în Arad. Pe lângă asta, ne paşte un alt pericol care, de această dată, va lovi direct în agricultori: exportul de porumb. „Avem deja semnale că mai multe ţari europene vor refuza să mai cumpere porumb din România din cauza pestei porcine. Şi asta pentru că pesta se transmite inclusiv prin cereale, dacă acestea au fost infectate de mistreţi. Există posibilitatea ca agricultorii arădeni să nu îşi poată valorifica recoltele”, a precizat Iustin Cionca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!