ARAD. 57.630.797,34 de lei, inclusiv TVA. Aceasta e valoarea totală estimată a instalării unei unități de producere combinată de căldură și energie la SC CET Hidrocarburi SA Arad. Investiţia ar urma să se realizeze în 12 luni. Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea unei surse alternative de producere a energiei termice și electrice, care să completeze capacitățile de producție existente de tip CAF.
4 motoare termice, pe gaze naturale
Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local Municipal, investiţia presupune instalarea unei unități de cogenerare energie termică și electrică cu patru motoare de 3,3 Mwe/ 3,1MWth, cu funcționare pe gaze naturale.
„Această structură va asigura acoperirea necesarului de agent termic inclusiv în orele de consum redus de căldură pentru prepararea apei calde de consum. Prin adaptarea funcționării grupului de motoare termice la curba de consum pe perioada de vară putem elimina necesitatea prevederii de acumulator termic” – se arată în documentaţie.
Unitatea de cogenerare va fi integrată în schema generală de funcţionare a CET H pe partea de termoficare. În CET Hidrocarburi există echipamente specifice de pompare, adaos, tratare chimică a apei, acumulare şi expansiune. Energia electrică produsă de grupurile de cogenerare va fi preluată în staţia electrică existentă în incinta CET H.
Producţia
„Pentru asigurarea necesarului de energie electrică consumat în CET H respectiv pentru asigurarea necesarului de energie termică în regim de bază sau de vârf, se va proiecta, procura, instala și pune în funcțiune o instalație de producere în cogenerare a energiei cu funcționare pe gaz natural, bazată pe un ansamblu motor-generator cu ardere internă cu pistoane în 4 timpi. Producția de energie termică sub formă de apă fierbinte va fi introdusă în rețeaua primară de încălzire urbană cu ajutorul stației de pompare existente. Producția de energie electrică va fi introdusă atât în rețeaua proprie cât și în sistemul energetic național prin intermediul stației electrice existente, prevăzute sa fie reabilitata în cadrul acestei investiții” – indică documentaţia aprobată de aleşii locali.
Potrivit primarului Călin Bibarţ, prin adoptarea acestei hotărâri se face „o încercare de a depune la Ministerul Dezvoltării finanţare europeană pe retehnologizare la CET-ul mic”.
Amplasamentul
Amplasarea unităţii de cogenerare se va face pe amplasamentul fostei hale a cazanului de producere apă fierbinte, demolată parţial. Unitatea de cogenerare va fi amplasată într-o construcţie nouă tip hală. Dimensiunile în plan ale halei sunt 30×18 metri, cu înălţime de 11 metri.
Obiective măreţe
„Conform Strategiei de alimentare cu energie termică a Municipiului Arad 2020 – 2030, s-a propus implementarea unor investiții atât în capacitățile de producție cât și în rețelele de transport și distribuție, alături de modernizarea punctelor termice. Obiectivul principal al proiectului este eficientizarea sistemului SACET Arad, prin asigurarea unor noi surse de producere a energiei termice, astfel încât beneficarilor acestui serviciu să li se asigure un confort termic adecvat, costuri reduse pentru încălzirea locuințelor și un mediu curat, fără noxe” – arată primarul Călin Bibarţ în Referatul de aprobare ataşat proiectului de hotărâre aprobat de CLM.
Potrivit aceluiaşi document, obiectivele urmărite prin implementarea proiectului ce vizează instalarea unei unități de producere combinată de căldură și energie sunt: *evitarea opririi forțate a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi; *evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice; *reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire; *protejarea mediului natural și sănătatea populației.
Trimite articolul
XBăi, e noaptea minții:
– să investești 10 milioane de euro într-o “relicvă termincă” plasată (în prezent) în “buricul” orașului (chiar, mă întreb, CUM naiba MAI PRIMEȘTE AVIZUL DE MEDIU și de PSI/ISU ?), când AVEM UN CET mult mai modern, PLASAT ÎN AFARA orașului, conceput de la început pt COGENERARE , mi se pare o aroganță și prostie demnă de Cristina Bibarț !!! 🤔
-
Nici un cet nu este rentabil din punct de vedere financiar, avand in vedere pierderile enorme pe traseu. Ce ar trebui ar fi niste microcentrale in diferite cartiele ale orasului. Cet-urile ar trebui inchise definitiv. Dar fiindca sunt acolo multe capuse in conducere, trebuie sa ramana…
5 milioane lucrarile, 5 milioane in buzunarele celor care trebuie…
-
Eu cred cö 2/3 în buzunar. Dar ce mai competent este bineânțeles falconeti…
ALTI BANI SIFONATI
Ba retardatilor,de 10 milioane puneti centrale individuale fiecarui aradean!