Combaterea ambroziei este o luptă continuă pe care o duc instituțiile de control, în încercarea de a-i convinge pe deținătorii de terenuri că ambrozia este o plantă cu risc alergen crescut și trebuie eradicată.
În acest context, la nivelul Instituția Prefectului – Județul Arad, în prezența Prefectului Județului Arad, Florentina Horgea, a avut loc o nouă ședință a Comisiei mixte de control pentru verificarea în teren a respectării de către proprietarii, deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcție, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și a bazinelor piscicole a obligațiilor ce le revin conform Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.
Potrivit ultimul raport prezentat, în perioada 3-18 iulie au fost verificate 106 locații infestate cu buruiana ambrozie, iar conform centralizatoarelor și somațiilor trimise de autoritățile locale au fost întocmite 62 procese verbale de constatare și aplicare a sancțiunilor, fiind aplicate 14 avertismente din care 11 pentru persoane juridice și 3 pentru persoane fizice. „La data controlului, unele locații menționate în centralizatoarele trimise de primării către DAJ Arad erau deja cosite sau erbicidate, comisia stabilind pentru fiecare locație măsura repetării lucrării de combatere până la sfârșitul perioadei de vegetație. La DAJ Arad au fost primite centralizatoare din partea a 16 unități administrativ-teritoriale, dintre care 7 au trimis adrese conform cărora ar fi fost efectuate deja lucrări de combatere sau nu ar fi existat buruiana ambrozia pe teritoriul lor”, se arată în raportul Prefecturii.
Măsuri aplicate
Se pare însă că toți contravenienții sancționați la primul control s-au conformat, iar la verificări nu au mai fost depistate nereguli. „Dacă nu ar fi efectuat lucrările de combatere a buruienii, proprietarii sancționați cu avertisment în urma primului control ar fi riscat amenzi de la 750 lei până la 5.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, au mai arătat cei de la DAJ Arad.
În finalul ședinței de lucru, prefectul Florentina Horgea a dispus trimiterea unor adrese către administratorii căilor ferate (Regionala CFR), drumurilor naționale (CNAIR – DRDP Timișoara), județene (CJA), comunale (primăriile), precum și către ANIF și Administrațiile Bazinale de Apă Mureș, respectiv Criș, privind obligativitatea combaterii ambroziei.
Casetă: Despre comisie
Comisia a fost constituită la finalul lunii mai, prin Ordin de Prefect, iar președinția e asigurată de Direcția pentru Agricultură a Județului Arad. Ca membri figurează reprezentanți ai Comisariatului Județean Arad al Gărzii Naționale de Mediu, Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad și unităților administrativ-teritoriale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!