Poligonul de instrucție al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad este locul unde se efectuează decontaminarea celor din linia întâi. Situat chiar la coborârea de pe autostradă, lângă aeroportul Arad, locul este perfect pentru acest tip de misiune. și asta deoarece autospecialele, posibil contaminate cu virusul SARS-Cov2, nu străbat municipiul pentru a ajunge în poligon, ci cobor direct de pe autostradă. Ce se întâmplă cu autospecialele și personalul din linia întâi după ce ajung în poligonul ISU Arad? Plutonier adj. șef Cristian Lango din cadrul echipajului de cercetare chimică, biologică, radiologică nucleară (CBRN) explică:
„Autospecialele ajung în punctul nostru de decontaminare, intră pe traseul indicat în poligon, moment în care personalul de pe autospecială coboară, este dezinfectat, este dezbrăcat de echipament. Avem pubele în care introducem deșeuri biologice, echipamentul infectat. Se dezinfectează și se decontaminează acele persoane, după care trecem la decontaminarea autospecialei. Această procedură implică un timp de așteptare de circa 60 de minute, timp în care personalul care este deja decontaminat și considerat curat, așteaptă în cort. Acesta este prevăzut cu sistem de încălzire, iluminare. În cort personalul se poate odihni pe timpul procedurii de decontaminare înainte de porni într-o nouă misiune”. De menționat ar fi faptul că nu s-au raportat infectări cu virusul SARS-Cov2 în rândul cadrelor medicale SMURD, nici în cadrul echipajului de CBRN care efectuează decontaminarea și nici în ceea ce-i privește pe pompierii care au intervenit la misiunile generate de pandemia de COVID-19.
În cifre, munca echipajul CBRN din cadrul ISU Arad arată astfel: 1.359 de persoane și 495 de mijloace auto din cadrul ISU, IPJJ și IJJ, decontaminate. Misiunile de decontaminare au început încă înaintea decretării stării de urgență, cât și în timpul acesteia, și continuă și acum, pe timpul stării de alertă. Iar misiunile se tot adună pe zi ce trece. Trebuie știut faptul că decontaminarea personalului și a tehnicii de intervenție s-a executat după fiecare misiune de transport a persoanelor suspecte sau confirmate, după misiunile de transport a persoanelor către centrele de carantină si după misiunile de transport persoane în sistem releu către limitele de județ sau către județele de domiciliu. Echipajul CBRN din cadrul ISU Arad este format din 12 specialiști.
Citiți principiile noastre de moderare aici!