Nu mai puţin de 1308 pensionari cu domiciliul în străinătate beneficiază de pensie plătită prin Casa Judeţeana de Pensii (CJP) Arad. În cursul anului 2010, au fost depuse 1278 de cereri, doar o mică parte dintre acestea fiind soluţionate şi regăsindu-se printre cele 1.308 pensii aflate în plată.
„Cele 1.308 pensii s-au adunat în ultimii trei ani, de când am intrat în Uniunea Europeană, până acum. Durează foarte mult timp soluţionarea unui asemenea dosar în comparaţie cu cele obişnuite. Lucrăm cel puţin şase luni pe un caz deoarece niciodată dosarul nu este complet” – explică Mihaela Vasil, director al CJP Arad.
Pensia cea mai…
Valoarea unei pensii exportate este, în medie, 438 de lei. Cea mai mică pensie plătită de CJP Arad în străinătate este de… 8 lei. Ea aparţine unei persoane care nu a lucrat decât foarte puţin timp în România, probabil doi-trei ani. Cu siguranţă, cei 8 lei (nici doi euro) nu reprezintă prea mare lucru pentru respectivul pensionar, însă el avea nevoie de această pensie pentru că altfel nu ar fi avut vechime suficientă ca să se poată pensiona.
La polul opus, cea mai mare pensie exportată de CJP Arad se ridică la 1.822 de lei. Beneficiarul ei este o persoană care a avut toată vechimea în România şi acum locuieşte în străinătate. Vorbim de un fost director care a avut un salariu mare şi, implicit, o contribuţie mare la fondul de pensii; deci era normal să aibă şi o pensie mare. Cât de bine se poate descurca, afară, cu cei aproximativ, 420 de euro, nu ştim…
Majoritatea, în Ungaria
În luna noiembrie 2010, Casa Judeţeană de Pensii a plătit 570.995 de lei pentru pensiile cetăţenilor stabiliţi în străinătate. Plăţile se fac în euro pentru ţările din Uniunea Europeană (Germania, Austria, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Franţa) şi în dolari pentru SUA, Canada şi Australia.
Cea mai mare parte a beneficiarilor trăiesc în Ungaria, după care urmează Austria şi Germania.
Procedura, pe scurt
Pentru obţinerea unei pensii din România, persoana interesată depune o cerere în ţara de domiciliu (pentru ţările UE). Apoi, din ţara respectivă, se trimite formularul E202 (pentrut pensie limită de vârstă), E203 (pentru pensie de urmaş), E204 (pentru pensie de invaliditate). După primirea deciziei de pensionare, beneficiarul pensiei trebuie să trimită declaraţie de transfer în străinătate, extras de cont (din care rezultă codul IBAN şi codul SOCIFT) şi copie după actul de identitate (din care rezultă adresa de domiciliu). Pentru ţările care nu fac parte din UE, se depune cerere normală la CJP Arad, cu toate actele necesare, inclusiv cu datele mandatarului din România.
Mihaela Vasil: “Lucrăm cel puţin şase luni pe un singur caz”
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!